Drenthe met kinderen: De leukste uitjes

Drenthe is als vakantiebestemming geliefd onder ouders met kinderen omwille van haar schilderachtige schoonheid en de relaxte, kindvriendelijke sfeer die de Nederlandse oerprovincie omarmt. Het is als een sprookjesachtige schilderij van glooiende heidevelden, dichte bossen en serene meren. In het noorden van het land kunnen de kinderen hun avontuurlijke geest de vrije loop laten, terwijl ouders genieten van de rust en natuurpracht. De vele fiets- en wandelpaden zijn als speelplaatsen voor avonturen, waar gezinnen samen de geheimen van het bos ontdekken. Historische dorpjes met oude molens en charmante boerderijen ademen de vaderlandse geschiedenis, terwijl de moderne faciliteiten en gezinsvriendelijke accommodaties comfort bieden. De zomerdagen zijn als een picknick onder een stralende zon met de winterse sneeuw die een magische sfeer creëert. Drenthe verwelkt families met open armen en in haar rustige omgeving kunnen kinderen vrij spelen, lachen, ontdekken, ontprikkelen en ontstressen. Kortom, de plek waar de tijd vertraagt en jij en je gezin samenkomen om te genieten van de eenvoudige vreugden van de natuur, elkaars gezelschap en het leven. Op zoek naar inspirerende uitjes tijdens je volgende vakantie? Wij hebben de leukste uitstapjes voor je op een rij gezet. Voor de jongens en meisjes die het liefst de hele dag ravotten. Voor de kleine en grote waterratjes. Voor de knappe koppen die alles willen weten over vroeger. Voor de peuters die hun energie kwijt moeten op een regenachtige dag. En de tieners met behoefte aan meer adrenaline.

Lees ook

Tips uit eten met kinderen + De kindvriendrijke restaurants per provincie

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen in eigen tuin

Ruim 65x binnenpret | Voor wanneer je binnen moet blijven

Vakantie in eigen land is zo slecht nog niet. Want wat hebben we in Nederland prachtige plekjes voor een uitje met kinderen, weekend weg of vakantie. Drenthe is Nederlands best bewaarde geheim als je het ons vraagt. Van kindvriendelijke wandelroutes, klimbossen, belevingspaden, speelbossen en zwemplassen tot toffe dierenparken en onbekende parels. Voor ieder wat wils.

Wanneer je met een low budget leuke dingen wilt doen met kinderen kan het nogal een uitdaging zijn activiteiten buitenshuis te vinden die hieraan voldoen. Niet in de groene oase van Drenthe. Even weg uit je dagelijkse leven en het drukke bestaat doet wonderen. En daar hoef je niet eens zo heel lang voor te rijden. Dit artikel bespaart je tijd en moeite zodat jij je kan richten op samen genieten.

Wandel- en fietsroutes

Wolvenspoor

Een prachtige wandelroute die zeer geschikt is met kinderen. Een avontuurlijke wandeling van 5 kilometer waar je samen over de heidevelden loopt, over de houten bruggen, vennen en beekdalen. Een heerlijke plek waar de kinderen zich geen seconde hoeven te vervelen. Van kronkelende paden en bruggetjes en vlonders waar ze kunnen klimmen, klauteren en kruipen tot uitdaging om de stenen met wolvenpoot te volgen. Dit allemaal inclusief een waanzinnige uitzicht, hier en daar wilde dieren en waardevolle rust. Volgens ons en velen anderen de leukste wandelroute met kinderen. Houd er wel rekening mee dat goede schoenen of laarzen een absolute must zijn. Wolvenspoor is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen.

Adres: Olle Hullenweg, Elp

 

Emmerdennen

Een tof uitje in Drenthe met kinderen is allesbehalve saai. Emmen is bijvoorbeeld veel mooie plekjes rijk. Een van de oudste bossen van de Drentse Hondsrug Bosgebied Emmerdennen is daar een van. In de omgeving wordt dit Klein Zwitserland genoemd. Een Archeologische route van ongeveer 3 kilometer in en om Emmen is een van de wandelroutes. De meest kindvriendelijke is toch wel De Familiepad met betonnen pad waar je met een kinderwagen overheen kan. Je vindt Emmerdennen vlak na het Valtherbos op precies te zijn. Met parkeerplaats op de Boermarkeweg. Een leuk uitje met een heleboel avonturen onderweg. Wat dacht je van de mossen, varens, paddenstoelen, vogels en andere bosdieren maar ook 5000 jaar oude Hunebedden.

Adres: Boermarkeweg, Emmen

 

Sabeltandtijgerspoor

Wandelen is gezond maar het is ook leuk. In Drenthe kan dat ook met zoveel natuur en groen. Wandelroutes zoals het Sabeltandtijgerspoor bewijzen dat wandelen allesbehalve een saaie activiteit is. Op de Hondsrug in Exloo vind je deze prachtige route van ruim 2 kilometer lang. De peuters, kleuters en zelfs tieners kunnen hun energieke ei kwijt door te klimmen en klauteren en roetsjen met de kabelbaan. Met de sabeltandtijgerspoor app kun je zien wat er op die plek gebeurde in de ijstijd. Hoe gaaf is dat!?

Adres: Zuideinde 36, 7875 CD Exloo

Tijdsroute Leewal

In dezelfde plaats, Exloo, vind je Leewal. Een tijdsreisroute waarmee je een prehistorische wandeling maakt van 470.000 jaar terug in de tijd. Hoe bijzonder is dat!? Een fantastische 7,5 kilometer lange route door heidevelden, bossen, stuifzand. Langs verschillende overblijfselen uit de ijstijd waaronder de legendarische hunebedden en akkers. Met de bijbehorende app kun je verschillende activiteiten doen met de kinderen, leren over de mammoeten en sabeltandtijgers die hier vroeger leefden en 360 graden filmpjes bekijken.

Adres: Zuideinde 36, 7875 CD Exloo

Het houten pad van Theodoor

Als we het over gratis uitjes in Drenthe en kindvriendelijke wandelroutes hebben dan mag het houten pad van Theodoor niet ontbreken in het rijtje. In de buurt van de kleinste dierentuin Zoobizar in Orvelte vind je de 300 meter lange klim-en klauter wandelroute dat in het teken staat van het varkentje Theodoor. Een uitstapje dat zeer geschikt is voor de peuters en kleuters maar ook oudere kinderen. Laat de kleine natuurontdekker muziek maken, door het vossenhol kruipen, klimmen en klauteren, over houten vlonders en bruggetjes lopen, in de holle boom verstoppen en Theodoor horen knorren. Het start- en eindpunt bevindt zich in het dorpje zelf. Ga op stap en ontdek het Drentse dorpsleven waar je gezellig een ijsje kunt eten, de boeren kunt bewonderen terwijl ze de schapen scheren of bezoek het museum en dierentuin. Kortom genoeg te beleven in de buurt.

Adres: Schapendrift, Orvelte

Andere interessante wandel- en fietsroutes in Drenthe geschikt voor en met kinderen zijn:

♦ Kinderwandelroute en kabouterpad Ipsewips in Odoorn (Boswachter Meelkerlaan 5)

Zilveren Dolk in Eext (Annerweg 3)

Verdwenen Eenhoorn in Spier (Oude Postweg 8)

♦ Kinderfietsroute de Brief in Veenhuizen (Oude Gracht 40)

Laarzenpad Norg in Norg (Donderseweg 22)

Mammoetpad in Borger (Hunebedstraat 27)

Beleefroute IJhorst in IJhorst (Heerenweg 4)

Speelbossen en belevingspaden

Behalve wandel- en fietsroutes is Drenthe ook een heleboel speel- en klimbossen rijk. We nemen de leukste tips voor een dagje uit onder de loep.

Roekpad

Een van de allerleukste speelbossen en belevingspaden die wij tot nu toe hebben gevonden. Roekpad is een natuur speeltuin in Echten. Voor ons was het vooral een aangename verrassing. Want wat is er veel te doen hier. Van een kabelbaan zwiepen, hutten bouwen, op de wipwap, touwslingeren, over boomstammen lopen, klimmen en klauteren en lekker spelen op de vele speeltoestellen. Ook staat er een picknicktafel dus neem vooral wat te eten en drinken mee. Behalve urenlang spelen in de natuur valt er meer te ontdekken met Loek de Roek. Zo staan de informatieborden ook in braille, kun je een wandelroute lopen van een kilometer en met de trekpont naar de andere kant gaan. Absoluut genieten van alle activiteiten tijdens je dagje uit. En dat gratis. Ontdekkend en spelend leren op zijn best.

Adres: Zuidwolderweg 2 a, Echten

Speelbos Lorken

Hoewel het Boomkroonpad in Drouwen alleen toegankelijk is tegen een kleine betaling, is de speeltuin en speelbos dat erbij zit geheel gratis. Lekker genieten terwijl onze kinderen vrij spelen in het halve hectare groot stukje natuur. Zeer geschikt voor een dagje uit met het hele gezin of een paar uurtjes. Prachtige beelden gemaakt van hout vind je in en om het speelbos. Verschillende speeltoestellen en picknicktafels staan er voor het speelbos. In het Speelbos Lorken zelf kunnen de kinderen hutten bouwen, klimmen en klauteren, over boomstammen lopen, met zand en water spelen of een kabouterpad bewandelen. Voor ieder wat wils.

Adres: Steenhopenweg 4, Borger-Odoorn

 

Andere interessante klim-, speelbos en belevingspaden in Drenthe geschikt voor het hele gezin zijn:

♦ De Onlanderij in Eelderwolde (Madijk 1)

♦ Belevingsbos Kerkenveld in Kerkenveld (Jan Haarstraat 22)

♦ Belevingspad Hoogersmilde in Hoogersmilde (Bosweg 23)

♦ Belevingspad Hart van Drenthe in Zwiggelte (Oranjekanaal Noordzijde 18)

Blotevoetenpad in Appelscha (Let op: niet gratis) (Terwisscha 6a)

De wereld van OERRR in Ruinen (Benderse 22)

Zwemplassen

Een van de leukste plekjes waar je gratis kan zwemmen (op eigen risico) als voor een lekker dagje strand kunt bezoeken is De kleine Rietplas. Een fijne plek met een speeltuin aan de andere kant van het fietspad, een skatepark en een restaurant met snackbar. De Grote Rietplas is het verlengstuk hiervan. Maar er zijn ook plekjes waar je tussendoor wat waterpret kunt hebben zoals in het centrum van Emmen, op Raadhuisplein. Met Wildlands op loopafstand, een speeltuin en genoeg horeca en winkels om tussendoor een hapje te eten of te winkelen. Meer gratis en betaalde zwemplassen in Drenthe vind je hieronder:

De Ieberenplas in Schoonloo (Recreatieterrein Ieberenplas Ieberen)

Natuurbad de Zandpol in Veenoord (Middenweg 120)

Het Loomeer in Schoonloo (Recreatieterrein ‘t Loomeer Hoofdstraat 30)

De Kibbelkoele in Noord-Sleen (Recreatieterrein Kibbelkoele Sleenerweg 114)

Zuidlaardermeer in Midlaren (De bloemert)

Baggelhuizerplas in Assen (Baggelhuizen 9)

Ten Horsterzand in Beilen (Terhorsterzand)

Tussenboerslanden in Nijeveen (Tussenboersweg 2)

Kindvriendelijke musea

Hunebedcentrum

Als men aan Drenthe denkt dan denk je aan hunebedden. De oerprovincie is heel veel geschiedenis rijk. Het Hunebedcentrum heeft alle kennis verzameld op een plek. Hier kun je leren hoe hunebedden werden gemaakt en voelen, zien en ruiken hoe men vroeger leefde. Een geweldige plek waar de geschiedenis tot leven komt. Een zeer interessante beleving voor jong en oud. Meer informatie over het Hunebedcentrum in Borger vind je hier.

Adres: Hunebedstraat 27, Borger

Veenpark

In Barger-Compascuum bij Emmen komt de veenhistorie tot leven. Terug in de tijd dat de bakker, klompenmaker en de kruidenier nog dagelijks werkten. Als gezin kun je hier een tocht maken met de boot of trein, zie je hoe de scholen er vroeger uitzagen, leer je over de turfsteker, hoe brood en klompen in die tijd gemaakt werden en kan je kroost eindeloos spelen in de coole speeltuin die op twee eilanden staat.

Adres: Berkenrode 4,  Barger-Compascuum

Andere kindvriendelijke en leuke musea in Drenthe zijn:

Drents museum in Assen (Brink 1)

Nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen (Oude Gracht 1)

Internationaal klompenmuseum in Eelde (Wolfhorn 1A)

Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord (Tramstraat 73)

Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden (Brink 31)

Miramir Zeemuseum in Vledder (Vledderweg 25)

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord (Majoor van Swietenlaan 1A)

Industrieel Smalspoor Museum in Erica (Griendtsveenstraat 140)

Dierentuinen en Pretparken

Adventure Zoo Wildlands 

Dierenpark Emmen is een dierentuin waar nogal veel meningen over zijn. Realiteit is dat het een indrukwekkend stukje Nederland is. Een bijzondere dierenpark waar leeuwen, zebra’s, neushoorns, giraffen te bewonderen zijn in Serenga. Lopend of in een truck zoals ze dat op de Savanne en in de woestijn doen. Niet alleen is het gigantisch maar het is ook prachtig nagebouwd. De olifanten, klimapen en maki’s zijn in Jungola. Hier kun je met een bootje een tropische vaarervaring meemaken. En in Nortica zie je de ijsberen en pinguïns. Animazia is de indoor speeltuin van Wildlands. Geen alledaags krijspaleis, maar één waar je als volwassene ook nog wel in wil en kan spelen. Geen gewoon dierenpark als je het mij vraagt. Wildlands heeft iets bijzonder. Het is zo ontzettend mooi ingericht en gebouwd dat het bijna niet te doen is in een dag. Het doet absoluut niet onder Safaripark Beekse Bergen, Burger’ Zoo of Diergaarde Blijdorp. Wat mij betreft heeft Drenthe en gemeente Emmen hier iets unieks gecreëerd en dat geloof je alleen als je het zelf hebt ervaren. Op mijn Instagram vind je meer foto’s aangezien wij een abonnement hebben genomen op Wildlands.

Adres: Raadhuisplein 99, Emmen

Drouwenerzand

Een betaalbaar uitje in Drenthe. Ik schreef hier eerder een uitgebreide review over naar aanleiding van ons bezoek. Drouwenerzand is in feitelijk een grote speeltuin in Drouwen. Het leuke en bijzondere aan deze attractiepark is de all-in prijs. Voor ver onder wat we normaal gesproken betalen voor een dagje uit kun je hier naar binnen en onbeperkt eten en drinken. Een fijne plek waar de kinderen actief kunnen spelen.

Adres: Gasselterstraat 7, Drouwen

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe

Drenthe, de natuur en het platte land horen bij elkaar. De Drentse Koe in Ruinerwold is een heerlijke combinatie van een indoor speelparadijs en het platteland. Lekker rondscheuren op de trekker, dieren aaien, met de familiefiets de omgeving verkennen samen, op de springkussen springen, in de verwarmde speelschuur spelen of op avontuur gaan in de maisdoolhof (juli tot oktober). Er is hier meer dan genoeg te doen voor jong en oud.

Adres: Wolddijk 23, Ruinerwold

Plopsa Indoor Coevorden

Als ouder is het bijna onmogelijk dat je Plopsa niet kent. Het land van Bumba, K3, Piet Piraat, Maya de Bij en Wickie de Viking en Mega Mindy. Het enige Plopsa park in Nederland staat in Drenthe. In Dalen om precies te zijn. Het is niet groot maar wel prachtig en groot genoeg voor een dagdeel vol plezier. Deze indoor speeltuin is vooral interessant voor peuters en kleuters.

Adres: Reindersdijk 57, Dalen

Andere leuke uitjes in Drenthe met kinderen zijn:

Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren (Groningerstraat 10)

Rensenpark in Emmen (Hoofdstraat 18)

Rijk der Kabouters in Eext (Gieterstraat 20)

Kabouterland in Exloo (Zuiderhoofdstraat 11)

Ontdekhoek in Hoogeveen (Willemskade 27)

Urban GRND | Jump & Playground in Emmen (Nijbracht 41)

Speelparadijs Cowboy en Indianen Speelreservaat in Coevorden (Monierweg 2)

Beleefpark Dwingeloo in Dwingeloo (Anserpad 2)

Outdoor klimpark Grollo in Grollo (Oostereind 12A)

DX Adventurepark in Gasselte (Houtvester Jansenweg 2)

Schaapskooien in Weiteveen (Ambachtsweg 4)

TT circuit Assen in Assen (De Haar 9)

Griendtsveenpark in Schoonebeek (Berkenlaan 14 a)

Pluktuinen

In een groene provincie als Drenthe kunnen de geweldige pluktuinen niet ontbreken. Niet alleen leren peuters, kleuters, oudere kinderen en tieners zo meer over de planten, bloemen en groente, ze zien ze ook groeien. Dit kan hun begrip van de natuur en landbouw bevorderen. Ook krijgen kinderen de kans om in de buitenlucht te zijn, de natuur te ervaren en zich bewust te worden van de seizoenen. Bloemen ruiken, aanraken, proeven stimuleert zintuigelijke ontwikkeling want gezonde eetlust ten goede kan komen. Ook vergroot t zelfvertrouwen. Kortom, een leuke en educatief uitje. En dit zijn de leukste adresjes:

Fruitbedrijf de Marwijkshof in Marwijksoord (Marwijksoord 21a)

Pluktuin Zeldenrust in Wapse (Wapserauwen 6)

Miss Tuinboon in Gees (Dorpsstraat 2)

Tulpenpluktuin in Beilen (Brunstingerveld 16)

Blauwe Bessenpluktuin in Elim (Bakkerswijk 107)

‘T Leeuweriksveld in Emmen (Zandzoom 72)

Meer uitjes en bezienswaardigheden in Drenthe ontdek je hier.

Heb jij een toffe aanvulling, laat het mij in een reactie onder dit artikel weten en ik voeg het toe. 
Gratis en betaalbare uitjes in Drenthe met kinderen MamaPlaneet.nl

Redactie

1 gedachte over “Drenthe met kinderen: De leukste uitjes”

Plaats een reactie