Aan de rand van het Birkhoven bosgebied in Amersfoort, op een oppervlakte van ongeveer 20 hectare (200 duizend vierkante meter ter grootte van 30 voetbalvelden) vind je een van de leukste dierentuinen die Nederland rijk is: DierenPark Amersfoort. Het park dat in 1948 startte met een kameel, knaagbeer, aapje en een aantal boerderijdieren heeft anno 2022 een bijzondere verzameling van circa 150 verschillende diersoorten in door dierentuinontwerper Erik van Vliet ontworpen verblijven, verschillende themagebieden, fantastische speeltuinen en een geweldig dino bos. Wij bezochten de plek in de zomer 2022. Wat dé dierentuin voor kinderen zo kindvriendelijk maakt, lees je in dit artikel.
Leestip!
Dinoland Zwolle | Is het themapark uitdagend genoeg voor grote kinderen?
DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort is een familiebedrijf en zonder twijfel een van de pareltjes van provincie Utrecht. Het is een ruim opgezette, moderne en uitnodigende dierentuin in een bosrijk gebied. Behalve vermaak tijdens een dagje uit zorgt het bedrijf voor een online en offline leerrijke omgeving waar niet alleen kinderen van alle leeftijden, maar ook volwassenen wat kunnen leren over de natuur, dieren en duurzaamheid. Een visie waarmee ze niet alleen hun bezoekers, maar ook andere ondernemers motiveren milieuvriendelijkere keuzes te maken. Van dierenweetjes tijdens de tocht en leuke speurtochten als de definitie van spelend tot bewegen stimuleren met de vele speelmogelijkheden. Maar ook hét keurmerk voor de recreatieve branche, de Gouden Green Key, bezitten ze bijvoorbeeld waarmee ze laten zien veel meer te doen voor het leefklimaat dan de wet- en regelgeving eist. Toch wel een dikke pluspunt!
Klim Alles-Route in Themagebieden
Dat de Zoo met name gericht is op gezinnen met kinderen gaat niet onopgemerkt aan je voorbij. Dat komt deels door de kindvriendelijke Klim Alles-Route die door het hele park loopt. Een idee dat korte metten maakt met verveelde kinderen die de wandeling saai vinden. Een idee dat een dagje uit nog leuker, avontuurlijker en spannender maakt voor de peuter, kleuter, ouder kind, tiener en ouders. Zo ook in themagebieden ingedeelde deel van het park.
Stad der Oudheid
Stad der Oudheid staat voor het sfeervol ingerichte gebied waar vroegere mens en dier in het Midden-Oosten samenleefden. Hier vind je onder andere de vleermuizenkelder, kun je de krokodillen door het glas bewonderen, het eiland vol bavianen uit verschillende hoeken observeren, de ezels aaien, kamelen zien luieren en de indrukwekkende leeuwen spotten. Het laatste is veelal een luilak dat niet veel hoeft te doen om indruk te maken met zijn imposante verschijning of brul die tot 100 kilometer verderop nog te horen kan zijn. Voor grote en kleine kinderen die zelfstandig kunnen lopen is het extra leuk om het leeuwenverblijf niet alleen via de mysterieuze kelder maar ook vanuit de toren van Ostia te bekijken. Hiervoor moet je wel veel trappen omhoog lopen om vervolgens via de glijbaan naar beneden te gaan. Een avontuur met het toffe uitzicht als extra beloning. Verder staan er overal vragen, weetjes en vind je er glijbanen en hoogteverschillen op pad die de wandeling interessanter maken. Super leuk voor iedereen tussen 1 en 101 jaar en meer dan een bezoekje waard. In dit themagebied vindt je ook de Siberische tijgers. Een 3.5 meter lange katachtige vleeseter van 250 kg dat wel 9 meter ver kan springen. Een bijzonder dier. Het is hier niet voor niets altijd druk. Althans dat was het altijd. Nu er minder tijgers rondlopen is het ook lastiger een te zien helaas.
Het gebied van 3000 vierkante meter waar je rondloopt tussen de losvliegende vogels zoals een 1,8 meter lange kroeskoppelikaan met zijn vleugelspanwijdte van 3,5 meter. Maar ook zwarte ibissen, maraboes, gieren en nimmerzatten vliegen je hier om de oren. Wederom een allesbehalve saai stuk wandelen. Zeker wanneer je de Klim Alles-route neemt en via een vlot en springstenen over het water gaat. Spannend om samen te doen of voor een durfal alleen, met een zekere mogelijkheid op natte voetjes.
Helaas was Snavelrijk wegens vogelgriep dicht tijdens ons bezoek dus een eigen ervaring en beelden houd je van ons tegoed.
Rijk der Reuzen
Het binnenverblijf van de Aziatische olifanten schijnt niet alleen de grootste in Nederland te zijn maar zelfs een van de grootsten in Europa. Een bijzondere ruimte waar je vanaf de tribune de dieren kunt bekijken. Mits de dieren binnen staan natuurlijk. Voor de jonge kinderen is er ook hier een Klim Alles-route waar ze over een touwbrug boven het looppad lopen om vervolgens via de glijbaan of steile trap naar beneden te komen. Hoewel dit stukje misschien wat minder avontuurlijk is dan andere kinderroutes in het park, worden de kinderen wel uitgenodigd om te klimmen en klauteren wat voor extra vermaak zorgt. Het buitenverblijf van de 6000 kg zware reuzen is groot maar biedt ook voldoende mogelijkheden de dieren van vrijwel alle kanten goed te zien. Ook hier vind je een tribune zodat je de reuzen vanaf een verhoging kunt bewonderen. Een heerlijk plekje voor een pauze. Zo kun je het grootste landdier ter wereld een boomstam met hun slurf zien oppakken of waterspuiten en misschien zelfs rennen.
Prairie
Als je de ontwikkelingen van deze leuke dierentuin volgt of een jaartje niet bent geweest dan valt al snel op dat de Zoo al jaren jaarlijks vernieuwingen doorvoert. In 2018 is De Prairie erbij gekomen. Een vermakende groep prairiehondjes die, in tegenstellingen tot bijvoorbeeld de leeuwen en olifanten, graag bezig blijft. Leuk voor de toekijkende bezoeker want de boefjes zijn snel, graven holen alsof hun leven ervan af hangt, zijn dol op de zon, maken gekke geluidjes en zijn niet bang om voor je voeten te lopen. Super cute! Volledig passend bij de visie van DierenPark Amersfoort valt voor de jonge en oudere kinderen ook hier meer te beleven. Zo kun je met een paal de ondergrondse gangen in om vervolgens letterlijk tussen de diertjes op te duiken. Voor sommigen spannend! Maar vooral ook erg leuk!
Woud
In Drenthe is de wolf terug in de Nederlandse bossen te vinden, maar het dier kan behalve goed horen ook mega goed zien en wil je in het wild liever niet tegenkomen. Hier in het park kan je de vleeseter wel vanaf een veilige afstand aanschouwen. Er lopen er namelijk 4 a 5 rond in het Woud. Voor de kleine en grote avonturiers die de roedel van heel dichtbij willen zien is de ondergrondse tunnel er. Met alleen veiligheidsglas tussen jou en het dier kun je het nog beter zien. Een bijzondere ervaring, zeker wanneer ze zich ook echt goed laten zien zoals vlak voordat ze te eten krijgen en hongerig rondlopen of tijdens hun eetmoment. De ondergrondse Burcht laat verder ook andere soorten dieren zien, dieren die we in principe in Nederland ook hebben zoals dassen, konijnen en eekhoorns. Voor de echte natuurliefhebber is dit misschien wel de favoriete omgeving. Vrij nieuw in het park is De Kwetterterp die in samenwerking met de Volgbescherming in het leven werd gebracht ter ondersteuning van de visie van de Zoo. Helaas heb ik hier zelf geen beelden van, maar om je een indruk te geven, hierbij een filmpje van DierenPark Amersfoort zelf.
Bosbeek
Aansluitend op het woud, vlak voor je het dinopark binnenwandelt, vind je het Bosbeek waar met name peuters en kleuters heel leuk kunnen pootjebaden terwijl de ouders aan een van de picknicktafels zitten onder een tentdoek met een ijsje of wat fris en exotisch muziek op de achtergrond. Vakantiegevoel ten top! Super fijne plek voor een (lunch)pauze. Andere waterpret plekken met een duurzame speelfontein en terrasje in de buurt vind je trouwens op het Pretplein (bij de speeltuin met de carrousel) en het Fonteinplein (tegenover de Japanse tuin, bij de makaak).
Dinopark
Vroeger werd het nog een dinobos genoemd, maar de naam is niet zo heel lang geleden gewijzigd. Met ruim 70 goed onderhouden (waarvan 15 ook bewegen) replica’s van de dinosaurussen, speeltoestellen, activiteiten en borden met interessante informatie over de dino’s is het natuurlijk ook geen bos meer, maar praktisch volwaardige park binnen het park. Van T-Rex, Brachiosaurus, Pterodactylus en Velociraptor tot archeoloog spelen en een dino skelet opgraven. Wat dat betreft heeft Amersfoort heel goed begrepen hoe ze als dierentuin ook van de invloeden van een pretpark kunnen profiteren om zo de bezoeker meer entertainment te kunnen bieden. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld DinoAdventures en andere periodieke belevingen is dit goed gelukt.
Japanse Tuin en Makaak eiland
Eenmaal voorbij de olifanten loop je langs de prachtige Japanse tuin en om het Japanse Makaak eiland richting de speelfontein, terras met eetgelegenheid en een super toffe speeltuin. Een fotogeniek uitzicht vanuit elke hoek eigenlijk. Het feit dat er overal wat te doen is in het park, maakt een speeltuin natuurlijk niet minder interessant voor kids. Deze is, hoe kan het ook anders, omringd door bomen waardoor deze deels in de schaduw staat en het zelfs op een bloedhete dag aangenaam is. Daarnaast is het klim en klauter toestel veelzijdig en uitdagend voor zowel een peuter, maar ook een tiener. Ik kan het mij goed voorstellen dat abonnementhouders met kinderen dit een fijn plekje vinden om te vertoeven. Er is voor ieder wat wat wils. Heerlijk! Dat verklaart ook meteen de drukte en het feit dat kinderen zich hier prima urenlang kunnen vermaken.
Savanne
Op verschillende plekken in het park kom je gebieden tegen waar verschillende soorten dieren bij elkaar leven zoals bij de Nacht, Snavelrijk en de Parkietenvolière. Vaak doordat ze in het wild ook samen het leefgebieden delen of omdat ze bijvoorbeeld bij hetzelfde type dieren horen. Op de Afrikaanse Savanne, het grootste gebied in DierenPark Amersfoort is dat ook het geval. Hier lopen giraffen rond maar ook oplettende hoefdier impala, ernstig bedreigde Grévy zebra, luidruchtige parelhoenders en een spiesbok ook wel bekend als Beisa Oryx. Hoewel ieder dier bijzonder is op haar eigen manier valt de laatstgenoemde met name op om het feit dat het bedreigde dier hoorns heeft die wel 120 centimeter lang kunnen worden. Het prachtige uitzicht over het gebied is goed te zien vanuit een bootje op de Expeditie-rivier, maar ook vanaf het balkon.
Honderdduizend Dierenhuis
Hoewel er hier 60 verschillende diersoorten leven, is er geen sprake van mixed exhibits. Deze kriebelbeestjes wonen apart en kun je vanachter het glas bewonderen. Van wandelende takken, mieren, gilamosters en hagedissen tot Fiji leguanen en boa’s. Een buitengewone verzameling reptielen en andere beestjes die met name het hart van een liefhebber sneller laten kloppen. Wat ik hier een beetje heb gemist is de kindvriendelijkheid die overal in het park duidelijk zicht- en voelbaar is. In tegenstelling tot de rest van het park viel hier niets te doen dan kijken voor de kleine aapjes. Ook achterin, waar de overleden dieren opgezet staan tentoongesteld, was het vooral kijken. Op zich geen ramp maar het voelt als een gemiste kans.
De Nacht
De Nacht is sowieso het grootste donkere leefgebied in de dierentuin. De combinatie tussen loslopende dieren als luiaards, nachtaapjes, buidelkonijnen en votsotsa’s en met moeite een vinger voor je ogen zien maakt de wandeling niet eng, maar wel spannend. Nergens voor nodig aangezien het hier gaat om redelijk luie diertjes die heel graag en veel slapen. Daarnaast is het een kwestie van de tijd nemen en je ogen laten wennen aan het donker om de aanwezige dieren toch te kunnen zien. Maar het is de moeite waard. Met name de kinderen konden De Nacht waarderen omdat het anders is en dus leuk!
Expeditie-Rivier
Helaas is niet alles bij de prijs inbegrepen en moet je hier en daar extra voor betalen. De Berenboemel, het treintje die al 50 jaar in een klein stukje van het huidige dierenpark rijdt betaal je €1 per persoon, de carrousel in de speeltuin op het pretplein €1 per kind en de fietsboot bij Expeditie-Rivier €5 per bootje. Hiervoor hoef je tegenwoordig niet in de rij te staan maar kun je gewoon pinnen bij de daarvoor bestemd muntenautomaat. De pak en beet 20 minuten vaart is wel de moeite waard. De maki’s en kapucijnapen slingeren tussen het eiland en de touwen boven je hoofd. Juist op het moment dat de maki’s op hun eiland werden gevoerd, kwamen wij voorbij. Hierdoor werden we getrakteerd op een hele groep aapjes die druk aan het eten waren en aapjes aan het kijken 😉 Ook zie je de Savanne dieren vanuit een andere hoek. Vanaf het balkon zijn het vooral de giraffen en zebra’s die dichterbij komen, maar vanuit de fietsboot kun je ook de andere dieren beter bekijken. De aanwezige verrekijker werd hier in ieder geval goed gebruikt. En juist dat maakt de attractie een verrijking: Het is weer een nieuwe ervaring, een andere kijk op dieren wat het bezoek boeiender maakt voor jong en oud.
Overige dieren
Op de genoemde gebieden na is er ook nog een berenplein aan het begin van Dierenpark Amersfoort met brilberen, de Parkietenvolière met een leuke klim alles-route voor kinderen en otters. Dit zijn dieren die niet specifiek zijn ingedeeld maar die je tussen de themagebieden door kunt ontdekken. Denk hierbij ook aan de uilen, apen en hyena’s bijvoorbeeld. In het verblijf van de laatstgenoemde loopt er ook nog een super leuke klimparcours waardoor je letterlijk onderdoor en boven het verblijf loopt. Aanrader!
De dierentuin voor kinderen
Al bij al is Dierenpark Amersfoort wat ons betreft een gamechanger. Het is zoveel meer dan alleen een uitje dat centraal staat om diertjes kijken. Het is een doe-park waardoor een dagje saai diertjes kijken plaats heeft gemaakt voor spelenderwijs en ontdekkend leren. Het park bewijst met een grote variatie aan activiteiten dat een uitje niet alleen leuk kan zijn voor de peuter, kleuter of oudere kinderen, maar ook voor het hele gezin. Ook hoogbegaafde kinderen kunnen zich hier uitstekend vermaken. De combinatie van informatie opzuigen en ontdekken met buitenspelen wordt enorm gewaardeerd en maakt een uitje in zo’n mooi bosgebied niet alleen de moeite waard voor het hele gezin, maar ook voor herhaling vatbaar. Tip! Trek goede loopschoenen aan. Je haalt hier zo je 10.000 stappen.
TIP! Voor een dagje uit met korting check De leukste veilingen veilig en snel op ticketveiling.nl! en Last Minute Deals.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024