Nieuwe vloer nodig? Denk dan hier aan!

Een mooie vloer is, naast de kleur van de muren en raambekleding, een belangrijke basis als het gaat om de sfeer van je huis. Om de juiste keuze te maken voor je interieur is een bepaalde mate van kennis wel zo fijn. Alles wat je moet weten bij de aanschaf van een mooie vloer, de voor- en nadelen van de verschillende opties en hoe je deze sfeermaker van je huis optimaal gebruikt op langere termijn. Ik heb mijn behulpzame wederhelft gevraagd zijn kennis en jarenlange ervaring als vloerenverkoopspecialist te delen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt. Om de juiste keus te kunnen maken is het belangrijk te weten wat de voor – en nadelen zijn van de meest gewaardeerde opties die er zijn.

PVC vloer

PVC vloer is de laatste tijd erg populair. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen. Deze kunststof vloer met meerdere lagen is houtvrij maar bijna niet te onderscheiden van een houten vloer. Grootste voordeel: ideaal wanneer je een druk huishouden hebt en de vloer wel tegen een stootje moet kunnen. De andere voordelen waar je met een huishouden vol kinderen blij van wordt:

♦ Onderhoudsarm & Vochtbestendig
Het kost nauwelijks tot geen moeite de vloer mooi te houden. Je kunt het stofzuigen en dweilen. Je hoeft ook niet extreem zuinig te doen met water. Een kind krijgt een ongelukje op de vloer of gooi per ongeluk een glas melk om? Niets aan de hand.

♦ Slijtvast en krasbestendig
Deze vloer zal niet zo snel afbreken of gaan slijten. Zware belasting is geen probleem.

♦ Akoestische demping
De krakende vloeren en tikkende hakken zijn hiermee verleden tijd.

♦ Geschikt voor vloerverwarming
Doordat de PVC vloer vaak maar 2 millimeter dik is (inclusief top- en beschermlaag) komt de warmte goed door. Dit maakt de vloer uitermate geschikt voor vloerverwarming maar ook vloerverkoeling.

♦ Geschikt voor elke ruimte
Dezelfde vloer in de wasruimte als de woonkamer? Waarom niet. Om alle hierboven genoemde redenen.

♦ Past in ieder interieur
Door de vele kleurdessins zit de vloer van je keuze er altijd wel tussen.

Goed om te weten

De vloer wordt vaak gebruikt in onder andere ziekenhuizen, restaurants en kinderopvangen. Dat het om een duurzame vloer gaat is inmiddels bewezen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet beschadigd kan worden. Viltjes onder de stoel is altijd een goed idee. Extreem hoge temperaturen zijn af te raden. De hitte kan ervoor zorgen dat de lijmvloer kan krimpen of klikvloer kan vervormen. Deze vloer in je serre is dan ook niet zo een goed idee.

Klik PVC vloer zou je heel goed zelf kunnen leggen. Wel moet de ondergrond goed vlak zijn. De lijm variant kan je beter laten leggen. De vloer moet in de meeste gevallen geëgaliseerd worden en te veel lijm gebruik kan voor oneffenheden zorgen.

mooie vloer met grijze baan en lichte kleuren in de woonkamer

Laminaat

Vermoedelijk zijn er maar weinig mensen die nog nooit een laminaat in huis hebben gehad. Ben je van plan (weer) laminaat aan te schaffen dan wil ik je deze tips graag meegeven.

♦ Dikte
Kies voor een iets dikkere vloer. Vanaf 7 milimeter is de vloer geschikt voor woongebruik. Een dunnere laminaat gaat minder lang mee.

♦ Bovenlaag
Ga voor een Hoge Druk Laminaat (waarbij de bovenlaag versterkt is) voor de ruimtes waar meer geleefd wordt. Een Lage Druk Laminaat is meer geschikt voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Vaak is deze variant ook iets goedkoper.

♦ Ondervloer
Een goede ondervloer is belangrijk. Zo heb je onder andere geluiddempende ondervloeren die het loopgeluid dempen, ondervloeren speciaal voor vloerverwarming maar ook ondervloeren voor appartementen.

♦ Optische blik
Het formaat van de plank en de plint heeft een grote invloed op de optische blik van de ruimte. Kies je voor de korte plank of de lange, breed of smal, wel een V-groef of geen V-groef, wil je een rechte plint, ga je voor een hoge plint. En zo zijn er meer aspecten die meespelen. Kortom: Laat je in de winkel goed adviseren.

Goed om te weten

Laminaat is in principe waterbestendig ( door de naden tussen de planken in te lijmen kan vocht minder makkelijk intrekken ) maar bij bijvoorbeeld een lekkage is de schade niet te overzien.

In de loop der jaren zijn er niet alleen talloze varianten bijgekomen maar is de kwaliteit ook sterk verbeterd terwijl de prijzen nog steeds zeer aangenaam zijn. Een bewijs hiervan zijn de hoge garanties die je op het product krijgt, namelijk 10 tot 25 jaar.

Conclusie

Kennis is macht. Met deze tips hoop ik je een goede basis mee te geven. Neem ook een kijkje bij Laminaat en Parket vloerenwebshop voor je naar één van de winkels (Alkmaar, Almere, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Roelofarendsveen) gaat om de vloeren in real life te bekijken. Schroom niet een van de verkopers om hulp te vragen.

Succes!

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

9 gedachten over “Nieuwe vloer nodig? Denk dan hier aan!”

  1. Handige tips voor ons! We zeiden laatst tegen elkaar dat de vloer best wat te lijden heeft onder kleine kinderen. En dat als ze wat groter zijn we misschien wel een nieuwe mooie vloer kunnen gaan uitzoeken!

    Beantwoorden
  2. Ik ben ook erg fan van laminaat. Wij hebben in de woonkamer laminaat liggen en in de keuken een keramische vloer. Ik ben er zo ontzettend blij mee!

    Met vriendelijke groet,

    Carla

    Beantwoorden

Plaats een reactie