Wist je dat de eerste tandenborstel uit 1498 stamt? Een uit China afkomstige steel van bot of bamboe met aan het uiteinde een borstelkop van varkenshaar. Deze maakte rond 1560 in Frankrijk plaats voor een exemplaar met veren of paardenhaar. Lang ervoor waren de oude Egyptenaren zich al bewust van het belang van mondverzorging en maakten hun tanden schoon met iets dat lijkt op de tandenstokers van nu. Pas in 1938 kwam de tandenborstel van kunststof naar Europa. Elke plastic tandenborstel sindsdien is er nog steeds. Een veel schonere, duurzame alternatief hiervoor is de bamboe tandenborstel. Draag ook je steentje bij door te kiezen voor duurzaam tandenpoetsen? Ik leg je graag uit wat de voor- en nadelen zijn en hoe je hiermee in een klap jouw duurzame impact op de wereld vergroot.
Het belang van tandenpoetsen
Door twee keer per dag de tanden te poetsen voorkomen we dat de bacteriën vanuit plaque onze tanden en tandvlees kunnen aantasten. De tandarts adviseert 2 minuten per keer poetsen zodat we alle tanden, kiezen en tandvlees van alle kanten goed schoon kunnen krijgen zodat plaque, wat gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaakt, geen kans krijgt. Om tandglazuur te versterken zit er fluoride in de tandpasta die bij het tandenpoetsen in het tandweefsel wordt opgenomen. Dit zou de tanden beter beschermen tegen bacteriën.
Hoe vaak vervang jij je tandenborstel?
Hoe vaak pak jij een nieuw tandenborstel? Voor een goede mondverzorging raad de tandarts aan je tandenborstel met zachte haartjes elke 3 a 4 maanden te wisselen. Waarom? Omdat de haartjes te wijd uit elkaar gaan staan waardoor de tanden niet meer goed schoon worden. Dit beïnvloedt ook de geur van je adem. Maar ook omdat het echt vies is wanneer je dit niet doet. Behalve het feit dat je de exact dezelfde plastic tandenborstel elke dag in je mond hebt, blijken er uit onderzoek ook bacteriën in terecht te komen die je ook in je ontlasting vindt (wanneer er in de badkamer ook een toilet aanwezig is). Ieuw!
Wat betekent dit voor het milieu? 3 a 4 keer per jaar gooi jij braaf je oude plastic tandenborstel weg en pakt een nieuwe. Wanneer iedere tandenpoetsende wereldbewoner dit voorbeeld volgt hebben we al gauw 23 miljard tandenborstels per jaar weggegooid. Heb je er weleens over nagedacht hoeveel tandenborstels je levenslang gebruikt? En waar het afval terecht komt?
Om een tandenborstel onverwoestbaar te maken wordt er gebruik gemaakt van allerlei plastic soorten. Het probleem is echter dat het honderden jaren duurt voor deze verteerd zijn. Het materiaal kan immers niet worden afgebroken en daarmee is deze niet te recyclen of te hergebruiken. Daardoor belanden ze in het geheel, deels of als microplastics in de zee, rivier, oceaan, op het strand en tal van andere plekken. Het effect op het milieu en de gezondheid van onze Aarde is gigantisch. Dat kan ook anders.
Voordelen van bamboe
Om te begrijpen wat bamboe zo duurzaam maakt is het nodig om te begrijpen wat het is en welke eigenschappen het bezit.
Het is een grassoort dat kan uitgroeien tot een bos. Het groeit in tropische en subtropische gebieden op alle continenten behalve Antarctica en Europa. Voor zover we weten bestaan er bijna 1600 verschillende soorten. Sommige soorten groeien 5 tot 2o centimeter per dag. Andere tot wel een meter. Hiermee staat bamboe in World Guinness Book of Records als de snelst groeiende plant. Het schijnt de enige plant te zijn die de straling van de atoombom in Hiroshima in 1945 overleefde. Het is dus heel sterk. Daarnaast is deze van nature antibacterieel waardoor er geen kunstmest of pesticiden nodig zijn. Het produceert zelfs 35% meer zuurstof dan andere bomen en neemt koolstofdioxide op. Dit maakt het een uitzonderlijke luchtzuiveraar. De plant is in zijn geheel te gebruiken waardoor er dus geen afval ontstaat. Daarmee is het groene goud, zoals bamboe ook wordt genoemd, zero waste. Zo kun je van de stammen kleding maken, van scheuten voedsel, bladeren als veevoer en zijtakken om gereedschap van te maken. En mocht er toch iets worden weggegooid of blijven liggen dan is dit biologisch afbreekbaar. Dit maakt deze multifunctionele rietsoort een volmaakt voorbeeld van duurzaam materiaal.
Milieuvriendelijk tandenpoetsen doe je zo
Gelukkig worden wij ons steeds bewuster van de gevolgen voor het milieu en onze toekomst. Zo zijn er voortdurend mensen die ook besluiten hun ecologische voetdruk te verkleinen door duurzamere keuzes te maken. Kiezen voor producten die beter zijn voor het milieu als 100% dierproef- en plasticvrije bruisballen en door natuurlijk materiaal in het interieur verwerken.
Duurzaam tandenpoetsen is daar ook een van. De 96% biologisch afbreekbare tandenborstel met BPA vrije borstelharen van Paper en Boo is een fantastisch begin. Hoewel dit bedrijf heel goed begrijpt dat zwijnenharen de enige volledig afbreekbare borstelharen zijn, kiezen zij voorlopig voor Nylon 6. Dit omdat ze bewust weigeren dierlijke producten te gebruiken in hun artikelen. De tandenborstel is verpakt in een geheel plasticvrije verpakking van gerecycled karton. Wanneer de bamboe tandenborstel aan vervanging toe is, haal je haartjes uit met een tang en gooi je het bij plastic afval. De handvat van de tandenborstel is gemaakt van bamboe en daarmee mag deze bij het groenafval. Verder is de nerf met een natuurlijk proces bewerkt en daardoor afgesloten voor bacteriën. Een handtandenborstel van bamboe is daarmee dus goed voor je portemonnee en het milieu. Wat goed is voor de wereld kan ook heel goed zijn voor je portemonnee en je gezin. Duurzaam tandenpoetsen is een keus waarmee we onze duurzame impact op de wereld kunnen vergroten. Dat maakt dit een milieuvriendelijke en slimme keus. Doe je mee?
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024