De legenden van Andor: Jonge Helden review

De Legenden van Andor van het merk 999 games, het eerste bordspel uit de serie, won in 2014 De Nederlandse Spellenprijs – experts. De jury was vooral onder de indruk van het fantastische artwork en unieke bouw van de spelregels. Ook werd het spel uitgeroepen tot Speelgoed van het jaar 2014 in de categorie 12+. Door het grote animo kreeg het door Michael Menzel bedachte en ontworpen spel een aantal uitbreidingen en varianten. Inka en Markus Brand ontworpen echter het nieuwe spel De Legenden van Andor: Jonge helden: Een spannend coöperatief bordspel voor het hele gezin, met vereenvoudigde spelregels, avontuurlijke opdrachten en geweldige illustraties.

Het verhaal & opdrachten

In het (fantasie)land Andor wordt er de laatste tijd een onrustige wolvenmoeder gezien in de Rietburcht. Ze is haar 3 welpen kwijt. Volgens de geruchten werden ze niet zo lang geleden in de bergen gezien, aan de overkant van de rivier. De vier legendarische helden van Andor: de krijger, tovenaar, dwerg en boogschutter staan klaar om de kleine wolfjes te gaan zoeken. Terwijl zij op deze spannende missie zijn moeten ze ook de Rietburcht en het volk verdedigen tegen allerlei monsters zoals gors, trollen en draken. Want mocht de draak de Rietburcht bereiken voor de helden de opdrachten hebben vervuld, dan hebben zij het spel verloren. Weten ze de opdrachten van brugwachter Mart te volbrengen en daarmee de weg naar de dwergenmijn vrij te maken waar ze de 3 wolfjes moeten vinden tussen de draken en een kraak, voordat de draak Rietburcht bereikt, dan hebben ze het spel samen gewonnen.

Een strategisch en coöperatief bordspel dat gespeeld kan worden met 2, 3 of 4 spelers die de rol van de genoemde helden op zich nemen. Terwijl De Legenden van Andor geschikt is voor iedereen vanaf 10 jaar is De legenden van Andor: Jonge helden goed te doen met kinderen vanaf een jaar of 7.

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

Inhoud verpakking

In een doos van 30 x 26,5 x 7 cm bevindt zich het volgende speelmateriaal:

1 spelbord

1 nachtfiche met een haan

4 dubbelzijdige heldentableaus (aan de ene kant de mannelijke held en aan de andere kant de vrouwelijke variant)

18 speelstukken: 8 helden (van iedere held de vrouwelijke en de mannelijke versie), 1 burgwachter, 7 gors, 1 trol en 1 draak

18 voetjes voor de speelstukken: deze kunststofvoetjes bevestig je aan de speelstukken in dezelfde kleur

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

12 dobbelstenen: de krijger heeft 4 blauwe dobbelstenen, de boogschutter 3 groene dobbelstenen, de dwerg heeft 3 gele dobbelstenen en de tovenaar 1 paarse dobbelsteen. De rode dobbelsteen is van de draak.

27 houten zonneschijven: Drie helden krijgen ieder 6 zonneschijfjes (per dag). Behalve de boogschutter, hij of zij krijgt er 9.

3 ronde bronfiches

3 rechthoekige fakkelfiches

38 ronde mistfiches

10 zeshoekige mijnfiches

29 vierkante opdrachtfiches

12 opdrachtkaarten

De handleiding met spelregels

Hieronder wordt uitgelegd waarom en hoe alles werkt.

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

De Legenden van Andor: Jonge helden

‘Werk samen en verdedig het land Andor’ staat er op de verpakking van het spel. Want daar draait dit spel om: Samenwerken en verschillende invalshoeken bedenken en gebruiken om het gezamenlijke doel te bereiken. Hoewel er veel spelregels zijn krijgen de spelers voldoende ruimte voor eigen inbreng. Zo kan elke beslissing voor spannende uitdagingen zorgen. Dit licht ik uiteraard toe.

Het spel De Legenden van Andor: Jonge helden speel je in feite in vier rondes vol spannende, onvoorziene gebeurtenissen. Elke ronde duurt tussen 30 en 45 minuten. In de eerste ronde moeten de spelers bijvoorbeeld de eerste twee opdrachten volbrengen. In dit geval komen er kruiden en een gewonde valk aan te pas. Deze krijgen in de overige opdrachten bijvoorbeeld geen hoofdrol of komen er helemaal niet in voor. Er zijn in totaal 10 opdrachten. De helden verzamelen goud, hout, edelstenen en allerlei voorwerpen die hun krachten versterken en het spel helpen winnen. Dit lukt de ene keer beter dan de andere keer.

Wat het elke keer anders maakt in de wereld van Andor? De opdrachten zijn per ronde anders. Heel anders. In de handleiding met spelregels wordt het stap voor stap uitgelegd wat er per opdracht de bedoeling is en hoe alles werkt. Hier wordt ook uitgelegd hoe de dag eruit ziet (wanneer de zonnefiches van alle spelers op zijn) en hoe de nacht.

De 38 mistfiches schud voor je ze op de gele velden legt, links van de rivier. Je kunt dus onmogelijk weten wat waar ligt. Hetzelfde geldt voor de zeshoekige fiches in de dwergenmijn. Een groot aantal van deze fiches kunnen ervoor zorgen dat je het spel verliest. Door middel van dobbelen en omdraaien van misfiches beïnvloed je het aantal gors in het veld en hoe snel de draak de Rietburcht nadert. Kortom het draait om tactiek, geluk en samenwerken. Het geheel maakt het spel telkens weer verrassend en uitdagend.

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

Spelers zijn helden

De vier helden uit De Legenden van Andor: Jonge helden hebben ieder hun eigen krachten en zwaktes.

De dwerg is goed bekend met de grotten en mijnen. Hij of zij mag dan ook op de heen weg de sluiproutes gebruiken en zo grote afstand sneller afleggen.

De krijger is heel goed met zwaarden. Zij hebben daarom meer zwaarden afgebeeld staan op de blauwe dobbelstenen. Handig als je een gor wilt verslaan.

De boogschutter maakt makkelijk veel kilometers op een dag. Daarom heeft hij of zij meer zonneschijven (elke stap kost je een zonneschijf) dan anderen.

De tovenaar heeft magische krachten. Hij of zij heeft maar 1 dobbelsteen met extra veel bliksemschichten. Dat komt goed van pas in gevechten met monsters als gors, trollen en draken.

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

Andere varianten van De Legenden van Andor

Eerder verschenen spellen uit de serie De legenden van Andor:

2013De legenden van Andor

2014De Legenden van Andor Uitbreiding: Het sterrenschild

2015De Legenden van Andor Uitbreiding: De reis naar het Noorden

2015De Legenden van Andor Uitbreiding: Nieuwe helden

2016De Legenden van Andor: De laatste hoop

2017De Legenden van Andor: Donkere helden

Onze ervaring

De eerste indruk was goed. De verpakking van het spel alleen al is erg uitnodigend. Dit familiespel straalt gezelligheid en avontuur uit. Met prachtige illustraties en erg mooi gedetailleerd spelmateriaal. Er is werkelijk over ieder detail zo goed over nagedacht. Kwalitatief materiaal en de uitgebreide inhoud van de doos roept toch verbazing. Wauw wat een werk moet hier in hebben gezeten voor de bedenkers en makers. Maar wat een resultaat.

Neem de tijd de spelregels aandachtig door te lezen. Wij kennen de eerder uitgebrachte spellen van De Legenden van Andor niet uit ervaring, dus een goede voorbereiding was hier belangrijk. Pas daarna kun je het spelbord en alle benodigdheden klaarleggen en de kinderen uitleggen wat precies de bedoeling is. Wij deden dit stapsgewijs, volgens de spelregels. Het is namelijk nogal veel informatie. Op deze manier werkt het prima. Voor ons maar ook voor onze bijna 6- jarige en 7- jarige dochters.

De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

 

De eerste ronde is echt de tijd nemen kennis te maken met het spel en de vele spelregels. Hebben de kinderen de werkwijze door dan gaat het lekker vlot. De Legende van Andor: Jonge helden is een pareltje in de spellenkast. Een fantastisch spel vol avontuur. Het verrassende effect, de niet te simpele opdrachten en tijdsduur maken dit tot de grote favoriet. Een spel dat je elke zondag (of elke avond net als wij) wilt spelen met het gezin. Het verveelt niet. Het is anders dan andere spellen. Het maakt de eerste indruk meer dan waar. Dit spel is heel terecht razend populair. Wij zijn in ieder geval super enthousiast.

Ik wil je wel graag een tip meegeven: Bewaar alle ziplockzakjes zodat je het speelmateriaal er netjes in kunt opbergen. Het is nogal veel. Vooral veel kleine onderdelen die makkelijk kwijtraken. Dat zou ontzettend zonde zijn. Want dit is echt zo een spel dat je jaar in, jaar uit met je gezin kan spelen met plezier. Het blijft leuk. Dan wil je het ook compleet houden. En bewaar de handleiding met spelregels. Deze is verfrissend duidelijk en overzichtelijk, ondanks het complexe van het spel.

De Legenden van Andor: De jonge helden is onder andere hier, hier en hier te koop.

Andor junior De Legenden van Andor: De Jonge Helden bordspel 999 games review MamaPlaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie