Is je databundel snel op? Met deze tips & trucs verminder je het verbruik

Je hebt niet zo lang geleden je nieuwe iPhone 13 bij Ben gehaald maar je bent binnen no time over je databundel heen. Niet zo tof als je hierdoor een hogere telefoonrekening krijgt of een lagere internetsnelheid voor de rest van de maand. Wil je leren hoe je inzicht krijgt in je dataverbruik en hoe je het kunt verminderen? Onderstaande tips & trucs gaan je erbij helpen.

Dataverbruik: Wat houdt het precies in?

Kort door de bocht wordt internetgebruik mobiel dataverkeer genoemd. Deze wordt aangeduid in MB’s. Hoeveel jij er in je internetbundel hebt zitten staat op je contract. Dat is je datalimiet en daarmee het maximaal aantal MB’s dat je te besteden hebt per maand. Deze gebruik je iedere keer dat je internetdiensten gebruikt dus informatie uploaden of downloaden zoals een website bezoeken, een bericht lezen of versturen via whatsapp, een video op YouTube bekijken en veel meer. Omdat er ‘achter de schermen’ meer nodig is om je opdracht mogelijk te maken, kosten de functies je niet allemaal evenveel MB’s. Zo ben je voor surfen naar een website (ongeveer) 0,5 MB kwijt, voor een foto versturen 1 MB, een email versturen 0,2 MB, een filmpje bekijken 5MB en ga zo maar door. En wat dacht je van apps die op de achtergrond allerlei gegevens downloaden? Veelgebruikte voorbeelden hiervan zijn video’s, maar ook podcast en audioboeken. Upload of download je dezelfde gegevens met een internetverbinding via je netwerk, dan gaat dit niet ten koste van je dataverbruik.

Inzicht in het verbruik

Het kan zomaar zijn dat al je apps enorm veel MB’s vreten. Dat komt meestal doordat je automatische updates aan hebt staan. Zet deze uit en voer de updates alleen uit wanneer je wifi tot je beschikking hebt. Hoe je achterhaalt of dit bij jou het geval is? Door inzicht te krijgen in je verbruik.  Dat kan door de app van je provider maar ook via je eigen toestel. Android telefoons werken alleen anders dan iPhone telefoons. Dus bespreken we ze ieder apart.

iPhone

Om te kunnen zien waar je databundel zo snel aan op gaat, ga je naar instellingen, dan klik je op mobiel netwerk (of instellingen), dan mobiele data. Scrol nu naar beneden om te zien welke apps hoeveel data verbruiken. Zorg er wel voor dat je de ingebouwde data-meter app eerst reset aangezien dit niet automatisch gebeurt. Dat doe je via ‘Stel je gegevens opnieuw in’. Dus loopt je abonnement van de 5e tot de 5e van de maand, dan dien je dat zo vooraf in te stellen. Na die periode kun je het rapport inzien en gebaseerd op de resultaten handelen.

Android

Voor een inzicht in je verbruik van je Android telefoon ga je naar instellingenmenu, daarna klik je op dataverbruik (of gegevensverbruik). Hier staat een overzicht van alle op je smartphone geïnstalleerde apps inclusief hoeveel MB’s uit je databundel je eraan kwijt bent. Met deze informatie kun je vervolgens kijken hoe je erop kan besparen en wat je kan doen om binnen je databundel te blijven.

Hoeveel data heb ik nodig?

Dat ligt eraan. Ben je vaak onderweg en heb je geen goede wifi tot je beschikking? Zeker wanneer je ook je navigatie via de telefoon gebruikt, veel films en series streamt, muziek luistert en videospelletjes speelt is een grote bundel verstandig? Ga je naar het buitenland? Dan is het goed om te weten dat je binnen de EU gewoon je databundel gebruikt. Ga je naar een land dat niet in de EU zit, dan kost dat extra. Of werk je veel thuis of op kantoor en internet je meestal via een wifi-verbinding? Dan heb je aan minder MB’s genoeg. Dat scheelt ook aan maandelijkse kosten. Kom je er echt niet uit? Er zijn diverse apps die je verbruik monitoren (of je houdt het zelf in de gaten met de bovengenoemde tips). Aan de hand daarvan kun je je abonnement upgraden of misschien zelfs downgraden. Tot die tijd kun je het beste een datawaarschuwing instellen waardoor je een bericht krijgt wanneer je op 80% van je datalimiet zit.

Tip & Trucs om binnen je bundel te blijven

Een aantal handige tips heb je hierboven al kunnen lezen. We sommen ze kort op en voegen daar nog een aantal trucs aan toe waarmee je je dataverbruik kunt verminderen of  beperken.

♦ De meeste mensen hebben wel wifi als dataverbinding standaard aanstaan. Bij een iPhone heet dat een wifi-assistentie. Zo kan de telefoon bij een zwakke wifi signaal zelf switchen op dataverkeer. Je blijft dus vrij onopgemerkt online. Handig om altijd online bereikbaar te zijn en voor de slimme apparaten die je via je toestel beheert maar niet in je voordeel want hallo datalimiet met alle gevolgen van dien. Zet deze functie gedeeltelijk aan. De wifi kun je het beste aan laten staan zodat je telefoon ook de gratis open wifi kan oppikken. Maar je databundel kun je het beste uitzetten en handmatig bedienen.

♦ Check via de app van je provider en via de instellingen van je smartphone welke apps de meeste MB’s kosten. Probeer deze alleen via een wifi netwerk te gebruiken of verwijder ze als je ze echt niet nodig hebt. Vergeet ook niet de automatische updates uit te schakelen. Door deze via je netwerk uit te voeren hoef je je geen zorgen te maken om je MB’s.

♦ The iPhone heeft een databesparingsmodus waar je gebruik van wil maken. Super makkelijk om je dataverbruik te beperken door de apps die achter de schermen allerlei informatie up- en downloaden een halt toe te roepen.

♦ Mijd bepaalde datavreters wanneer je buiten de deur bent. Een aantal voorbeelden hiervan zijn YouTube filmpjes, muziek streamen (inclusief internetradio luisteren), Face-Timen, Skypen of Videobellen, grote apps of bestanden downloaden, foto’s en video’s verzenden, navigeren met kaarten die niet op je telefoon staan of je hotspot delen. Zoek in plaats daarvan alternatieven die minder MB’s via mobiel internet kosten. Zo kun je muziek ook lokaal op je toestel zetten, download de kaart dat je nodig hebt van Maps en navigeer offline, lees een fysiek boek in plaats van e-book en zet je internet tijdelijk uit. Zorg dan wel dat je telefoon of op geluid aan staat of op trilfunctie zodat je bereikbaar blijft voor dringende zaken.

♦ Laat je kroost met een wifi verbinding aan hun digitale vaardigheden werken en offer daar niet je databundel voor op.

♦ Ga je naar het buitenland? In principe kun je je bundel binnen de EU gebruiken. Voor andere landen kun je het beste zo ver mogelijk uit de buurt blijven van mobiel internet, want je gaat niet bepaald vrolijk worden van de telefoonrekening die je achteraf krijgt.

♦ Stel een datawaarschuwing in om een melding te ontvangen wanneer 80% van je databundel op is. Zo kun je uitrekenen hoe zuinig je moet zijn met de overige 20%.

♦ Gebruik adblockers. Dat zijn apps waarmee je advertenties (op banners na) tijdens browsen blokkeert.

♦ Schakel automatisch downloaden van ontvangen gifjes, video’s en foto’s uit. Zo bepaal je zelf of je ze via mobiel internet of wifi download en bekijkt zonder iets te missen.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

Redactie

Plaats een reactie