De eerste mobiele telefoon voor je kind | Zo pak je dat aan

Mijn allereerste mobiele telefoon was een Motorola. Je weet wel, zo een koelkast met een antenne. Als je wilde belde, moest je de antenne eerst uitschuiven. Voor zover ik mij kan herinneren kon je alleen bellen en sms-en ermee. Tegenwoordig is dat anders. De ene mobiele telefoon is hipper dan de andere. Vroeger was je een opschepper wanneer je met een Blackberry liep. Tegenwoordig loop je achter wanneer je niet de nieuwste van de nieuwste smartphone hebt. Maar hoe adviseer je jouw kind over de online-wereld en wat voor afspraken maak je?

Leestip!

De grote voordelen van een kleine smartphone

Je nieuwe favoriet: Samsung S22 uitgelicht

Leeftijd voor een eerste mobiele telefoon

Super leuk natuurlijk. Inmiddels onmisbaar. Totdat je kind de leeftijd bereikt voor een eerste telefoon. Even los van het feit dat er tegenwoordig ook kleuters met een iPhone rondlopen.

De keuze is reuze

In mijn ogen hoeft een basisschoolkind geen smartphone met alle ultramoderne snufjes en apps te hebben. Tegen de tijd dat het kind naar de middelbare school gaat verandert de zaak. Als ouder bezit je misschien een hypermoderne smartphone. Maar de eerste telefoon van je kind hoeft dat niet te zijn. Er is niets mis met een goedwerkende tweedehands telefoon.

Het belang van duidelijke afspraken maken

Hoe ouder ze zijn, hoe hipper de smartphones, des te meer verleidingen en gevaren. Daarom is het heel belangrijk direct duidelijke afspraken te maken. Wij zetten een aantal tips en regels voor je op een rij die je als ouder kunt afspreken met je kind.

♦ Maak duidelijke afspraken over telefoongebruik aan tafel en voor bedtijd. Laat zelf ook het goede voorbeeld zien.

♦ Mobiele telefoons in het verkeer, dus ook op de fiets, zijn onacceptabel

♦ School en huiswerk zijn ten alle tijden een hogere prioriteit

♦ In de tijd waarin we leven is mediaopvoeding een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Probeer zowel de positieve als de negatieve kanten van de online wereld bespreekbaar te maken. Een veilige basis en grenzen stellen zijn cruciaal.

♦ Zet een aantal belangrijke nummers zoals school en naaste familie onder speed dial.

♦ Een ICE-contact instellen is daarnaast ook handig. Dit is een In Case of Emergency lijst. In geval van nood weten de omstanders de juiste persoon te bereiken.

♦ Maak het financiële gedeelte bespreekbaar. De gevaren en gevolgen. De meeste providers maken via een persoonlijke pagina het verbruik inzichtelijk. Je kunt bijvoorbeeld het 06-nummer blokkeren voor sms-diensten via smsdienstenfilter.nl. Een andere optie is een datalimiet instellen, dit kan zowel op Android als iOS. Of ga je voor prepaid?

Spelletjes, internet of toch alleen bellen

Smart App Protector biedt de mogelijkheid toegang (tijdelijk) te verlenen tot bepaalde mobiele apps. Denk hierbij aan Whatsapp, muziek en spelletjes.

Abonnement met telefoon of Sim Only?

Kinderen onder de 18 jaar kunnen zelf nog geen abonnement afsluiten. Als ouder weeg je dus de keuze af of je een abonnement met telefoon of Sim Only kiest. Je kind kan dan uiteraard zelf het abonnement gebruiken, maar als ouder kun je het vervolgens in de gaten houden. Allereerst is het belangrijk om te weten wat Sim Only is en wat het verschil is met een abonnement met toestel. Sim Only is een abonnement waarbij je van de provider alleen een simkaart krijgt. Je moet dus zelf voor een telefoon zorgen. Dit kan een oude tweedehands telefoon zijn, of een nieuwe telefoon die je in één keer betaald. Bij een abonnement met telefoon krijg je een ‘gratis’ telefoon van de provider. Je gaat hierbij als het ware een lening aan waarbij je de telefoonkosten maandelijks aflost. Dit betekent dan ook dat je vaak hogere maandlasten hebt dan bij een Sim Only abonnement. Daarnaast kun je bijvoorbeeld met Sim Only bij Simyo elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels aanpassen, terwijl je dit bij een abonnement met toestel alleen naar boven kan aanpassen. Mocht je kiezen voor een abonnement met telefoon, waarbij de telefoon 250 euro of duurder is, dan registreert het Bureau Kredietregistratie (BKR) het bedrag van je telefoon als lening. Het BKR houdt in een persoonlijk dossier al jouw afgesloten leningen bij. Hier vindt je meer informatie over de BKR-registratie.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Hoewel je misschien voor een iets simpelere telefoon gaat, is het natuurlijk zonde als de telefoon binnen de kortste keren beschadigd raakt. De kans dat de telefoon een keer uit de handen valt is natuurlijk aanwezig. Daarom is het verstandig om een stevig telefoonhoesje aan te schaffen en/of een verzekering af te sluiten. Een telefoon verzeker je al voor een paar euro per maand.

Hoe ging jij om met jouw eerste mobiele telefoon?

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

12 gedachten over “De eerste mobiele telefoon voor je kind | Zo pak je dat aan”

  1. Poe ik weet niet eens meer hoe mijn eerste telefoon heette. Ik kreeg mijn eerste toen ik naar de middelbare school ging en dat was met een prepaid card. Deze moest ik overigens zelf betalen. Hihi

    Beantwoorden
  2. super duidelijk tips, hier ook met 10 jaar omdat hij nu vaker alleen even thuis is en we geen huistelefoon hebben en idd an wel wil dat ik hem kan bereiken. Hij heeft nog geen behoefte om vriendjes of zo te bellen. Ik was 28 toen ik mijn eerste mobiel had, ha ha nog zo een koelkast 🙂

    Beantwoorden
  3. Bekend onderwerp 😉 Ik heb nog wat jaren te gaan qua nadenken, maar ik ben blij met de reacties van anderen, zodat ik ook wat meer thuis kom daarin. Mijn ervaring met mobiele telefoons (als 47-jarige) is weer heel anders dan die van andere jonge ouders, die er wellicht praktisch mee zijn opgegroeid.

    Beantwoorden

Plaats een reactie