De verwarming een graadje lager zetten scheelt zo een 120m3 gas op jaarbasis. Met de huidige energieprijzen spreken we dan al gauw van een besparing van ruim 100 euro. Geld dat je hoe dan ook niet wilt laten liggen. Hoe onderhoud cv-ketel je kan helpen tot 300 euro per jaar te besparen? We geven je maar liefst 10 tips.
#1 Het belang van cv onderhoud
Dat cv-onderhoud belangrijk is dat wisten natuurlijk al. Het voorkomt veel storingen, problemen met de garantie, koolmonoxidevergiftiging en zorgt voor optimale werking van de ketel waardoor de ketel langer meegaat en 10% minder energie verbruikt. Je gasverbruik gaat dus naar beneden zonder dat de verwarming nog lager hoeft. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Althans het kleine ouderhoud. Voor de grote klussen kun je beter een onderhoudscontract afsluiten bij een erkend cv-bedrijf. De fabrikant geeft aan hoe vaak onderhoud nodig is. Onze eerste tips is dan ook: Houd dit zelf in de gaten. Het is zowel duurzaam als goedkoper en veiliger.
#2 Op tijd bijvullen
Maken je radiatoren en buizen lawaai? Dan komt dat door luchtbellen. Wanneer de radiator deels gevuld is met lucht geeft het minder warmte af. Je rendement is hierdoor lager. Daarnaast is dit vrij slecht voor de ketel. Combineer bijvullen daarom altijd met ontluchten van de cv-ketel. Wat heb je hiervoor nodig? Een emmer, een oude handdoek en radiatorsleutel of ontluchtingssleutel. Niet helemaal je ding? De automatische ontluchter kan dit karweitje van je overnemen.
#3 Regelmatig ontluchten
Alle radiatoren verliezen wat water. Het is daarom belangrijk dit tijdig bij te vullen. De normale waterdruk van de pomp ligt tussen 1.5 en 2.0 bar. Deze mag sowieso niet onder 1.0 bar komen te staan. Bij 0.0 bar kun je er zelfs vanuit gaan dat de cv lek is. De juiste waterdruk helpt de cv-installatie goed functioneren en voorkomt bijvoorbeeld lekkage en storingen. Is de druk in koude stand te laag, dan vul je simpelweg water bij. Het beste combineer je dit klusje met ontluchten.
#4 Waterzijdig inregelen verplicht
Sinds 2020 ben je als bewoner verplicht de cv-installatie waterzijdig inregelen tijdens plaatsen van een nieuwe cv-ketel of (hybride) warmtepomp. Hiermee kan het energieverbruik met 10 tot 15% dalen zonder dat comfortabel wonen ten koste gaat van het binnenklimaat. Ongeacht of je zo handig bent dit zelf aan te durven of het anderen laat doen, is enige kennis van zaken noodzakelijk om van de winst te profiteren.
#5 Vuil uit water verwijderen
Centrale verwarming bevat water, lucht en vuil. Vuildeeltjes die in het water zitten kunnen heel klein zijn en toch belemmert het verwarmingsproces en kan voor onnodige kwesties zorgen die makkelijk voorkomen kunnen worden. Een zogenaamde vuilverwijderaar kan de oplossing bieden.
#6 Eco stand
Heerlijk he als je de kraan opendraait en niet hoeft te wachten op warm water. Dat betekent dat je ketel op de comfort-stand staat. Dit zorgt er voor dat er 24 uur per dag 7 dagen in de week voor een voorraad warm water wordt gezorgd. Je ketel op de eco stand zetten kan je zo een 50 euro per jaar besparen. Op deze manier wordt het water pas opgewarmd wanneer je de kraan opendraait. Ja het duurt dan een paar seconden langer en het kost iets meer water, maar je kunt hiermee energie besparen wat op lange termijn voor een grotere besparing zorgt. Kom je er niet uit dit zelf te doen? Vraag de onderhoudsmonteur die het onderhoud komt doen dit voor je in te stellen.
#7 Nieuwe cv-ketel
Een cv-ketel gaat met goed onderhoud ongeveer 15 jaar mee. Oude hr ketels verbruiken ook tot 20% meer gas. We spreken hier over honderden euro’s. Een investering dat zich snel terugverdient. Is je oude ketel aan vervanging toe of wil je met een zuinige hr-ketel meer rendement uithalen? Dan doe je er goed aan om na te denken over de locatie van de nieuwe ketel. De meest gebruikte leidingen zijn die naar de badkamer, keuken en woonkamer. Korte leidingen erheen voorkomen warmteverlies. Daarnaast hoef je minder lang op warm douchewater te wachten. Moderne ketels zijn tegenwoordig stiller en compacter dan de oude variant waardoor het makkelijker wordt deze wat centraal te plaatsen.
#8 Temperatuur ketel
De cv-ketel heeft een eigen thermostaat voor aanvoertemperatuur. Het regelt de warmte van het water dat door de leiding stroomt. De oude ketels staan nog steeds vaak onnodig ingesteld op 80 of zelfs 90 graden. Tegenwoordig kan dit gemakkelijk verlaagd worden naar 50 tot 60 graden en in een goed geïsoleerd huis zelfs naar 40 graden. Probeer het uit en kijk of het dan nog lekker warm wordt in huis. Het kan je veel centen besparen op de energierekening. Regelt jouw combiketel ook warm water in huis? Zet de temperatuur dan niet lager dan 60 graden wegens risico op legionella.
#9 Ventilatie
De cv-ketels verbruikt lucht om gas te verbranden. Een gesloten exemplaar haalt dat van buiten, maar een open exemplaar haalt dat uit de ruimte waar het zich bevindt. Dit dichtbouwen of vol zetten met spullen werkt dan ook negatief. In beide gevallen kan er nog steeds onverbrand gas vrijkomen en koolmonoxidevergiftiging ontstaan door onvoldoende ventileren. Hangt de ketel in de slaapkamer of keuken, dan is dit een belangrijk punt om in achting te nemen. Om veiligheidsredenen, maar ook omdat je met dagelijks ventileren ongeveer 100 euro per jaar kunt besparen op energie.
#10 Pompsnelheid
Om het water vanuit de ketel richting de radiatoren te duwen wordt een pomp gebruikt. Net zoals om afgekoelde water weer terug te duwen zodat het weer kan opwarmen. Tempo waarin dit gebeurt kun je zelf aanpassen. De moderne ketels regelen dit zelf maar het kan geen kwaad om een kijkje te nemen op de bedieningspaneel van het apparaat om te zien hoe dit ingesteld is.