Waar moet je op letten als je nieuwe damesschoenen koopt

Wist je dat veel voet-, enkel- en knieklachten veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde schoenen? Volgens de podotherapeuten en fysiotherapeuten is het beter voor de gezondheid als we voor high heels kiezen. Hoe dat zit, wat nou de perfect fit is, waarom je je toffe unisa vaker moet dragen en waar je op moet letten bij nieuwe schoenen kopen? We delen de beste damesschoenen kopen tips.

Lees ook

Zo draag je een jumpsuit

Do’s & Don’ts prints dragen en combineren

Modieus of praktisch?

Volgens experts is lopen op schoenen beter voor je voeten dan lopen op blote voeten. Het verkleint de kans op voetblessures en is veiliger en beter voor je gewrichten. Meningen hierover zijn echter verdeeld. Waar het om gaat is dat goede schoenen belangrijk zijn voor gezonde voeten. Hoe belangrijk is comfort voor jou? Footwear enkel op uiterlijk aanschaffen is om zoveel redenen verkeerd. Kans dat ze echter achter in je kast belanden achter je favoriete paar new balance sneakers en nooit meer het daglicht zien is groot. Maar wat zijn dan goede schoenen?

Platte schoenen of high heels?

In Jip en Janneke taal uitgelegd is de gezonde schoen samen met onze leefstijl veranderd. Doordat wij meer zitten, hebben we ook vaker last van stijve enkels. Hierdoor hebben onze voeten, naarmate we ouder worden, meer baat bij een hakverhoging. Dit heeft te maken met dorsaalflexie. Iemand met stijve enkels loopt namelijk makkelijker op een schoen met een hak. Doordat je met de voorvoet meer naar beneden staat, eisen hakjes minder beweeglijkheid van de enkel. Hierdoor krijg je juist meer beweegruimte. Kortom het heeft een positieve invloed op de voetflexibiliteit. Iets wat op zijn beurt ervoor zorgt dat voeten zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan ongelijke omgeving.

Dit betekent overigens niet dat je vanaf nu dagelijks op een 10 centimeter high heels moet lopen. Integendeel. Dit zorgt ervoor dat er minder vering in de voeten komt waardoor kans op een stijve rug en bekken op latere leeftijd realistisch groot is. Het is beter voor je voeten om op een hak van 2 á 4 centimeter te lopen. Hierdoor blijft de kuit ontspannen, verbetert het je houding en voorkom je veel eerder genoemde kwaaltjes. Ook wordt het aangeraden om voor een bredere hak te kiezen voor meer balans. Goed om aan te denken.

Lees ook

Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? + Tips hoe je dit aanpakt
Tips bij het uitzoeken van een cadeau voor hem

De juiste maat

Ben je bekend met de term Assepoester syndroom? Nee, dan wil je misschien de volgende keer in het restaurant of een ander samenkomen moment opletten op de damesvoeten. Een groot deel van de dames doet de schoenen uit bij de eerste gelegenheid die ze krijgen. Waarom? Omdat de schoen knelt, te klein is, niet lekker zit. Niet overtuigd of dat voor jouw verzameling schoenen ook geldt? Je kunt dit gemakkelijk testen. Pak een A4 en teken de omtrek van je voet erop. Vervolgens pak je de schoen en trek je (met een ander kleurtje voor mijn part) de omtrek van de schoen op hetzelfde blad. Is het de perfect fit of draag je de verkeerde maat schoeisel?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je de juiste maat koopt.

Ideaal moment om nieuwe schoenen te passen

We hebben allemaal wel een paar (of meer) schoenen in de kast staan die we niet dragen. Omdat ze niet lekker zitten, knellen, te groot of te klein zijn. Wist je dat onze voeten dikker zijn in de namiddag dan in de ochtend? Dit komt omdat ze simpelweg een beetje opzwellen. Ze worden immers warmer en zetten op. Je voeten dragen jou letterlijk de hele dag. Daarom dus de tip nooit nieuwe schoenen te passen als je fris en fruitig bent in de ochtend, maar juist als je moeie voeten hebt. Zitten beiden schoenen dan nog steeds lekker, dan weet je zeker dat ze onder betere omstandigheden ook lekker zitten. Ook wanneer je je favoriete paar laarzen of muiltjes online koopt geld de tip: passen aan het eind van de dag.

Passen en inlopen

Hoewel we allemaal wel onze maat weten, hebben veel mensen ongelijke voeten. Meet daarom de voeten in de schoenenwinkel (er staat altijd wel een apparaat klaar) of doe het thuis. Dit kan simpelweg door op een A4 je voetomtrek te tekenen en vervolgens met de meetlint te meten. Het gaat om de afstand tussen de grote teen en de hiel. Kies voor de maat van de langste voet. Als het gaat om nieuwe schoenen passen dan is het sowieso belangrijk om beide schoenen aan te trekken. Let erop dat alle tenen vrij moeten kunnen bewegen erin. Loop erin rond. Je nieuwe footwear moet lekker zitten, niet knellen, te strak zitten of te los. Zorg ervoor dat de hiel niet kan slippen in de schoen. Deze moet juist goed worden ondersteund. Pas indien mogelijk met sokken aan in verband met schoencomfort. Wat voor een zool zit eronder? Houd er rekening meer dat gladde zolen ervoor kunnen zorgen dat je sneller uitglijdt.

Besluit je online schoenen te kopen, dan doe je dit op je gemak thuis. Let alleen wel alvorens op dat retourneren gratis is en hoeveel bedenktijd je hebt. Wel zo handig want als de schoenen te groot zijn of juist pijnlijk klein vallen, dan wil je het net zo makkelijk kunnen ruilen. Hieronder vind je een overzicht waarmee je je schoenmaat kunt aflezen.

Lengte van de voet in centimeter Schoenmaat
23, 1 36
23, 5 37
24, 3 38
24, 8 39
25, 4 40
26, 3 41
26, 7 42
27, 6 43

Kwaliteit

Goede schoenen hoeven niet duur te zijn. Ze zijn er wel in allerlei uitvoeringen, maten, materialen en prijsklasse. Wat vind jij belangrijk? Dat je nieuwe paar lang mooi blijft? Makkelijk in onderhoud? Dat de schoen goed ventileert waardoor je minder snel zweetvoeten krijgt? Door op materiaal te letten let je grotendeels ook op kwaliteit. En door bovenstaande tips op te volgen voorkom je miskoop.

Nogmaals, ik geef geen medisch advies, dus aarzel niet om naar de arts te gaan bij herkenbare klachten die wellicht beïnvloed worden door de schoenen. Ik geef enkele stof tot nadenken en kooptips voor als je schoenen gaat kopen voor dames, online of offline.

damesschoenen kopen tips

Redactie

Plaats een reactie