De ultieme cadeautips: Speelgoed en spelletjes die hoogbegaafde kinderen echt gaan waarderen

Speelgoed en spelletjes met eigen adviesleeftijd zijn vaak niet uitdagend genoeg waardoor een hoogbegaafd kind zich snel kan vervelen. Nieuwe dingen zijn soms alleen de eerste keer leuk. Daarna is de plezier er al af. Lastig voor het kind dat behoefte heeft om op zijn eigen speelse manier zijn denkvermogen te gebruiken, maar ook voor de ouders. Frustrerend omdat je je kind een cadeau wilt geven waarmee hij of zij zich een langere tijd goed kan vermaken. Speelgoed waar hij voldoening uit haalt. Maar ook voor je portemonnee zijn miskopen niet bepaald gunstig. Om je verder te helpen heb ik educatief speelgoed en spelletjes geschikt voor hoogbegaafde kinderen op een rijtje gezet.

STEM speelgoed en spelletjes

STEM staat voor wetenschap, technologie, bouwkunde en (toegepaste) wiskunde. Althans dit is de Nederlandse vertaling en invulling ervan. In het Engels heet het STEAM dat staat voor Science, Technology, Engineering, Art & Math. Wanneer kinderen in het alledaagse leven de kans krijgen de wereld te ontdekken, onderzoeken en nieuwe dingen uit te proberen volgens deze methode leren ze op een speelse manier de 21ste eeuw vaardigheden wat ze een betere voorbereiding biedt op de toekomst. Kortom STEM speelgoed is speelgoed dat kinderen spelenderwijze kennis laat maken met leerzame onderwerpen waar ze levenslang van profiteren. De Amerikaanse Toy Association heeft onderzoek gedaan naar de wensen en eisen van STEM speelgoed dat door steeds meer fabrikanten wordt ontwikkeld. Het is meer dan alleen educatief speelgoed. En laat dat juist datgene zijn wat met name meer- en hoogbegaafde kinderen nodig hebben en willen.

Slimme kinderen uitdagen met uitdagende verrijkingsspellen: Waar moet je op letten?

Verjaardag, Sinterklaas en Kerst, thuisonderwijs, traktatie of vakantie. Wat is handig om in huis te hebben met meer dan gemiddeld slimme kinderen in huis? Welke spellen zijn de moeite waard? Waar maak je een hoogbegaafd kind echt blij mee? Allereerst: Laat adviesleeftijden los. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Zeker in het geval van een intelligent kind doe je je zoon of dochter er vooral plezier mee wanneer je zijn of haar tempo volgt. Over het algemeen kan het kind zich vaak wel vermaken met speelgoed waar leeftijdsgenootjes urenlang plezier uit halen. Maar niet voor lang. Of met gevolgen zoals ongewenst gedrag en bore out ontstaan uit frustratie en verveling. Waar moet je op letten bij speelgoed en spellen kopen? Erg belangrijk: Waar de interesses liggen van het kind. Speelgoed waarbij aandacht niet ligt op het juiste antwoord. Producten met eindeloos veel mogelijkheden, waarbij het proces centraal staat. Met ruimte voor eigen inbreng en ideeën.  Dit vereist creativiteit waardoor de baby, peuter, kleuter, basisschoolkind of tiener zelf bepaalt hoe hij ermee omgaat. Dit zijn onze cadeautips. Wij kiezen er bewust voor speelgoed niet per STEM categorie te benoemen, omdat leerdoelen vaak overlappen. Net als mensen kun je deze producten meestal ook niet in hokjes plaatsen 😉

Dit STEM speelgoed scoort bij een hoogbegaafde kind op jonge leeftijd, maar ook je hoogbegaafde dochter of zoon van 10 of 12.

Sensomotorisch materiaal

Bij sensomotoriek draait alles om de zintuigen (zien, voelen, proeven, horen en ruiken) en motoriek (alle vormen van bewegen) te gebruiken bij het spel. De combinatie laat kinderen op een ongedwongen, creatieve manier de wereld om zich heen beleven en ontdekken zonder aandacht voor het eindproduct. Vooral jonge kinderen hebben hier baat bij omdat ze in de fase zitten waarbij de zintuigen geprikkeld worden terwijl ze de wereld aan het ontdekken zijn. Een cadeautip voor een baby, peuter of kleuter met ontwikkelingsvoorsprong zou zijn kinetisch speelzand, een zand- en watertafel, klei of spelen met huismiddelen als gekleurd rijst, pasta en scheerschuim. Meer op sensory play gerichte sensopatische activiteiten en ideeën voor kinderen vind je hier.

58a8cc20aad1b023c8f70f16f72e8d3b cfba568901f5fe2304c33c9564141d9a

Constructie speelgoed

Het mooie aan bouwmateriaal is dat het zich eenvoudig laat aanpassen aan de ontwikkeling van het kind. Dit met alle ruimte voor eigen inbreng, ideeën en behendigheid. Spelenderwijs werkt het kind aan de motorische ontwikkeling, leert het rekenen, vooruit denken en andere vaardigheden door op zijn eigen niveau zijn hersenen te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat het met het kind meegroeit en dus jarenlang meegaat zonder te gaan vervelen.

Denk hierbij aan Duplo en LEGO, maar ook Kapla, Gravitrax, SmartMax, Quercetti, Twickto, PlusPlus, Clicformers, K’nex, LAQ, Cuboro en Grimms.
Voor tips en ideeën met voorbeelden:

LEGO ideeën en creaties

Kapla bouwen voorbeelden

Gravitrax

Clicformers

PlusPlus

Houten speelgoed Grimms

Breinbrekers

Een breinbreker zijn denkspellen met opdrachten waarbij je dieper en langer moet nadenken om tot de oplossing te komen. Ideaal voor kinderen die er bekend om staan dat ze anders denken. De hersenkrakers zijn vaak heel geschikt voor thuis of op school, tijdens een lange reis of in de wachtkamer. Het bekendste spelmateriaal zijn producten voor een speler, maar dat is niet altijd het geval. Welbekende Smartgames, Schaakspel, Rubiks Cube maar ook Japanse puzzels, Perplexus of Thinkfun spellen. Hieronder een aantal van onze favorieten:

Diverse Smartgames waaronder IQ Stars en IQ Link
Gravity Maze van Thinkfun
Perplexus van Spinmaster
Rubiks Cube
Dammen
Schaken
Sherlock Holmes puzzels & escaperooms
Sudoku
Logikwis
Cryptogram
Binaire puzzel

Van bord- en gezelschapspellen tot videogames

Met name strategische en coöperatieve spellen doen het goed bij hoogbegaafde kinderen. In reallife of virtueel. Games waarbij ze of anders moeten nadenken of een behendigheid flink trainen door bijvoorbeeld heel snel te reageren (reactiespellen). Of Legacy-spellen die na iedere gespeelde ronde veranderen. En niet te vergeten Escaperoom-spellen. Allemaal spannende, uitdagende gezelschapsspelletjes en games die je op zijn minst een keer gespeeld moet hebben. Onze favorieten:

Bordspellen

Ticket to Ride Europe
Pandemie
Het stenen tijdperk
Vergeten stad
Het verboden Eiland
Wingspan
De legenden van Andor
De zoektocht naar El Dorado
In de Ban van de ring
Qwirkle
Kwakzalvers van Kakelenburg

Videogames

Minecraft
Just Dance
Big Brain Academy
Animal Crossing
Roller Coaster Tycoon
Mario Kart

Educatief speelgoed

Naast diverse bordspellen, videogames, denkspellen, bouwspeelgoed en sensopatisch materiaal is er ook educatief speelgoed dat vooral het ontdekkend vermogen stimuleert. Soms praktisch en soms iets wat luxere cadeau dat hoog op de wishlist staat van de meeste hoogbegaafde kids.

Een telescoop (tip: investeer in een exemplaar voor volwassenen voor jarenlang plezier)
Een microscoop
Een experimenteerdozen (proefjes doen of eigen planetarium maken bijvoorbeeld)
Een fijne camera
Een 3D pen
Project MC2 producten
Arduino set
LEGO Boost

Creatief spelmateriaal

Creativiteit staat voor creëren, communiceren en expressie. Begaafde en hoogbegaafde kinderen zijn meestal erg creatief. Ze bouwen graag met verschillende materialen, maar ook klussen en tuinieren, tekenen, schrijven, knutselen, koken en bakken of programmeren zijn veelvoorkomende hobby’s. Handig wanneer je een klein cadeautje nodig hebt. Denk hierbij aan gekleurd knutselpapier, diverse linialen zoals een geodriehoek, kleurpotloden, stiften, tekenblok, bakmix voor cupcakes of gereedschap.

Boeken en ander leesvoer

Van informatieve boeken en humoristische strips tot boeken waardoor je jezelf beter leert kennen en begrijpen. Ook hoogbegaafde kinderen zijn er in allerlei soorten en maken. Met een grote afkeer voor lezen, dyslexie, beelddenkers of kinderen die ontzettend veel moeite hebben om een leuk boek te vinden. De een is snel bang, de ander op zoek naar humor. Het juiste leesvoer vinden kan nogal een uitdaging zijn. Laat je inspireren door onze leestips, loop samen met je kind een bibliotheek of boekhandel binnen en ervaar of het wat voor je kind is.

Roald Dahl – Matilda
Mark Pett – Het meisje dat nooit fouten maakte
Josina Intrabartolo – Draakje Vurig
Joann Deak – Je fantastische elastische brein
Het verhalentijdschrift Er was eens
Tanya Stewner – Lilli met olifanten praat je niet
Marlies Slegers – Briefjes voor Pelle
Griet op de Beeck – Jij mag alles zijn
James Patterson & Chris Grabenstein – Max Einstein deel 1 t/m 3
Wouter de Jong – Superkrachten voor je hoofd
Trenton Lee Stewart – The Mysterious Benedict Society
David Glover – Math Quest het landhuis met het labyrint
Andy Griffiths & Terry Denton – De waanzinnige boomhut van …
Anne Ruhe – De Magische apotheek deel 1 t/m 6
Angels Navarro – De wereld vol raadsels
J.K. Rowling – Harry Potter deel 1 t/m 8 en gerelateerde boeken
John Flanagan – De Grijze Jager deel 1 t/m 16
Nick Arnold – Waanzinnig om te weten – De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles
Nick Arnold – Waanzinnig om te weten – De waanzinnige wetenschap over jou
Alex Flith – 100 waanzinnige weetjes over de ruimte
Will Gater – Het dikke boek van ons bijzondere heelal
Gareth Moore – Hersenkrakers voor slimmeriken
Richard Walker – Het menselijk lichaam een pop-up anatomische gids
Lannoo’s grote encyclopedie – De encyclopedie van alle belangrijke ontdekkingen

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

 

Redactie

Plaats een reactie