Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn veel mensen al druk met chocoladeletters bestellen. Het meest populaire goedje op het gebied van snoep. Wat maakt chocola zo onweerstaanbaar? Hoe wordt het gemaakt en wat zit erin? Waar is het goed voor? Ik verzamelde 13 leuke en interessante chocolade feitjes voor je.
Antioxidanten
Pure, extra bittere chocolade bevat nogal veel Flavonoïden oftewel antioxidanten. Deze houden op hun beurt je bloedvaten elastisch. Naarmate we ouder worden worden onze bloedvaten stijver, wat gezondheidsklachten met zich meebrengt. Dit houdt in dat een blokje extra pure chocolade, van minimaal 65% cacao, ontzettend gezond is. Het zit bomvol goede antioxidanten.
Lees ook
11x leukste Sinterklaasboeken voor groot en klein
Kippiepan | Het gemak van kant en klare elektrische snackpan
Van chocolade eten krijg je puistjes?
Dat ligt eraan. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het niets te maken heeft met het cacao gehalte in een reep, maar met de andere ingrediënten, namelijk snelle koolhydraten zoals suiker. Dat zou betekenen dat je van puur chocolade minder puistjes krijgt dan van bijvoorbeeld melk. Het bevat immers minder suikers.
Hoeveel?
In Nederland eten we zo een 5 kilogram chocolade per jaar per persoon. Gelukkig groeit het aantal Fairtrade (eerlijke) producten in ons land. In Zwitserland eten ze de meeste chocola in Europa, namelijk bijna 9 kilogram per persoon per jaar. In Amerika kunnen ze er helemaal wat van. Daar consumeren ze maar liefst de helft van de totale jaarlijkse chocoladeproductie.
Magisch goedje
De Azteken, Maya’s en Mexicanen dachten vroeger dat cacao magische krachten had. Het gaf ze immers energie. De keizer Montezuma van de Azteken dronk niets anders dan chocolade. Omdat hij het heerlijk vond, maar ook omdat hij er heilig in geloofde hier sterker en slimmer van te worden. Omdat het grond in de Mexicaanse bergen niet geschikt was om zelf cacao te verbouwen werd het zelfs als een betaalmiddel gebruikt. Chocolademelk smaakte destijds heel anders dan nu.
Microgolven
Percy Spencer werd in 1945 door een smeltende reep chocolade in zijn zak geïnspireerd tot het bouwen van een magnetronoven. De microgolven zorgden ervoor dat de chocola smelt, wat ook de reden was dat even later gepofte popcorn door de kamer vloog. Voor de uitvinder Percy was dat voldoende aanleiding om de magnetronoven op de markt te brengen. Met succes, want ruim 70 jaar later wordt zijn uitvinding als praktisch onmisbaar gevonden in de keuken.
Happy
Chocola bevat stofjes als Fenylethylamine en tryptofaan. Fenylethylamine is een lichaamseigen stof dat we aanmaken wanneer we verliefd zijn. Dit stofje maakt op zijn beurt endorfine aan wat je, samen met tryptofaan een happy gevoel bezorgd. Dus wat doe je als je weer een dipje hebt? Juist, lekker chocolade eten.
Liefde = CHOCOLAAA!
Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, wordt er in Amerika maar liefst 26 miljoen kilogram chocolade verkocht. Dit heeft een aantal oorzaken: mensen vergeten een cadeau te kopen voor hun geliefde en met bonbons zit je altijd goed. Dit heeft er ook mee te maken dat men al eeuwenlang geloofd dat chocola voor het gevoel van verliefdheid en passie staat dus het is bijna een traditie om op 14 februari chocoladeproducten cadeau te geven.
Van vrucht naar product
Puur, melk, wit en roze. Dit zijn toch wel de werelds bekendste soorten chocolade. Verder heb je natuurlijk ontelbaar aantal chocoladeproducten als de Belgische pralines oftewel gevulde bonbons, chocoladeletters en chocolade ijs, koekjes, en meer. Maar hoe wordt chocolade gemaakt? Aan cacaobomen groeien vruchten waaruit zaden, cacaobonen, worden gebruikt voor chocoladeproductie. In de fabriek worden de bonen schoongemaakt, gebrand en wordt de schil weggeblazen. In een cacaomolen worden de bonen vloeibaar gemaakt tot cacaoboter. Van de harde brokken die overblijven wordt cacaopoeder gemaakt. Tenslotte worden de overige ingrediënten toegevoegd, zoals suiker en melkpoeder en worden de repen in verschillende vormen en smaken gemaakt. Wist je dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is? Het bestaat immers grotendeels uit cacaoboter.
Chocolade slecht voor je tanden?
Dat is niet helemaal waar. Cacaobonen bevatten zelfs chemische deeltjes die bepaalde slechte bacteriën in je mond bestrijden. Suikers zijn daarentegen wel slecht voor je gebit.
Oeps
Het mag inmiddels duidelijk zijn: hoe bitterder de smaak hoe gezonder het voor je is. Het bevat namelijk minder suiker. Plan nog geen avondje op de bank met suikervrije chocoladerepen want anders breng je de nacht door op het toilet. Dit type chocolade werkt namelijk erg laxerend. Dit heeft te maken met het feit dat het meer vet dan anders bevat dat nodig is om de goede smaak te bewaren. Eet dus, sowieso, met mate.
Chocowatte?
De herkomst van de naam chocolade zoals wij het kennen is nogal onbekend. Chocolade stamt echter af van het Spaanse chocolate. Zij namen het drankje van de Azteken over en voegden hier suiker aan toe. Pas in de 19e eeuw werd chocolade, zoals wij het kennen, geïntroduceerd. Inmiddels zijn er ontelbaar aantal merken, smaken en varianten.
Chocolade pizza
In Brazilië staat het al jaren op het menu: Chocolade pizza! Met een gesmolten chocobodem met marshmallow, snoepjes en ander lekkernij. Deze suikerbom is inmiddels ook naar Nederland overgewaaid. Hoewel dit natuurlijk heerlijk klinkt, houd in je achterhoofd dat chocolade wel degelijk verslavend kan zijn. Hier schijnt zo een 10 kilogram chocolade voor nodig te zijn. Ok, het bevat weinig cafeïne om hier verslaafd aan te raken, maar na een hele pizza ben je al een heel eind.
Het is groen en ruikt naar chocola
Wereldwijd zijn er 4 zogenaamde chocoladebloemen. Ze ruimen namelijk naar CHOCOLA! Cosmos Astrosanguineus (of in het Engels chocolate cosmos) is een bruingekleurde plant dat ruikt naar puur chocola. Het bloeit tussen juli en oktober en ruikt in de avonduren dus heerlijk. Ook munt heeft een naar chocolade ruikende variant genaamd Mentha piperita ‘Chocolate. Chocolade Margriet of Berlandiera Lyrata is net zo een plant. Het bloeit van juni tot september. En dan hebben we nog Chocolade vingerhoedskruid (Digitalis parviflora ‘Milk Chocolate). De plant bloeit tussen juli en september.
- Boekrecensie: Middernachtkatten deel 2: De jacht op de groene diamant van Barbara Laban - 20 september 2024
- Bevalling: Alles over de eerste tekenen, fases en nazorg - 16 september 2024
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024