Een heel jaar lang voorlezen | Selma Noort & Tineke van der Stelt

Titel
Een heel jaar lang voorlezen | Vier seizoenen in één boek

Schrijver
Selma Noort

Illustrator
Tineke van der Stelt

ISBN
9789025874612

Uitgever
Uitgeverij Leopold, Amsterdam

Doelgroep
Alle leeftijden

Een heel jaar voorlezen! Vier seizoenen in één boek

Maar liefst 40 verhalen over de avonturen van Roel en Noor in de lente, zomer, herfst en winter. De verhalen zijn super leuk, herkenbaar en ouderwets gezellig. Daarmee bedoel ik dat het iets nostalgisch heeft. Zoals de prentenboeken in de jaren ’90 waren. De illustraties van Tineke zijn niet te digitaal of te modern. Persoonlijk krijg ik daar een warm gevoel bij. Voor mij was dat ook de reden waarom ik mijn dochters kennis heb laten maken met dit boek.

Een van de bekendste boeken van dit gouden duo die ik mij van vroeger herinner zijn onder andere de Eilandserie (over Raven, de eilandjongen) en Het geheim van de snoepfabriek.

Behalve amusant, is het boek ook educatief. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld over de dieren op de boerderij en welke geluiden ze maken.

Onlangs mocht de kleuter kennis maken met pony rijden en verzorgen. Het verhaal hierover werd dan ook met grote enthousiasme ontvangen. Herkenning zorgt bij kinderen voor interesse. Een kans die ik al te graag grijp om mijn kinderen iets bij te leren. En natuurlijk hebben ze vaker vergelijkbare of dezelfde verhalen gehoord, maar door herhaling blijft kennis hangen. En zo heeft voorlezen een veel groter nut dan alleen taalontwikkeling stimuleren.

Het boek bestaat uit een selectie van de leukste verhalen uit de grote voorleesboeken van de schrijfster Selma Noort.

Wat ik persoonlijk mis is de verdeling van de verhalen per seizoen. Nu is het een kwestie van kijken en logisch nadenken, maar een verdeling had het wat overzichtelijker gemaakt. Je ziet immers niet waar lente eindigt en waar zomer begint. Ongeacht of het boek thuis, in de opvang of in de klas wordt voorgelezen. Los daarvan is deze, mocht je de andere voorleesboeken niet hebben, zeker een must in de boekenkast.

een meisje en een jongen met een paard, haan, lammetjes, geitjes, varkens, kippen en andere boerderijdieren

Sandra

Plaats een reactie