Een gezinstent kopen: De beste tips & onze favoriet: Coleman Castle Pines 4L Blackout Bedroom

Kampeervakanties zijn het meest populair onder gezinnen. Je kunt het immers zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt een tent (is goedkoper dan een camper of vouwwagen) nodig, slaapzakken, tafeltje, stoeltjes, koelbox en andere kampeerspullen waar je eenmalig in investeert om jarenlang van te genieten. Een staplaats op de camping kost meestal maar een paar tientjes. In het hoogseizoen betaal je in Nederland tussen €15-50 per nacht, inclusief water, elektra en toeristenbelasting. In ons land is wildkamperen verboden net als in veel andere landen. In landen als Zweden, Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Frankrijk is het echter niet overal verboden om je tent gratis en zonder reserveringen neer te zetten in het bos of langs de weg.

Leestip!

Onze ervaring met Camping La Vallée Normandië (Frankrijk)

Familiecamping Funen: First Camp Hasmark Strand Camping Otterup Denemarken

Qua beleving is kamperen ook altijd wel weer een succes. Kinderen sluiten snel vriendschappen en leren creatief spelen in de natuur. Door gebrek aan gamen en uitpuilende speelgoedkasten, leren kinderen genieten van steentjes werpen in het water, hutten bouwen met takken, flessenvoetbal en ravotten. Succes verzekerd. Jaar in, jaar uit. Des te belangrijker het is om te investeren in een tent die past bij de wensen van jou en je gezin. Hoe de Coleman Castle Pines 4L tunneltent in dit plaatje past leg ik je graag uit.

Een tent kopen: Waar op letten?

Er zijn veel verschillende soorten tenten te koop. Familietent, tunneltent, koepeltent, festivaltent en opblaasbare tent. Er zijn tenten geschikt voor 1, 2, 4, 6 of zelfs 8 personen. Er zijn tentdoeken gemaakt van natuurlijke materialen of synthetische stoffen.

Ga je voor het eerst kamperen met je gezin en ben je op zoek naar een goede familietent? Of wil je de zoveelste miskoop voorkomen? Een gezinstent is nogal belangrijk voor een geslaagde kampeervakantie. Daarnaast is het een grote aanschaf. Het is goed om stil te staan bij de in het verleden gemaakte fouten. Hoeveel ruimte heb je per persoon nodig? Wat voor materiaal is het beste? Wat is een handige indeling? Hoe kun je een tent makkelijk opzetten? Hoe lang gaat tentdoek mee? Wat is nou echt een goede gezinstent?

4-persoons koepeltent

4-persoons familietent – tunneltent

Hier is geen kant- en klaar antwoord op. De juiste gezinstent is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Het heeft te maken met het aantal personen waar je gezin uit bestaat, leeftijd, onderlinge verhoudingen en andere bijzonderheden. Twee peuters kun je prima in een slaapcabine zetten, maar een puber en een peuter is geen goed idee. Tieners en oudere kinderen hechten steeds meer waarde aan eigen privacy. Als je stressfactoren tijdens de vakantie wilt vermijden, dan houd je hier rekening mee. Het heeft te maken met waar en wanneer je gaat. Het heeft te maken met je budget en of je graag 2 weken lang op dezelfde camping blijft of liever trekkend kampeert. Deze tips helpen je door de bomen het bos te zien.

tentluifel

Materiaal

Tentdoek kan van verschillende materialen worden gemaakt: Natuurlijke materialen zoals katoen, kunststoffen zoals nylon, polyester, acryl en PVA of een combinatie van polyester en katoen (polykatoen). Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Zie hieronder het overzicht.

Voordelen Katoenen tentdoek

Gemaakt van natuurlijke materialen

Stevig waardoor het lang meegaat (lichtgewicht gaat minder langer mee dan middel- of zwaargewicht)

Waterafstotend en echt waterdicht

Goed ademend en vochtregulerend stof

Uv-bestendige

Koel in de zomermaanden en warm in de wintermaanden

Kan vaak tegen rot, schimmel en krimp

De duurdere tentdoek is vaak behandeld tegen verkleuren

Nadelen Katoenen tentdoek

Duur in aanschaf

Droogt langzaam

Kan vochtig of nat niet worden opgeborgen

Kan krimpen bij vocht

Heeft onderhoud nodig

Opgevouwen: groot en zwaar pakket

4-persoons piramidetent – katoenen tentdoek

Voordelen Nylon tentdoek

Licht gewicht (ook vochtig)

Betaalbaar materiaal

Kan vrij compact worden verpakt

Droogt snel

Is afwasbaar

Nadelen Nylon tentdoek

Is niet heel erg waterdicht (maar kan met een laag siliconenpreparaat coating waterdicht gemaakt worden waardoor het ook minder rekt en beter bestand is tegen Uv-straling)

Minder goed ademend materiaal met kans op condensvorming ’s nachts (en heet in de ochtend)

Brandbaar (indien niet voorzien van brandwerende coating)

Goedkopere varianten zijn niet met de genoemde coating behandeld waardoor ze sneller krimpen, verkleuren en zijn minder goed bestand zijn tegen Uv-stralen.

4 persoons familietent – polyamide (nylon) tentdoek

Voordelen Acryl tentdoek

Betaalbaar in aanschaf

Droogt snel

Laat ongecoat waterdamp door

Compact te verpakken

Makkelijk op te zetten

Nadelen Acryl tentdoek

Snel klam en warm binnen

Onvoldoende bescherming tegen Uv-straling

Kans op condensvorming is groot

Stiksels zijn niet standaard waterdicht waardoor kans op lekkage redelijk groot is

Slechte scheurbestendigheid

Houdt vuil vast

Voordelen polykatoen

Goed ademend materiaal

Lange levensduur

Lichter dan katoen ( over het algemeen 65% katoen 35% polyester)

Koel in de zomermaanden en warm in de wintermaanden

Redelijk onderhoudsvrij

Nadelen polykatoen

Droogt langzaam

Kan vochtig of nat niet worden opgeborgen

Zwaarder dan polyester

Afhankelijk van de verhoudingen materiaal: Kans op condensvorming

5-persoon tunneltent – polykatoen tentdoek

 

Hoe lang gaat de tentdoek mee?

Materiaal Gewicht in gram per vierkante meter Levensduur in weken (op basis van gebruik)
Lichtgewicht katoen 90-180 30-40
Middelgewicht katoen 180-240 30-45
Zwaargewicht katoen 280-320 30-50
Nylon 80-140 10-30
Acryl 290 60-110
Lichtgewicht polykatoen 80-180 30-50
Middelgewicht polykatoen 180-220 20-40
Zwaargewicht polykatoen 220-320 20-50
PVA 220-280 60-110

Onderhoud en invloed op levensduur

Een goed onderhouden tent heeft niet alleen een positieve invloed op de leefcomfort maar ook levensduur van de tent. Uv-stralen, storm, vogelpoep, zand, zout water, kook- en vetvlekken, frisdrank, zonnebrand, wijn, bellenblaas maar ook stof en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat de tent(doek) minder lang meegaat. Hoe ga je hiermee om?

♦ Sommige ‘ongelukjes’ kun je voorkomen, andere niet. Veel belangrijker is hoe je ermee omgaat. Vroeg of laat ligt er toch echt wel een keer vogelpoep op je tent. Het is heel belangrijk dit zo snel mogelijk weg te halen en schoon te maken. Het maakt het doek namelijk kwetsbaar. Haal het weg met wat (lauw) water en een doek. Of laat het hard worden en verwijder het met een lepeltje. Daarna met water en doek schoonvegen.

♦ Neem een extra grondzeil mee. Ideaal als isolatie maar ook ter bescherming van je grondzeil. Desalniettemin blijft het belangrijk om voor het opzetten van de tent de ondergrond na te kijken op voorwerpen die het grondzeil kunnen beschadigen. Denk hierbij aan stenen, grote takken, dennenappels etc.

♦ Zand en stof veeg je het beste af met een zachte veger.

♦ Schimmelvlekken verwijder je zo snel mogelijk met schoon (lauw) water en een zachte spons of borstel.

♦ Stokken, haringen en grondpennen neem je af met een doek.

♦ Harsvlekken behandel je eerst met een ijsblokje en schraap je daarna voorzichtig af met een lepeltje.

♦ In de tent koken zou technisch gezien moeten kunnen (mits niet te dichtbij de tentdoek). Houd echter rekening met stoom aangezien deze schadelijk is voor het doek.

♦ Gebruik nooit (groene) zeep voor het schoonmaken van het tentdoek. Houd zeep en bellenblaas zo ver mogelijk bij tenten weg. De waterdichte coating van het doek wordt hierdoor aangetast waardoor er sneller lekkage kan ontstaan.

♦ Behandel schimmel en alg met een speciaal schoonmaakmiddel.

♦ Door dagelijks, voor je gaat inpakken en bij thuiskomst alles na te kijken kun je veel schade voorkomen.

♦ Bewaar de tent in een katoenen zak dat goed ventileert op een droge plek.

Leefruimte & indeling

Over het algemeen bestaat een gezinstent uit 2 of meer slaapcabines, ruimte voor tafel en stoelen en een voortent. Een luifel (of overkapping) is erg fijn. Net als een tenttapijt in de voortent of onder de luifel. Met het laatste voorkom je dat je vuil van buiten mee naar binnen neemt. Dit alles op sta hoogte. Je zou zeggen dat wanneer je met 2 volwassen en 2 kinderen gaat kamperen je een 4-persoonstent nodig hebt, maar zo simpel is het niet. Wanneer je met het gezin gaat kamperen neem je veel spullen mee. Dat is een feit. De grootte van je tent is dus niet alleen afhankelijk van je gezinssamenstelling maar ook hoeveel spullen je meeneemt. Als het buiten regent moet je immers al je spullen in de tent kunnen opbergen zonder dat het je bewegingsvrijheid belemmert. En visa versa. Als je een gezinstent hebt voor 4 mensen is het wel zo handig rekening te houden met de bagage die je meeneemt. Waar gaat iedereen op slapen? Hoe groot (of breed) zijn de bedmatten die je wilt meenemen? Is je luchtbed niet te hoog? Breedte van de bedmat en de hoogte van een luchtbed zijn vaak een verkeerd ingeschatte beslissing van gezinnen. Slaapcabines kunnen vaak van grondoppervlakte een luchtbed van 140 breed wel hebben maar qua hoogte niet. Het raakt de tentdoek aan wat kans op lekkage groter maakt. Als een gezin van 4 zou je dus een 5-persoons gezinstent nodig hebben. Dan nog is het verstandig rekening te houden met grondoppervlakte & hoogte van de bedden.

YouTube player

Opzetgemak

Een opblaastent zet je gemakkelijk in 20 minuten op. Een pop-up tent in 30 seconden. Het heeft immers geen tentstokken dus je hoeft het alleen op een pomp aan te sluiten en af te wachten. Hier heb je dan ook geen extra handen bij nodig. Een gezinstent, koepel- of tunneltent is echter een ander verhaal. Lees hieronder stap voor stap hoe je een tent opzet.

Stap 1: Kies de plek waar je de gezinstent wilt opzetten en maak de ondergrond vrij van scherpe voorwerpen als takjes, stenen etc.

Stap 2: Bepaal aan de hand van de windrichting aan welke kant de tentopening komt te staan.

Stap 3: Haal alle vooraf gecontroleerde onderdelen uit het pakket en zet het overzichtelijk neer.

Stap 4: Leg het extra grondzeil neer.

Stap 5: Spreid de tent over de grondzeil zodat de juiste stokken bij de juiste tunnel liggen.

Stap 6: Schuif de stokken door de tunnels en trek de tent omhoog.

Stap 7: Span alles aan.

Sommige tenten kun je grotendeels alleen opzetten, met wat hulp met de stokken, hier en daar. Voor andere heb je hulp nodig. Hoe lang duurt een tent opzetten? In geval van een grote tent kan het 20 tot 45 minuten duren, maar ook 2 uur als je pech hebt. Wel zo handig om rekening mee te houden bij aankoop. Want stel dat je de enige volwassene bent die dit kan doen.

YouTube player

Coleman Castle Pines 4L Blackout Bedroom

Als het gaat om de allerbeste tenten is Coleman absoluut een van de merken met een groot assortiment en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Nieuw in de 2021 collectie is de Castle Pines. Deze bestaat uit:

Coleman Castle Pines 4 BlackOut tent

Coleman Castle Pines 4L BlackOut tent

Coleman Castle Pines 6L BlackOut tent

Wij nemen de middelste variant onder de loep.

Specificaties & kenmerken

Afmetingen buitentent: 625 (l) x 300 (b) x 210 (h) cm

Afmetingen binnentent: 210 (l) x 200 (h) x 140 (b) cm

Afmetingen pakket: 74 (l) x 36 (b) x 36 (h)

Gewicht pakket: 23,1 kg

Geschikt voor aantal personen: 4

Materiaal buitentent: Brandvertragend polyester PU (polyurethaan) gecoat

Materiaal frame: Fiberglas

Materiaal tentstokken: Glasvezel

Materiaal slaapcabines: Ademend polyester, no-see-um horrengaas

Grondzeil: PE gelast

Slaapcabine: 2x 140 x 210 cm

Woongedeelte: 300 (b) x 270 (d) cm

Luifel aan de voorkant: 130 (d) cm

Waterkolom: 6000

YouTube player

De kampeertent komt compact verpakt in een handige draagtas met een rits, samen met de haringen, scheerlijnen en handleiding. De felle kleuren groen en petrol in combinatie met off white zijn opvallend genoeg om de dieren af te schrikken zonder dat jouw tent de attractie van de camping wordt.

De buitenkant is gemaakt van PU gecoat, brandvertragend polyester met een waterkolom van maar liefst 6000 mm en beschikt over volledig getapete naden.

Aan de voorkant is er een diepe luifel van 130 cm. Op deze manier zorg je voor meer schaduw in de tent en kun je rustig blijven zitten tijdens een klein buitje. De luifel zou je eventueel kunnen afsluiten met Porch Closure. Handig als extra opbergruimte.

De drempelvrije ingang voorkomt struikelen. Het PE grondzeil, ook wel bekend als lichtgewicht waterdicht zeil, is voorzien van opstaande randen om water en ongedierte buiten de tent te houden en kans op lekkage te minimaliseren.

De binnentent van Coleman Castle Pines tenten is voorzien van ademend polyester met no-see-um horrengaas om de kleinste vliegjes en muggen te weren.

De Blackout bedrooms, ook wel gewoon blackout slaapcabines genoemd, hebben hun naam te danken aan het feit dat ze 99 % van het daglicht tegenhouden. Dit zorgt ook voor een aangenamere temperatuurregeling waardoor het overdag koeler blijft en in de nacht warm. In het oppervlakte van het stof wordt namelijk zonne-energie opgeslagen dat dit mogelijk maakt. Het geheel zorgt voor een betere nachtrust en prettigere leefcomfort.

De blackout bedroom bestaat in principe uit twee aparte ruimtes van 140 bij 210 cm, maar is open te ritsen zodat je het eventueel ook als een ruimte kunt gebruiken.

Hetzelfde geldt voor het royale woongedeelte. Mocht je dat willen zou je van de slaapcabines en woongedeelte een grote ruimte kunnen maken. Coleman scoort wat dat betreft extra punten voor de flexibiliteit van deze familietent.

De ramen zijn voorzien van een rits afdekking zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht je binnenlaat. De net organizer tussen de twee slaapcabines zorgt voor extra opbergruimte. Fiber frames schelen veel gewicht in vergelijk met andere tenten. Allemaal praktische handigheden die het verblijf in de tent net wat leuker maken.

Deze serie is bijna identiek aan de Meadowood serie. Het grootste verschil is de hogere waterkolom van maar liefst 6000 mm. Waterkolom is een andere benaming voor waterdichtheid. Het geeft aan hoe snel de doek het water doorlaat. In dit geval betekent het dat het doek pas water doorlaat wanneer er druk op komt te liggen dat vergelijkbaar is met een gewicht van een kolom water van 6 meter hoog.

gezinstent Coleman castle pines 4l Blackout Bedroom review MamaPlaneet.nl pakket familietent Coleman castle pines 4l review MamaPlaneet.nl gezinstent draagtas Coleman castle pines 4l review MamaPlaneet.nl
4 persoons gezinstent Coleman castle pines 4l Blackout Bedroom review scheerlijn en haringen MamaPlaneet.nl kampeertent voor gezin 4 persoons Coleman castle pines 4l blackout bedroomreview MamaPlaneet.nl 4 persoons familietent Coleman castle pines 4l Blackout Bedroom review MamaPlaneet.nl

Onze ervaringen met de Coleman gezinstent

Het eerste wat opvalt is hoe praktisch verpakt de tent is. In de draagtas zijn de haringen en scheerlijnen netjes apart verpakt. Het is op deze manier heel overzichtelijk uit te pakken. De familietent is alleen in een half uur op te zetten, inclusief scheerlijnen en haringen. Met zijn tweeën is het klusje in een kwartier geklaard. Voor een tent van dit formaat is dit vrij rap.

De sluitingen en naden van alle ramen en deuren bieden opties, net als de mogelijkheden de aparte ruimtes in de binnentent naar eigen behoefte in te delen. Die flexibiliteit is voor gezinnen erg waardevol.

De blackout bedroom houden de ruimte overdag 5 graden koeler en ’s nachts 1 graad warmer. Dat houdt in dat de tent isolerend is, wat het een all-season vriendelijke tent maakt. Ideaal wanneer je hartje zomer 3 weken lang op de camping staat maar ook in de voorjaars- of herfstvakantie met de kids ertussenuit gaat.

Testje vooraf

Ter voorbereiding op de grote zomervakantie, besloten wij de tent als voorproefje in de tuin op te zetten. Strak spannen was helaas geen optie dus de kids erin laten overnachten vonden wij iets te spannend. Desondanks hadden we overdag de grootste plezier ermee. Kamperen in de tuin! Het enige minpunt wat wij konden vinden was de tent weer opruimen. Het is werkelijk onmogelijk het weer in de draagtas te krijgen en deze dicht te ritsen.

Coleman Castle Pines 4L Blackout is onder andere online te koop in de Coleman shop en andere webshops.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie