Waar let je op bij de eerste telefoon voor je kind?

Er is geen pedagogisch verantwoorde leeftijd om kinderen een smartphone te geven. Echter besluiten de meeste ouders hun kind in de bovenbouw een mobiele telefoon te geven. Dit doen ze met twee redenen: Bereikbaarheid en het aanleren van verantwoordelijkheid. Het kind leert omgaan met het toestel, sociale media, internet en de kosten. En natuurlijk zodat het kind zijn ouders kan bereiken en andersom. In geval van een lekke band onderweg naar huis bijvoorbeeld. Echter krijgen steeds meer kinderen op een jongere leeftijd een mobiele telefoon. Waar let je op bij de eerste telefoon voor je kind? Wij helpen je op weg.

Abonnement of sim-only?

De meeste ouders geven de peuter een oud telefoontje zonder internet. Maar op het moment dat alle kinderen in je klas een smartphone hebben, wil jouw kind dat ook. Hij wil met zijn vrienden chatten, elkaar volgen op Instagram of Snapchat of Tik-Tok filmpje delen. Onderweg naar de middelbare school is je kind vooral bezig met leren omgaan met de jungle die wij kennen als het internet en alle verantwoordelijk die erbij komt. Een sim-only past prima bij deze leerfase. Zij hebben in het begin nog niet veel begrip en kennis als het gaat om de kosten voor het bellen en internetverbruik. De voordelen van sim-only ten opzichte van een telefoonabonnement of prepaid hebben we hieronder gezet:

Prepaid is ten opzichte van een telefoonabonnement voordeliger in dit geval. Dit komt voornamelijk omdat je de kosten vooraf maakt en daarmee zelf in de hand hebt hoeveel je uitgeeft. Een nadeel is echter dat de tarieven voor bellen, sms-en en internetten hoger zijn dan bij een sim-only.

Een kind onder de 18 jaar mag vaak nog geen abonnement afsluiten. Dat betekent dat het telefoonabonnement op de naam van de ouders komt te staan.

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement kun je vaak kiezen tussen het toestel afkopen of in maandelijkse termijnen afbetalen. Het is belangrijk om te weten dat je een BKR-registratie krijgt bij afbetalingen van €250 of meer. Dit wordt namelijk gezien als een lening. Een nadeel hiervan is vooral zichtbaar wanneer je nog een hypotheek wilt afsluiten bijvoorbeeld. Bij een sim-only heb je dat dus niet.

Sim-only is vaak per maand opzegbaar. Daarnaast kun je je bundel zelf samenstellen en indien nodig aanpassen.

Nieuwe telefoon of een oude telefoon?

Kinderen zijn over het algemeen minder voorzichtig met hun spullen. Houd er rekening mee dat dit ook met een gloednieuw toestel het geval is. Een dure telefoon is dus niet zo een goed idee. Bij een telefoonabonnement zit je vaak 1 of 2 jaar vast aan een mobiele telefoon. Maar wat als deze beschadigd of zoek raakt? Bij een sim-only ben je zelf verantwoordelijk voor een telefoon voor je kind. En je hebt voor €200 echt al een prima smartphone voor je zoon of dochter. Een oude telefoon betekent simpelweg dat het besturingssysteem vaak niet meer wordt geüpdatet. Zo draait maar liefst 90% van alle Android telefoons niet meer op de nieuwste software. Nadeel hiervan is echter dat veiligheidsupdates wat achterloopt en bepaalde apps op een gegeven moment niet meer goed werken omdat ze niet geschikt zijn voor oudere besturingssysteem.

Het is goed om te weten dat goedkope smartphones in principe ook minder opslagruimte en een minder kwalitatieve camera hebben.

Bescherming en formaat

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone. Een eerste telefoon is ongeacht de leeftijd een oefentelefoon. Naast kiezen uit een prepaid, telefoonabonnement en een sim-only moet je ook besluiten of je voor je kind een oude of nieuwe telefoon aanschaft. Voor je besluit welke telefoon het wordt doe je er goed aan om rekening te houden met het formaat en bescherming van het toestel. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het handig om een hoesje en een screenprotector aan het schaffen voor de telefoon. Net als bij een tablet kan het formaat hier feitelijk ook invloed op hebben. Een grote telefoon past niet zo goed in kleine handjes waardoor het kind het sneller kan laten vallen bijvoorbeeld.

Belangrijke afspraken maken met het kind

Naast alle praktische overwegingen maak je natuurlijk ook afspraken met je kind. Bespreek als ouders van tevoren wat je je kind wilt leren, hoe flexibel je je wilt opstellen en waar je de grens trekt. Deze vragen en tips kunnen je erbij helpen.

Wie betaalt voor de aanschaf van de smartphone? En wie de telefoonrekening? Geef je je kind extra een schop onder zijn kont wanneer hij door zijn bundel is of kijken jullie samen naar de mogelijkheden hoe hij zijn eigen bijdragen kan leveren om zijn bundel te verhogen? Ouders van oudere kinderen (met een bijbaantje) bepalen vaak een plafondbedrag. Overtreft het kind deze grens, dan betaalt hij zelf de kosten.

Maak afspraken over het gebruik van een mobieltje en veiligheid. Zo mag dit nooit in het verkeer dus ook niet op de fiets of lopend.

Maak privacy bespreekbaar. Waar gebruik je de telefoon voor? Wat plaats en zeg je wel online en wat niet? Met wie mag je wel contact hebben en met wie niet?

Mag de mobiel mee naar school? Zowel de leerkracht op de basisschool als op de middelbare school wil deze liever niet in de klas hebben. Het verstoort immers de les. Bespreek met je kind hoe je dit kunt oplossen.

Maak afspraken over internetgebruik. Thuis en waar kan is het goedkoper gebruik te maken van de wifi. Voor momenten dat dit niet kan is er datagebruik. Op veel plekken is er al wifi. Een onderdeel van (financiële) verantwoordelijk aanleren is het besef rondom de kosten.

Maak afspraken wanneer je elkaar belt. Elke dag? Alleen als er echt iets is?

Mag de telefoon mee naar de slaapkamer? Aan tafel? Nee? Geef dan het goede voorbeeld en doe het zelf ook niet.

Wat mag online wel en wat absoluut niet? Hoe lang mag het kind online en op Sociale Media zijn?

Wat als de smartphone stuk gaat of kwijtraakt?

Op vakantie? Een mobiele telefoon in het buitenland gebruiken is duur. De tarieven liggen stukken hoger dan in ons land. Kiezen jullie ervoor zijn bundel aan te passen, zakgeld inleveren bij overschrijden bundel of iets anders. Bespreek met je kind hoe je hiermee omgaat en zorg ervoor dat je elkaar begrijpt.

Evalueer regelmatig. Maakt hij goede beslissingen? Bespreek dan de mogelijkheden dit te belonen. Aanschaf van een nieuwe smartphone waar hij aan mee mag beslissen bijvoorbeeld.

Eerste telefoon kind: waar let je op eerste mobiele telefoon kind tips mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie