Dezelfde autoverzekering voor een andere prijs. Hoe zit dat?

Wil je autoverzekeringen vergelijken? Dan kies je uit een WA, beperkt casco of volledig casco autoverzekering. En daarna zie je door de bomen het bos niet. De autoverzekeringen lijken te veel op elkaar maar het verschil tussen de premies is groot. Hoe dat kan? Hieronder 4 tips die je kunnen helpen bij het afsluiten van de juiste autoverzekering.

Lees ook

Autoverzekering vergelijken | Je auto slim verzekeren doe je zo

Het kost je letterlijk een paar minuten om honderden euro te besparen op je energierekening

Goedkoop de waarde van je huis verhogen

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

How to: Koffer slim inpakken voor de vakantie

Verschil in korting door schadevrije jaren

Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Dit wist je vast al. Hoe groot je korting is, dat bepalen de verzekeringsbedrijven door middel van de bonus-malusladder. Ieder schadevrij jaar staat voor een trede omhoog op de bonus-malusladder. Rijd je een keer wel schade en dien je een schadeclaim in, dan zak je wel in treden op diezelfde bonus-malusladder. Hierdoor gaat je maandpremie helaas ook omhoog. Het bijzondere is dat er geen standaard bonus-malusladder is. Iedere verzekering hanteert dan ook eigen regels als het gaat om hoeveel treden een schadeclaim je kost. Dit betekent ook dat je bij de ene autoverzekeringsbedrijf meer premie moet betalen dan bij de ander.

In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je onder bonus-malusladder hoe de autoverzekeraar hiermee omgaat.

Goedkope autoverzekering? Check het eigen risico bij schade

Eigen risico houdt in dat je zelf mee moet betalen bij schade. Vaak zie je alleen het standaard, een bedrag tussen €130 en €150, eigen risico. Net als bij andere verzekeringen geldt hier ook: Hoe hoger eigen risico, des te lager de maandelijkse premie. Maar wist je dat je bij sommige verzekeringsbedrijven het eigen risico kunt afkopen? Het kost je maandelijks wel meer geld, maar bij schade hoef jij niets bij te leggen. Dit wordt dan volledig vergoedt door je verzekering. Rijd jij nooit schade? Dan kun je misschien beter een keer de eigen risico betalen. In plaats van vijf jaar lang maandelijks meer dan nodig is te betalen voor een afgekocht eigen risico.

Rijdt er weleens iemand anders in je auto? Als diegene jonger is dan 24 jaar en schade rijdt met jouw auto dan moet je vaak een veel hoger eigen risico betalen.

Wat krijg je vergoed bij diefstal of total loss?

Heb je een spiksplinternieuwe auto? Weet je ook wat je verzekering vergoedt in geval van diefstal of total loss? De afspraken hierover verschillen per autoverzekeraar. Zoals nieuw waarderegeling. In dit geval ontvang je een bedrag, waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen. Dat is slim om in het eerste jaar te doen, want je auto verliest dan het snelst zijn waarde. Wat goed is om te weten is dat sommige autoverzekeringen een nieuw waarderegeling hebben die maar één jaar geldig is. Bij andere is dat twee of drie jaar.

Hou er rekening mee dat sommige verzekeraars een maximaal bedrag hanteren bij diefstal of total loss. Ongeacht hoeveel jouw auto heeft gekost. In de polisvoorwaarden onder ‘nieuw waarderegeling’ vind je of er een maximaal bedrag geldt en hoeveel dit is.

Tot welk bedrag zijn accessoires vergoed?

Cataloguswaarde is wat je auto waard is wanneer hij uit de fabriek komt. De al aanwezige accessoires zijn dan inbegrepen in de cataloguswaarde. De accessoires die jij later toevoegt of laat inbouwen zijn hierbij niet inbegrepen. Deze ‘toegevoegde’ waarde opgeven bij de autoverzekeraar is wel verstandig. Op deze manier kan de verzekeraar de juiste premie bepalen. Vaak zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd. Dit bedrag verschilt echter per verzekeraar. Heb je duurdere accessoires? Dan kun je het bedrag van de dekking verhogen. Dit kan wel gevolgen hebben voor de premie.

Controleer in je polisvoorwaarden wat het maximaal bedrag is dat je autoverzekering betaalt voor accessoires. Dit kun je vinden onder de kop ‘accessoires’.

besparen op autoverzekering tips

PicsArt 09 05 06.47.52

 

Redactie

11 gedachten over “Dezelfde autoverzekering voor een andere prijs. Hoe zit dat?”

 1. Autoverzekeringen… dat is hier thuis vooral een mannenzaak. Ik jen er bijna helemaal niets van. Wat ik wel weeg is dat wij de onze half ommium verzekerd hebben en dat ik daar al heel blij om ben geweest aangezien anderen onze spiegels er al tot 4 keer toe af hebben gereden!

  Beantwoorden
 2. Goed dat je mensen laat beseffen om te gaan voor een goede autoverzekering. Ik heb mij aangesloten bij dezelfde als mijn ouders. Hopelijk ga ik dit jaar een trede omhoog 🙂

  Beantwoorden
 3. Goede tips! Ik ben er totaal niet in thuis en de Mr regelt dit soort zaken. Omdat wij weinig km’s maken, kiezen wij altijd voor een zgn Kilometer verzekering. Icm een vrij grote auto is dit voor ons relatief voordelig.

  Beantwoorden
 4. Interessant om te lezen. Ik vind het altijd erg lastig om te bepalen wat ik nodig heb. Heb nog nooit zelf schade gemaakt, maar ben altijd bang dat het juist gaat gebeuren als ik mij minder laat verzekeren.

  Beantwoorden
 5. Dit zijn van die zaken waar ik me totaal niet mee bemoei, maar volgens mij is mijn auto AR verzekerd en de werkbus van mijn man ook. Wat je zegt over de accessoires: goede tip! Ga ik hem toch even navragen. Na issues voor ellendige verrassingen komen te staan, is ook niet wat je wil…

  Beantwoorden

Plaats een reactie