Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger

Titel: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur
Auteur:
Shannon Messenger
Oorspronkelijke titel: Keeper of the Lost Cities: Everblaze
Vertaald door: Maria Postema
Illustrator: Jason Chan
Aantal pagina’s: 694
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Pelckmans

De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur

Na De Verdwenen steden 1 en De verdwenen steden 2: De ballingschap is Het eeuwige vuur het derde deel van de waanzinnige serie geschreven door Amerikaanse Shannon Messenger. Van de 11 in het Engels verschenen boeken zijn er tot nu toe 3 vertaald in het Nederlands. Tot nu toe past de serie moeiteloos tussen de legendarische Harry Potter en Grijze jager bijvoorbeeld. Weet de auteur het hoge niveau te houden?

Ook in het Eeuwige vuur worden we als lezer meegenomen op de meeslepende reis door de mysterieuze en steengoed beschreven vergeten steden, waar de magie van oude legendes en verhalen weer tot leven komen. Het verhaal volgt dit keer de avonturen van de hoofdpersonages, die niet alleen de geheimen van deze steden ontrafelen, maar ook hun eigen innerlijke kracht ontdekken.

Inhoud en plot

Het verhaal van het eeuwige vuur draait om de ontdekking van een oude, vergeten stad die wordt gekenmerkt door een mystiek vuur dat nooit dooft. De hoofdpersonages Sophie en de rest, worden gedwongen om op een queeste te gaan om dit vuur te vinden dat een sleutelrol speelt in het behoud van de balans tussen de verschillende werelden. Het plot is gevuld met super spannende en onverwachte wendingen en onthullingen die heel goed in het verhaal passen, waarbij de personages zowel externe als interne conflicten tegenkomen. Het verhaal verkent zo diepere thema’s zoals opoffering, vriendschap en de strijd tussen goed en kwaad. Het geheel is zo ontzettend goed bedacht, uitgewerkt en beschreven door Shannon Messenger en vertaald door Maria Postema waardoor er geen ruimte ontstaat voor saaie stukken of verveling. De levendige fantasie en vlotte pen van de auteur maakt van dit boek een fantastisch vervolg op de bestaande verhaallijn dat wel in de juiste volgorde gelezen moet worden. Wat wel opvalt is dat het tweede deel van de serie begon met een flashback naar het eerste. Super fijn, want er zit nog wat tijd tussen boek 1 en 2. Dat hebben we in dit boek wel een beetje gemist. Het verhaal start gewoon, waardoor je zelf even in je geheugen moet graven hoe ook al weer De Ballingschap eindigde.

Personages

Sophie en de andere personages in het eeuwige vuur zijn wederom zo goed uitgewerkt en maken het je als lezer toegankelijk je steeds beter in te leven. Ze is een moedige en vastberaden tiener die op zoek is naar haar plaats in de wereld, terwijl haar grote vriend Keefe de rol van trouwe reisgenoot speelt die altijd klaarstaat om te helpen. Heel mooi om te zien hoe ze beiden zijn gegroeid sinds deel 1. De dynamiek tussen deze twee voegt nogal een emotionele diepgang toe aan het verhaal en laat zien hoe vreselijk belangrijk vriendschap en vertrouwen zijn in moeilijke tijden. Verder worden er verschillende nieuwe en super goed uitgewerkte personages geïntroduceerd die ieder met een eigen (dubbele) agenda een rol gaan spelen in het gezelschap. Ieder van hen vullen de reis aan met een interessant laagje. Het is allemaal zo levendig en goed beschreven dat je onmogelijk de belevingen kunt lezen zonder een heleboel emoties te passeren.

Schrijfstijl en humor

De schrijfstijl van Shannon Messenger, dankzij de goede vertaling van Maria Postema, is weer spot on. Het is levendig, uitnodigend, met gedetailleerde beschrijvingen die geen ruimte laten voor onduidelijkheid. Met als resultaat dat je je als lezer heel goed de magische wereld kunt voorstellen en in de personages kunt inleven. De beeldende taal die de steden tot leven brengen, met scenes die rijk zijn aan detail en sfeer doen ons denken aan J.K. Rowling in Harry Potter. Inclusief grappige momenten die de spanning wat verlichten en de karakters extra menselijker maken. Als je de serie tot nu toe hebt gelezen, dan snap je wel dat de verdwenen steden wordt verfilmd.

Locaties

De wereld waarin het eeuwige vuur zich afspeelt is duidelijk heel zorgvuldig opgebouwd met verschillende locaties die elk hun eigen kenmerken en mysteries hebben. De vergeten stad, met haar eeuwenoude architectuur en de voortdurende gloed van het eeuwige vuur, vormt een indrukwekkende achtergrond voor het verhaal. Ondanks dat het boek geen illustraties bevat, mis je het ook voor geen seconde. Elk detail, van de flora en fauna tot de cultuur van de inwoners maken samen de wereld heel geloofwaardig en behoorlijk fascinerend.

Thema’s en impact

We zeiden het al, maar het derde deel van de verdwenen steden behandelt thema’s als moed, identiteit, vriendschap en de waarde van samenwerking. Het staat duidelijk voor de struggles die tieners en pubers vaak tegenkomen waardoor het verhaal herkenbaar en relevant is. Door de avonturen van de hoofdpersonages lees je als lezer ook over de kracht van doorzettingsvermogen en vriendschap in goede en slechte tijden. Het moedigt natuurlijk ook aan je verbeelding te gebruiken. Een combinatie van levenslessen, vermaak, herkenning en educatieve gehalte maken van dit boek een waardevolle aanvulling in de boekenkast thuis en op school. Het is gewoon heel indrukwekkend hoe de getalenteerde auteur alle aspecten grondig heeft uitgewerkt tot perfectie.

Kortom: Shannon Messenger maakt met de De verdwenen steden serie een verpletterende indruk achter, boek na boek. Ook het derde deel zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Het is puur genieten, pagina na pagina. Tip! Mocht het je ook te lang duren voor het volgende deel wordt vertaald, kun je eventueel de complete serie alvast in het Engels lezen. Dit is, net als Harry Potter, echt zo een serie waarbij dat kan. De Engelse versie kan lastig te vinden zijn in de Nederlandse bibliotheken, maar is wel als een set te koop.

Koop De verdwenen steden: Het eeuwige vuur nu bij bol.com

In welke volgorde hoor je de verdwenen steden te lezen? 

De Engelstalige versie van de serie bevat maar liefst 11 boeken. Tot nu toe zijn 3 ervan vertaald in het Nederlands. We zetten ze allemaal in de goede volgorde voor je.

Engels – Nederlands

Keeper of the lost cities – De verdwenen steden
Keeper of the lost cities 2: Exile – De verdwenen steden: De ballingschap
Keeper of the lost cities 3: Everblaze – De verdwenen steden: Het eeuwige vuur
Keeper of the lost cities 4: Neverseen
Keeper of the lost cities 5: Lodestar
Keeper of the lost cities 6: Nightfall
Keeper of the lost cities 7: Flashback
Keeper of the lost cities 8: Legacy
Keeper of the lost cities 8.5: Unlocked
Keeper of the lost cities 9: Stellarlune
Keeper of the lost cities 9.5: Unraveled

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

Redactie

Plaats een reactie