Wat je moet weten over Coeliakie inclusief glutenvrije recepten

Wat is glutenintolerantie?

Gluten zijn eiwitten dit je terug kunt vinden in spelt, rogge, gerst, tarwe en kamut. Glutenintolerantie, ook wel bekend als coeliakie, houdt in dat mensen met coeliakie geen gluten verdragen. De producten gemaakt van de genoemde eiwitten veroorzaken schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Met als gevolg veel gezondheidsklachten. Coeliakie kan erfelijk zijn.

Welke klachten kun je krijgen door gluten te eten?

Het komt erop neer dat je lichaam gluten herkent als slechte bacteriën. Kinderen kunnen heel anders reageren op gluten dan volwassenen. Buikpijn, krampen, overgeven, diarree, opgezette buik, bloedarmoede, afvallen, concentratieproblemen dit zijn maar een aantal klachten die zowel volwassenen als kinderen met coeliakie kunnen krijgen door gluten te eten.

Mocht je een vermoeden hebben dat de gluten de oorzaak van je klachten zijn, wacht dan niet en ga naar de arts. De gevolgen op lange termijn zijn veel groter. Denk aan groeiachterstand bij kinderen maar ook psychische klachten en zelfs verminderde vruchtbaarheid.

Welke producten zijn niet glutenvrij?

Sowieso producten waarin tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut zijn verwerkt. Denk hierbij aan gewoon brood, crackers, beschuit, maar ook koek, pizza, soep en aangemaakt gehakt. Verder zijn haver, quinoa en boekweit zonder de speciale ‘glutenvrije’ logo verboden terrein voor mensen die gluten moeilijk of niet kunnen verdragen.

Welke producten zijn altijd glutenvrij?

Door het mijden van gluten mis je natuurlijk wel vitaminen en mineralen zoals ijzer, vezels, foliumzuur en vitamine B1. Dat betekent dat je deze ergens anders vandaan moet halen en in je dieet moet verwerken. Verse groente en fruit zijn altijd glutenvrij. Net als water, thee en koffie. Overige producten vereisen meer aandacht. Gelukkig vind je in de meeste supermarkten tegenwoordig een apart schap met glutenvrije producten.

Meer informatie vind je op glutenvrij.nl

Glutenvrije recepten

Ter inspiratie deel ik een aantal lekkere glutenvrije recepten. Mocht het zo zijn dat je je glutenvrij dieet combineert met een koolhydraatarm dieet, dan heb ik je veel moeite bespaard door koolhydraatarme recepten voor je te verzamelen. In geval van bloedarmoede vind je hier ijzerrijke recepten.

glutenvrij eten

 

Sandra

5 gedachten over “Wat je moet weten over Coeliakie inclusief glutenvrije recepten”

Plaats een reactie