De favoriete kinderboeken tag

Een aantal weken geleden zag ik deze bij Merel van Lotus Writing. Als groot liefhebber van boeken, kon ik er eigenlijk niet omheen. Ik moest en zou hem invullen 😉

Hebben jullie een voorleesritueel?

Meestal ben ik degene die aan de kinderen voorleest. In de ochtend bij het fruit eten lees ik dagelijks voor aan de peuters. ‘s Middags lees ik ook dagelijks een boekje voor. Voor de rest is het op verzoek. Het avondritueel hebben we sinds kort aangepast. Dit houdt in dat we niet meer voorlezen voor het slapengaan. Waarom? We merken dat de meiden beter en rustiger slapen als we niet voorlezen.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?

Mijn oudste peuter is dol op haar Prinsessia boek. De jongste dochter is verliefd op haar Bumba zoekboek.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Zonder nadenken ga ik voor Jip en Janneke. Ik vind het…verschikkelijk ja. Het taalgebruik in het boek, de manier waarom…nee. Ja ik heb er geloof ik 2 boekjes van in huis maar daar loop ik met een grote bocht omheen.

Welk boek lees jij het liefst voor?

Het boek van Gilian Lobel en Daniel Howarth Kleine muis ontdekt de wereld vind ik prachtig. De Kleine beer boeken van Martin Waddell, Kleine Ijsbeer van Hans de Beer en een aantal boeken van Betty Sluyzer pak ik ook graag uit de kast.

Welk boek las je als kind het liefst?

Toen ik klein was werden er voornamelijk sprookjes voorgelezen. Zodra ik zelf kon lezen las ik dan ook voornamelijk sprookjes. Later las ik het liefst Harry Potter boeken.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Absoluut! Ik geloof er heilig in dat je de liefde voor boeken moet delen. Onze boekenkast staat er vol mee. Goed voorbeeld doet immers volgen. En zoals ik al zei, ik lees meerdere keren per dag voor. Daarnaast hebben de kinderen ook heel veel boekjes waar ze zelf mee mogen spelen. Dit naast een abonnement op Kwebbels.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Jazeker. De meiden hebben een eigen (gratis) abonnement sinds hun babytijd. We gaan dan ook bijna wekelijks naar de bibliotheek waar ze worden voorgelezen, maar ook verantwoordelijkheid leren dragen voor andersmans boeken: Boek uitzoeken, er netjes mee omgaan en weer terugbrengen.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

Geluk voor kinderen door de prachtige korte verhalen waar je als volwassene ook veel van kunt leren en illustratie dat kinderen aanspreekt.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Als ik naar mijn jeugd kijk, dan zeg ik onder andere J.K. Rowling, Roald Dahl. Wat betreft de prentenboeken die ik vandaag de dag aan mijn kinderen voorlees, dan ga ik voor Hans de Beer, Martin Waddell en Marcus Pfister.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Jazeker! De intonatie is belangrijker dan men soms denkt.

Wat is je beste voorleestip?

De beste voorleestip is denk ik toch wel interactief voorlezen. Dat houdt in dat je op je intonatie let, de kinderen erbij betrekt en daadwerklijk moeite doet om van voorlezen een leuke activiteit te maken. Spelenderwijs leren, daar hebben de kinderen het meeste aan. Maak het leuk, zorg ervoor dat je het zelf ook echt leuk vindt. En dan variëren en herhalen.

 

4 gedachten over “De favoriete kinderboeken tag”

  1. Leuk dat je hem hebt ingevuld! Moest erg lachen om je Jip en Janneke-stukje, Ro heeft precies hetzelfde. Die leest nog liever Dikke Dik voor, wat ik dan weer een gruwel vind. Leuk dat je de kinderen zoveel meegeeft. En dat over de bibliotheek vind ik erg mooi. Moeten wij ook vaker gaan doen!

  2. Wat een leuke tag! Voorlezen doe ik ook heel graag. Een abb. Op de bieb heb ik niet want zijn allemaal Spaanse boeken en lees toch liever in het Nederlands of Engels.

Een reactie plaatsen