Cosmeau wasstrips: duurzame wasmiddeldoekjes ook goed voor de portemonnee

Hoe allerdaags het proces van kleding wassen ook is, er komt naast wasvoorschriften volgen wel degelijk veel kennis bij kijken. Normaal gesproken gebruik je voor wit en lichtgekleurde kleding een witwasmiddel. Gekleurde en donkere maar ook zwarte was was je met een bontewasmiddel, dus zonder bleek dat de kleur aantast. Voor fijne was zoals wol en zijde maar ook gordijnen, lingerie en andere kwetsbare stoffen gebruik je fijnwasmiddel. Gevoelige kledingstukken gaan in een waszak de wastrommel in of worden met de hand schoongemaakt. Een speciale variant gebruiken voor onder andere zwarte was of wol is een keuze maar geen must waneer je het juiste programma op de wasmachine kiest of voor handwas gaat. Hardnekkige vlekken verwijderen lukt tegenwoordig ook met wassen op laag temperatuur. Een ontwikkeling waardoor het belang van doseren nog duidelijker werd. Gedeeltelijk goed voor het milieu en de portemonnee, maar om dat mogelijk te maken zijn de wasmiddelen uitgebreid met niet door de natuur afbreekbare ingredienten zoals fosfaat, enzymen en diverse conserveermiddelen. Stoffen waar veel mensen allergisch voor zijn of kunnen worden, maar ook de levensduur van de wasmachine beinvloeden. We gingen op zoek naar een betere optie met zowel ecologische voordelen als economische en vonden het antwoord in Cosmeau wasstrips.

De voordelen van Cosmeau wasstrips

Wasstrips zijn simpelweg wasmiddel doekjes, een duurzaam alternatief voor vloeibaar wasmiddel of poeder, pods, wasgel, capsules en wasnoten bijvoorbeeld.

♦ In dit geval in papieren vorm wat doseren overbodig maakt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 90% van Nederlandse huishoudens te veel wasmiddel gebruikt. Een handeling die slecht is voor je wasmachine en het milieu, maar de was ook niet schoner maakt. Allereerst zorgt het voor meer schuim waardoor er meer water moet worden gebruikt om alles uit te spoelen. De kans dat wasmiddel niet goed kan oplossen en gaat klonteren met vuil is groot. Dit gaat ook stinken. Daarnaast bestaat er de kans dat er resten in de trommel en op de kleding achterblijven met vetluis als gevolg. De was wordt hier op den duur ook grauw van. Tenslotte helpt overdosering voorkomen verspilling tegengaan. Daar tegenover staat te weinig wasmiddel gebruiken met als gevolg dat er bacterien achterblijven op zowel je was als in de wasmachine. Hiermee is het probleem gemakkelijk en op een duurzame wijze opgelost.

♦ Ze zijn volledig plantaardig met een dermatologisch geteste lage kans op een allergische reactie (hypoallergeen). Verstandig met een baby in huis of wanneer je een gevoelige huid hebt. Overdosering voorkomen helpt hierbij. Zeker wanneer je de nieuwe kleding eerst wast voor het dragen bijvoorbeeld. De wasmachine onnodig volproppen en korte programma’s gebruiken lijkt voordelig maar kent alleen nadelen. Probeer de tips gezamelijk toe te passen om onder andere rode vlekjes en jeuk te voorkomen.

Let op! Tekst gaat verder onder de foto’s

 

♦ Milieuvriendelijk om het feit dat ze dierproef-, parabeen-, fosfaat- en plasticvrij zijn en ook 100% biologisch afbreekbaar. Van duurzaam materiaal gemaakte verpakking, de vaste vorm waardoor er geen onnodig vloeistof aan te pas komt en minder gewicht tijdens vervoer dragen bij aan minder CO2 uitstoot. Juist door het weglaten van chemische ingredienten zijn de wasdoekjes ook geschikt voor zijde en wol, is een wasverzachter overbodig en verdwijnen (zelfs de voorbehandelde hardnekkige) vlekken als sneeuw voor de zon in zowel koud als warm water. Het wasgoed komt met een subtiele, maar aangename geur uit de wasmachine. De wasdoekjes lossen 100% op en doen heel goed hun werk tijdens een 30 tot 60 graden wasje en handwas wat het milieu en de portemonnee ten goede komt.

♦ Hoewel Cosmeau al heel goed uit de test komt met de beste prijs en kwaliteit verhouding, geeft het merk aan om de waskracht en geur te blijven verbeteren. Volgens Nibud kost een wasje anno 2023 op 30 graden al gauw €0,93 en op 90 graden €1,67. Met de wasmiddeldoekjes bespaar je minimaal 50% op een wasbeurt. In vergelijking met de tradionele wasmiddelen en andere wasstrips is Cosmeau dus goedkoper, duurzamer en makkelijker in gebruik. Op bol.com zijn er 587 beoordeling en scoren de kleurstofvrije wasstrips een 9,3 van 10. Op trustpilot zijn er 44 reviews te vinden en scoort deze veelbelovende en duurzame wasmiddel in papierenvorm een nette 4,5 van 5.

Hoe gebruik je de wasmiddeldoekjes? 

Wie bewuster omgaat met plastic afval is blij met de ruimtebesparende en hersluitbare kartonnen doosjes die door de brievenbus kunnen. Ideaal en gebruiksvriendelijk. In de doos vind je 60 vellen strips met een scheurlijn. Het enige wat je hoeft te onthouden is dat je voor wasjes tot 5 kg een halve vel nodig hebt en voor een 5 tot 10 kg wasje een hele. In geval van handwas lost deze op in 3 liter koud of warm water. Hoe ga je te werk? Zorg ervoor dat je droge handen hebt. Haal wat je nodig hebt uit de doos en leg het op de bodem van de wasmachinetrommel (of bovenop de berg kleding). Vervolgens laad je deze vol en zet de wasmachine aan. Dat was het. Het kind kan de was doen. Je gebruikt dus één en hetzelfde schoonmaakmiddel voor je witte, gekleurde als donkere en zwarte was. Verder heb je in principe niets nodig. Wil je toch graag een vlekkenverwijderaar of wasverzachter erbij gebruiken, dan kan dat wel.

Goed om te weten: Cosmeau wasstrips bewaar je het best afgesloten op een koude en donkere plek buiten bereik van kinderen. Ze zijn 2 tot 3 jaar houdbaar (houdbaarheidsdatum vind je op de verpakking).

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie