Get Personal | Over mijn trage schildklier en energietekort

Het is inmiddels een paar weken geleden dat ik het over mijn perfectionisme en mijn gezondheid had. Wat hebben Deepak Chopra, mijn trage schildklier en arganolie met elkaar te maken? Dat leg ik uit op de veelgestelde vraag ‘Hoe gaat het nu met je?’

Wat doe ik om van mijn klachten te komen?

Van de huisarts kreeg ik extra vitamine D en ijzertabletten. De ijzertabletten moet ik 3 maal per dag innemen en vitamine D een maal per dag op vaste tijden. Nu wil ik mij natuurlijk dolgraag beter voelen maar ik heb nogal moeite met goed voor mijzelf zorgen. Dus heb ik op mijn telefoon een alarm afgesteld die mij eraan herinnert om de pilletjes in te nemen.

Merk ik een vooruitgang? Ik gebruik de medicijnen nu 8 weken. Helaas ben ik nog steeds dagelijks gesloopt na een paar uur bezig. Een vooruitgang is er ongetwijfeld wel, maar de klachten belemmeren mij nog te veel in mijn doen en laten waardoor ik het nauwelijks merk.

Ik maak elke ochtend braaf een smoothie van bevroren fruit, melk en honing. Dit nadat ik Verder probeer ik 3 liter water per dag te drinken. Geen makkelijke klus overigens maar ik doe mijn best.

De vervloekte weegschaal

Mijn gewicht heeft een absolute toppunt bereikt. Ik voel mij hier vreselijk door. Mijn schildklier is vertraagd door de vitaminetekorten en stress, maar ik heb geen idee meer wat ik kan doen om daar verandering in te brengen. Lastig. Heel lastig. Mocht je tips hebben, dan hoor ik het heel graag.

De bedoeling is te gaan sporten. Ik moet immers aan mijn conditie werken en ik wil heel graag 20 kilogram afvallen. Maar met dat beetje energie dat ik nu nog heb lukt dat niet. Ik moet mijn energie bewaren voor mijn gezin. Mijn lieve meiden mogen niet (nog meer) lijden door mijn tekorten. Zo voelt het immers wel. Aangezien ik veel alleen ben met de meiden, moet ik prioriteiten stellen. Ik doe wat ik kan en zodra ik mij wat beter voel, moet ik ook intensief gaan sporten om mijn doelen te bereiken.

Wat een strijd. Het doet je wel beseffen dat alles wat je zo vanzelfsprekend neemt, zomaar kan veranderen, weg kan vallen. Ineens moet je er moeite voor doen, ervoor vechten. Des te meer redenen om te waarderen wat ik heb. Dat wat wel goed gaat.

Hoewel ik mijn best doe mijn perfectionisme beetje bij beetje los te laten, bezorgt dit mij enorm veel stress. Ik word er chagrijnig van. Maakt mij de laatste tijd niet bepaald een zonnetje in huis. Het is zelfs zo erg dat mijn man laatst zei dat ik het misschien beter niet moet proberen los te laten. Het geeft mij immers zoveel onrust.

Me-time

Doe ik meer dingen voor mijzelf? Ja, baby steps. Ik ben vorige week zowaar naar de kapper geweest. Nu nog een fijne schoonheidsspecialiste in de buurt zien te vinden waar ik binnenkort terecht kan. Trots op mijzelf. Ook al kwam ik thuis van de kapper met de mededeling dat het niets voor mij is om 2 uur lang bij de kapper te zitten. Ik heb wel meer te doen. šŸ˜ Ik ben ook zo slecht in niksen.

Laatst ontving ik dit prachtige boek van Deepak Chopra & Rudoph E. Tanzi. Het is een heel diepgaand boek over de verbinding van het lichaam, geest, genen en immuniteit. Heel bijzonder. Heel confronterend ook als je leest dat vrijwel alle ziektes, inclusief kanker, voorkomen kunnen worden door onszelf. Het zelfhelend vermogen is geen boek dat je in een uurtje uitleest. Maar wel een die je stukken wijzer maakt. Over belangrijke zaken laat nadenken. Als je wetenschappelijke onderzoeken, bewijzen en discussies voeren interessant vindt dan is dit ook een boek voor jou.

Nadat de kinderen op bed zijn gelegd, probeer ik wekelijks in bad te gaan liggen. Even ontspannen. Dit boek ben ik dus aan het lezen. Eenmaal eruit probeer ik mijn droge huid met arganolie te verzorgen. Wat ruikt dat heerlijk zeg. Mijn huid schijnt het tot nu toe wel te waarderen.

Verder heb ik besloten even geen druk op mijzelf te leggen wat betreft MamaPlaneet. Hoewel ik erg ambitieus ben en het succes van MamaPlaneet wil laten groeien, moet ik momenteel prioriteiten stellen. Ik schrijf dan ook wanneer ik mij daarvoor okƩ voel. Tot nu toe lukt het mij om minimaal 3 artikelen online te zetten. Gezien de zomerperiode en vakanties, is dat acceptabel. Dat is maar een minuscuul onderdeel van mijn werkzaamheden dus ik vermaak mij wel. Als ik nu nog voor een baas had gewerkt, had ik het echt niet getrokken. Nu doe ik iets wat mij erg blij maakt, op mijn manier en dat geeft voldoening. Het werkt therapeutisch.

Wat ik nog wel wil proberen is acupunctuur. Een aantal jaar geleden vond ik het zweverig en geloofde ik er absoluut niet in. Tot ik wanhopig genoeg werd om het te proberen. Oh wat was ik er blij mee. Kwam er hergeboren uit. Wellicht dat het nu ook wat voor mij kan betekenen.

Ik merk dat ik eten nodig heb om op te knappen. Dan bedoel ik echt de momenten dat ik geen woord meer uit kan brengen en geen stem heb. Even helemaal op ben. Iemand die zich in mijn verhaal herkent en mij weet te vertellen hoe ik dit anders aan kan pakken?

9 gedachten over “Get Personal | Over mijn trage schildklier en energietekort”

 1. Lieve schat, ik kan me voorstellen hoe naar je je voelt door alles. Ook ik kampte met een groot tekort aan vitamine D en was extreem vermoeid, angstig en kreeg hyperventilatie. Na een maand shots was ik erbovenop. Verder was ik de laatste 3 jaar door stress 12 kilo aangekomen, vreselijk. Ik leef Nu koolhydraatarm en ben 6 kilo kwijt. Is dat iets voor jou?

  • Ik heb koolhydraatarm geprobeerd. Ik viel binnen een maand 700 gram af. Om 2 dagen later 1 kg extra te wegen. Het is om te huilen. Dat was voor mij ook echt van ‘oke, dit is niet normaal’. Heb vlak daarna een afspraak bij de huisarts gemaakt.

 2. Allereerst: knap dat je eerlijk van je afschrijft. Het is altijd stapje voor stapje. Hoe groot de nieuwe verandering ook is. Het duurt immers 4 maanden om een verandering blijvend in je systeem te zetten. Vergeet vervolgens de weegschaal als middel om je proces te meten. Je kunt namelijk veel spiermassa opbouwen en vet verbranden zonder dat de weegschaal hier eerlijk over is. Voor mij werkt het om een kledingstuk als maatstaaf te hanteren. Benen iets dikker? Ff broek passen.. Ook werkt het prettig om met een stofmeetlint een aantal basismaten op te schrijven ipv gewicht. Ik maak daarnaast ook zij- en vooraanzicht foto’s om het proces voor mijzelf bij te houden.

  En qua sporten/energie een combi van een goede haptonoom, natuurgeneeskundige en beginnersyoga van 10min stretchen per dag, werkt voor mij. Stap voor stap kom je er, het is geen proces van een paar weken..

 3. Heel heel heel herkenbaar! Ik had een trage schildklier….had…..Na bijna 12 maanden supplementen slikken is deze weer normaal actief. Ik had een extreem jodiumtekort, wat de schildklier heel hard nodig heeft. Onder deskundige begeleiding dus hoge dosis jodium geslikt met andere ondersteunende supplementen. Helaas ook zwaarder geworden. Bij mij mag er ook nog ruim 20 kilo af. Ik heb iets meer energie als een paar maanden geleden en inderdaad, ook ik vulde dat toen aan door de snelle suikers. Heel veel overeenkomsten tussen onze verhalen. Mail mij gerust als je meer info wilt! Sterkte in de strijd. XOX

  • Hi Sanne,

   Wat kan herkenning fijn zijn! Hoewel ik het natuurlijk erg vind dat je je herkent in mijn klachten. Supplementen slikken zeg je? Wat deed je nog meer om beter te worden? Ik hoor het graag van je.

 4. Hallo Sandra,
  Hoe gaat ‘t nu met jou? Dit blog is van eind juni, kan best veel veranderd zijn in 2 maanden…
  Ja, ik vermoed dat je dit anders kan aanpakken!
  Trage schildklier kan veel oorzaken hebben, goed om dat uit te vinden.
  Stress en perfectionisme: de perfecte combi voor een burnout šŸ˜‰
  Welke ontspanning heb je? Wat zijn je triggers? Je voedingspatroon, hoe is dat?
  Je bloedwaarden, grondig gecheckt bij je huisarts? Daarop baseer je de supplementen en dosering (een orthomoleculair therapeut (of arts) weet daarmeestal veel meer over. [Ijzertabletten, voorgeschreven door huisarts veroorzaken vaak obstipatie..er is een betere keuze te maken in supplement en combinatie met andere mineralen, ipv alleen ijzer en vit. D3].
  Sporten? Liefst niet te fanatiek, daar raak je uitgeput van…wel veel bewegen!
  Tja, veel adviezen zijn mogelijk, maar zo afhankelijk van jouw precieze klachten en wie jij bent als persoon. Zoek een gespecialiseerde (en gecertificeerde) coach / therapeut als je nog klachten hebt.
  Veel sterkte en succes!

  • Hi Elsbeth,

   Wat een fijn berichtje! Dank je wel! Van de huisarts moest ik 3 maanden lang de pillen gebruiken, een maand lang niets en daarna bloed prikken. Dat laatste moet ik de komende week doen. Benieuwd naar de uitslagen.

   Ik raak sowieso vrij snel uitgeput helaas. Vreselijk frustrerend. Mijn werkzaamheden kan ik eigenlijk alleen in de ochtend doen, als ik dat (naast de zorg voor kinderen) later op de dag doe, dan gaat dat eigenlijk niet. Gebrek aan concentratie, niet uit mijn woorden kunnen komen. Dit zorgt weer voor stress. Ik ben zo ontzettend slecht in niets doen.

   Acupunctuur heeft wel wat gedaan. Momenten dat ik zo zwak ben dat ik zelfs geen kracht heb op wat te zeggen, heb ik de afgelopen weken niet meer gehad. Heel blij mee. Aan de andere kant wordt er ineens gesproken over bijnieruitputting. To be continued…

Een reactie plaatsen