De beste plek om een vloerlamp neer te zetten

Een staande lamp is een interieur item dat we meestal gebruik om donkere hoeken in een ruimte te verlichten. Dit wordt ook wel sfeer- of accentverlichting genoemd. In principe wordt een vloerlamp niet gebruikt als lichtbron of basisverlichting omdat het er niet voor gemaakt is om de complete ruimte te verlichten. Maar ze zijn er in allerlei soorten, maten en stijlen en kunnen wel degelijk een multifunctionele rol spelen in het interieur. Neem hiervoor vooral een kijkje bij lampen van Robuuste Tafels.

Voordelen van een staande lamp

Op het gebied van lichtbronnen binnenshuis zijn vloerlampen na hanglampen de meest populaire lamp in Nederland en een aantal andere landen. Een van de belangrijkste voordelen van een staande lamp is het feit dat deze geen extra ruimte in beslag neemt. Het wordt immers geplaatst om een donkere, lege hoek te vervullen. Staat het om welke reden dan ook in de weg of wil je de lamp ergens anders neerzetten, dan is dat ook gemakkelijk gedaan. Het feit dat stalampen in verschillende maten, kleuren, vormen en stijlen te vinden zijn maakt ze veelzijdig en geschikt voor iedere woonstijl. Het fijne eraan is dat ze voor een gezellige en sfeervolle licht zorgen maar ook een meer praktische functie kunnen vervullen. Dit leg ik hieronder uit.

Waar zet je een vloerlamp neer?

Een stalamp geeft een ruimte sfeer en kan de ideale eyecatcher zijn in je interieur. Mits je weet waar je op moet letten. De plek waar de lamp staat is belangrijk. Het beïnvloedt de sfeer, kleuren en ruimtewerking in de woonkamer.

Daarnaast kan deze ook een praktische functie hebben. Het verlicht de donkere plek en hoek in de woonkamer maar kan ook functioneel dienen. Naast een fauteuil, relaxstoel of bank waar je regelmatig een boek zit te lezen bijvoorbeeld is een prima plek voor een vloerlamp (met extra warm wit licht tot 2700 kelvin). Het helpt je ook ontspannen na een lange dag. Maar zorgt ook voor een gezellige sfeer wanneer je visite hebt. In dit geval dient het ook als een handige leeslamp. Hetzelfde geldt voor een fijn plekje naar het bureau die in de woonkamer staat. Ook hier kan een vloerlamp een dubbele rol spelen. In dit geval als een bureaulamp. Een extra voordeel: dit is een ruimtebesparende oplossing als het gaat om ruimte op het bureau zelf.

Het is verstandig om erop te letten dat de lamp ook daadwerkelijk voldoende licht geeft om als leeslamp te kunnen dienen. De kleur van het licht is een tweede aandachtspunt waar je rekening mee dient te houden. Zo kun je van ‘te wit ‘licht meer gespannen raken dan nodig. Dit probleem los je op door een vloerlamp te kiezen met een flexibele hals zodat je de hoeveelheid licht naar behoefte kunt aanpassen. Probeer daarnaast sfeerverlichting te combineren met de basisverlichting en voorkom werken in schaduw.

Vloerlamp in de woonkamer voordelen en beste plek om neer te zetten tips mamaplaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie