Dierenliefde | Een hond is meer dan een grote verantwoordelijkheid

Het verzorgen van een huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Dat is het eerste wat er wordt gezegd wanneer een kind om een huisdier vraagt. Maar het verzorgen van een dier is zoveel meer dan dat. Zit je te denken om je kind met een hond te laten opvoeden, dan zijn dit sowieso de punten waar je goed over moet nadenken.

Voordelen van een hond als huisdier

Een hond is als een beste vriend met wie je een band opbouwt, bij wie je je hart kan luchten wanneer je verdrietig bent, boos, bang of een geheim hebt waar je met niemand anders over kan praten. Het is als een vriend die nooit zal oordelen of je geheimen doorvertelt. Je steun en toeverlaat. In sommige gevallen is het zelfs als een soort therapie.

Door de vaste tijden waarop het dier moet eten en worden uitgelaten, leert het kind niet alleen zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar ook nauwkeurig te werk gaan. Slordigheid heeft immers nadelige gevolgen. En zo zijn er nog veel meer voordelen waar je kind baat bij heeft.

Maar om te kunnen profiteren van de voordelen is een goede opvoeding van cruciaal belang. En een belangrijk onderdeel daarvan is weten wat de hond nodig heeft. Zijn welzijn heeft uiteindelijk een positief effect op het kind. Zelfvertrouwen is daar maar een voorbeeld van. Want een hond heeft meer nodig dan een volle voerbak, water en een riem. Op het gebied van benodigdheden alleen al. Hier kom ik later op terug.

Wist je dat een hond zich vervelend gaat gedragen als hij niet voldoende wordt uitgedaagd? Behalve beweging heeft een hond bijvoorbeeld ook educatief speelgoed nodig. Uitgedaagd worden om na te denken en te trainen. In het belang van zijn gezondheid én veiligheid. In feite is dit heel goed te vergelijken met kinderen. Ieder kind heeft uitdagend speelgoed nodig passend op zijn of haar niveau. Een hond is een zeer intelligent dier met dezelfde behoeftes.

De nadelen van een hond als huisdier

Bij de 24 uur per dag, 7 dagen in de week verantwoordelijkheid voor een huisdier, hoort ook bijvoorbeeld een weekend weg of vakantie. Want waar gaat het beestje heen als jij er niet bent? In sommige gevallen is de hond een sociale beperking waar je heel bewust voor kiest. Net als het hebben van kinderen. Het is een keus die je in mijn ogen bewust maakt.

Lees ook: Opvoeding | Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen

En wat dacht je van de kosten. Niet alleen de aanschaf, maar ook de maandelijkse kosten voor de verzekering, de hondenbelasting, de dierenarts, chippen en natuurlijk de benodigdheden als het juiste speelgoed waar we het eerder over hadden, hondenmand en hondenbench die je nodig hebt bij het vervoeren. Op het gebied van verzorging moet je denken aan de tandverzorging, maar ook vachtverzorging, poepzakjes en bescherming tegen vlooien en teken.

Behalve de zorg voor een hond, zijn welzijn en of het kind de verantwoordelijk wel of niet aankan is het ook belangrijk je te verdiepen in de hondenrassen die bij je gezin en situatie passen.

Conclusie 

Elk voordeel heeft een nadeel. En andersom. Het is heel persoonlijk wat voor jou zwaarder weegt. Maar dit zijn in mijn ogen de belangrijkste punten waar je aan moet denken wanneer je een hond overweegt.

Ben je zelf met een huisdier opgegroeid of heb je momenteel een huisdier in huis? Wat woog het zwaarst bij het beslissen over het al dan niet aanschaffen van een hond om samen met het kind op te groeien?

outdoors 3067805 1920

PicsArt 09 05 06.47.52

 

Redactie

20 gedachten over “Dierenliefde | Een hond is meer dan een grote verantwoordelijkheid”

 1. Ik denk zelf dat een hond absoluut een groot positieve kant heeft voor een gezin. Ik ben zelf niet opgegroeid met huisdieren en wij gebben deze ook niet. Wij zijn te vaak op vakantie, klimmen of in de bergen om huisdieren te hebben, maar ik snap zeker de meerwaarde van huisdieren op kinderen.

  Beantwoorden
 2. ‘Vroeger’ hadden wij altijd katten en honden en nu heb ik een kat. Dat is wat makkelijker dan een hond, omdat je prima een weekend weg kan gaan zonder oppas te regelen. Geef haar een slaapplek en voldoende eten en drinken en ze is gelukkig 🙂

  Beantwoorden
 3. Wij hebben dit jaar een ‘reisjaar’ en dus no go voor een hond, maar de planning is om er volgend jaar een te nemen (de eerste keer, tot hiertoe enkel katten gehad, zie Lazy Cat 🙂 ) het wordt waarschijnlijk een Hongaarse Viszla

  Beantwoorden
 4. een kat is echt wel veel makkelijker dan een hond, ik heb ook een jonge hond, maar die heeft best veel aandacht nodig. Als je dan ook nog drukke kinderen hebt, een verhuizing, griep, dan wordt het best een uitdaging

  Beantwoorden
 5. Ja, ik ben voorstander!! Ik ben ook opgegroeid met een hond. Dit vond ik heel fijn. Ik wou ook altijd graag een hond. Toen ik werkte was dit mogelijk, nu ik afgekeurd ben. Kon het gelukkig wel.

  Beantwoorden
 6. Wij hebben een hond, die was er voor de kids. Het is hun allerbeste vriend(in)! Ze zijn er gek op. Het is echt hun maatje. Er is geen wezen zo trouw als een hond dus wat mij betreft een verrijking voor het gezin.

  Beantwoorden
 7. Ik weet niet beter dan dat er een kat in huis is. Vroeger hadden we er thuis 5 en zelf later 3. Daarvan is er nog eentje over en zij is al 20 jaar. De meiden zijn gek op haar en zijn nu ook verantwoordelijk voor het geven van haar eten. Mocht ze er niet meer zijn, dan komen er zeker weer nieuwe katten, ook al betekent dat een nieuwe commitment van mogelijk weer 20 jaar

  Beantwoorden
 8. opgegroeid met honden maar nu hebben we een poes. Isis is echt een lieverd en ik merk dat vooral Jip zijn emoties bij haar kwijt kan. Mijn lief houdt niet van honden maar anders was er zeker weer een hond gekomen.

  Beantwoorden
 9. De hond was er bij ons eerder dan de kinderen. Hij is een maatje voor ons allemaal. De kinderen zijn gek met en op hem. Vakanties gaat hij, bijna altijd, mee. Alleen wanneer we moeten werken is hij (alleen) thuis. Ik ben zelf de hoofdverzorger, maar de oudste helpt zeker al een handje mee!

  Beantwoorden
 10. ik heb ook een hond, een labrador. mijn allesje! Als je er voor kiest om een huisdier te nemen, moet je er volledig voor gaan en niet halfbakken. Het heeft ook nadelen, natuurlijk, maar dat weegt niet op tegen de liefde en gezelligheid die je er voor terug krijgt

  Beantwoorden
 11. honden zijn echt heel trouw en ik vind het een eer om er twee te hebben. Maar met reizen is het wel onhandig en daar moet je goed over na denken!

  Beantwoorden
 12. Wij hebben een beagle en hiervoor een jack Russell.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer met de jack Russell had en het nog steeds een gemis is.
  Mijn zoontje is gek op onze hond en andersom ook.
  Er zit veel verantwoordelijkheid aan een hond wat inderdaad vaak onderschat wordt.

  Beantwoorden
 13. We hebben zelf geen huisdieren, maar zou er eigenlijk wel eentje willen. Vooral voor de kinderen, om ze te leren omgaan met de verantwoordelijkheid. Maar goed, Ro vermoedt dat hij uiteindelijk buiten zou staan met de hond dus we laten het maar.

  Beantwoorden

Plaats een reactie