Daniëlle | Mijn hoogsensitieve meisje

Mijn hoogsensitieve meisje

Kwart over 3. De school gaat uit en ik zie haar in de verte staan. Haar hele houding straalt verdriet uit. Haar hoofdje hangt. Ze geeft de meester een high five en zodra ze me ziet barst ze in huilen uit. Ze rent op me af en drukt zich tegen me aan. Ik knuffel haar en gelijk komt er met grote halen uit wat er is gebeurd. Een meisje in haar klas heeft in de pauze onaardige dingen tegen haar gezegd. Mijn oudste dochter staat er ook bij en zij haalt haar schouders op: ‘maak je niet druk, gewoon niet naar luisteren en negeren!’.

Wat een verschil tussen die twee zussen. Waar de oudste alles relatief eenvoudig van zich af kan laten glijden, geldt dat niet voor mijn jongste meisje. De jongste is een hoogsensitief meisje dat zeer gevoelig is voor afkeuring van anderen. Zij is zeer gevoelig voor kinderen die haar en anderen buitensluiten of bijvoorbeeld over haar praten. Dat raakt haar enorm. Hoewel je als ouder misschien de neiging hebt om te zeggen, dat het allemaal wel meevalt en dat ze zich er niets van aan moet trekken, is dat bij een hoogsensitief kind niet verstandig. Zij voelen het namelijk als echt diep verdriet en pijn.

Lees ook: Mijn kind is anders

Lees ook: Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen

Hoogsensitieve kinderen beleven negatieve ervaringen zeer intens. Deze negatieve ervaringen blijven ook veel langer aanwezig en kunnen nog lang voor piekergedachten zorgen. Erkenning van deze gevoelens is hierbij erg belangrijk voor hoogsensitieve kinderen. Als ik dan ook aangeef dat ik zie dat mijn dochter verdrietig is en dat dat verdriet er mag zijn, zie ik haar een zucht van opluchting geven. Haar gevoel is erkend en nu kan ze weer verder.

Wat is hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid?

Ik krijg vaak de vraag wat hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid zoals het ook wel wordt genoemd) is? Er is echter geen officiële test om hoogsensitiviteit vast te stellen. En het kan dus ook niet worden vastgesteld door een (kinder)psycholoog. Het is een karaktereigenschap en geen stoornis zoals bijvoorbeeld autisme. Wel is er een lijst met (23) kenmerken beschikbaar die is opgesteld door Elaine N. Aron, het Hoogsensitieve kind: help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt (2004)

Hoe herken je een hoogsensitief kind?

 1. Schrikt snel
 2. Kan meestal niet goed tegen kriebelende kleren, naden in sokken of kledingmerkjes tegen de huid
 3. Houdt meestal niet van grote verrassingen
 4. Kun je beter niet straffen, maar beter kun je het kind op vriendelijke wijze terechtwijzen
 5. Lijkt gedachten te kunnen lezen
 6. Gebruikt moeilijke woorden voor zijn of haar leeftijd
 7. Ruikt elk vreemd geurtje
 8. Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor
 9. Lijkt zeer intuïtief
 10. Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
 11. Heeft moeite met grote veranderingen
 12. Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden
 13. Stelt veel vragen
 14. Is een perfectionist
 15. Heeft oog voor het verdriet van anderen
 16. Houdt meer van rustige spelletjes
 17. Stelt diepzinnige, beschouwende vragen
 18. Is zeer gevoelig voor pijn
 19. Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving
 20. Heeft oog voor detail (iets wat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.)
 21. Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen
 22. Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn
 23. Beleeft de dingen intensief

Volgens Aron is een kind hoogsensitief als er minimaal 13 van de 23 kenmerken worden herkend.

Herken jij je kind hier ook in? In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op hoogsensitiviteit en zal ik tips geven hoe om te gaan met je hoogsensitieve kind.

Liefs,
Daniëlle
Kindercoach

 

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere spelend leren, reizen, besparen, lekker eten en schrijven.
Sandra

12 gedachten over “Daniëlle | Mijn hoogsensitieve meisje”

 1. Ik was vroeger ook iemand die makkelijk huilde en werd daar in heel de familie voor uitgelachen en bestempeld als flauw kind – das niet erg leuk – maar ik denk wel dat ik er sterker door geworden ben 🙂

  Beantwoorden
 2. Fijn dit te lezen. Ik heb het boek ook liggen en ga het ook lezen. Ik vermoed namelijk dat mijn oudste ook vele kenmerken heeft. Op deze 23 kan ik er namelijk op 15 volmondig ja zeggen. Toch gauw eens lezen.
  Bedankt voor dit artikel!

  Beantwoorden

Plaats een reactie