Eerste verjaardag jongen of meisje | Top 10 cadeau & speelgoed kind 1 jaar

Je baby heeft zich de afgelopen 12 maanden ontwikkeld van een hopeloos klein hummeltje tot een onderzoekende dreumes. Wat een mijlpaal! Voor jou en je partner, voor je omgeving maar ook voor je zoon of dochter. Dat alleen al verdient een terugblik. Je kindje is niet alleen fysiek gegroeid maar ook op cognitief, sociaal-emotioneel en taalgebied. De ontwikkeling zet voorlopig door en als het om cadeau en speelgoed gaat is het handig om daar rekening mee te houden.

Top 10 cadeau & speelgoed kind 1 jaar

Of het nou om kado’s gaat voor je eigen 1 jarige of die van je kind, familielid, buren of vrienden…Je wilt een leuk cadeau schenken waar het kind voorlopig plezier aan beleeft. Een praktisch cadeau dat past bij de cognitieve ontwikkeling waar de dreumes in zit de komende periode. Speelgoed dat hem of haar spelenderwijs verder helpt in de ontwikkeling. Denk hierbij aan grove- en fijne motoriek, oog-hand-coördinatie, fantasie, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken. Alle jonge kindjes verdienen omringd te zijn door speelgoed dat ze in hun ontwikkeling helpt en begeleidt. Dit ongeacht de gelegenheid. Om je op weg te helpen hebben wij een top 10 verzameld van beste cadeaus voor een kind van 1 jaar.

Duw- en loopspeelgoed

De meeste kinderen leren in deze periode lopen. Eerst leren ze zich optrekken, dan lopen ze langs de randen van de bank en tafel om langzamerhand los te gaan lopen. Eenmaal los moeten ze vooral kilometers maken om evenwicht en coördinatie onder de knie te krijgen en spieren te versterken. Je kunt de dreumes helpen door hem zijn gang te laten gaan, met veiligheid voorop uiteraard. Een loopwagen, wheelybug, trekpop, poppenwagen of dergelijke is dan het perfecte cadeau. Het stimuleert het kind in zijn ontwikkeling en volgt zijn tempo, maar biedt ondertussen ook een helpende hand voor wanneer de kleine even wil uitrusten, zitten of ergens op leunen.

Houten speelgoed

Speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen is duurzaam. Gelukkig worden we ons daar steeds bewuster van. Neem bijvoorbeeld houten blokken, vormensoorterder, activiteitenkubus of wobbel. Behalve dat het ecologisch een betere keus is, gaat het speeltje ook langer mee. Daarnaast is de dreumes op een leuke manier heel hard met zijn ontwikkeling bezig. Van fantasie prikkelen en creativiteit stimuleren tot grove- en fijne motoriek verbeteren tot leren rekenen, taalbegrippen leren en vooruit leren denken. Dit allemaal zonder overprikkeld te raken of zich beperkt te voelen in het spel. Een prachtig voorbeeld van spelend leren.

LEGO Duplo

Dat LEGO een fantastische uitvinding is kan niemand meer ontkennen. Maar wat LEGO voor oudere kinderen is, is Duplo voor de kleine handjes. In deze fase ontdekken kinderen de wereld om zich heen met hun mond. De Duplo blokken zijn te groot om in de mond te stoppen, maar ideaal om vast te houden. Daarnaast zijn er veel psychologische voordelen van spelen met Duplo waar de kleine ontzettend veel profijt van heeft. Spelend werkt de dreumes aan zijn cognitieve-, emotionele-, fysieke- en sociale vaardigheden. Andere alternatieven voor dit constructiemateriaal zijn stapelblokken en magnetische speelsets van SmartMax bijvoorbeeld.

Badspeelgoed

De meeste 1 jarigen zitten maar al te graag in bad of zwembadje. Je doet de kleine een groot plezier met van natuurlijk rubber gemaakte badspeelgoed als badeendjes, badboekjes, puzzels, blokken en badspeeltjes met geluidjes. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar om baddertijd nog leuker te maken voor de kleine en de ouder. Succes verzekerd!

Boeken

Onderscheid leren maken tussen hunzelf en de wereld om hen heen is een proces. Voorlezen vanaf jongs af aan helpt hierbij. Daarbij bevorderd het de taalontwikkeling van de 1 jarige. Zelf ontdekken is natuurlijk ook heel leuk en belangrijk. Maar juist omdat kinderen nog alles willen proeven zijn grote mensen boeken hier niet geschikt voor. Voelboekjes en knisperboekjes zijn nog wel leuk, maar beginnen langzamerhand hun charme te verliezen. Boekjes gemaakt van stevig karton zijn de next best thing aangezien ze voor deze fase van het kind zijn gemaakt. Woezel en Pip, Nijntje van Dick Bruna zijn cadeaus waarmee je niet de fout in kunt gaan.

Knuffels

Volgens verschillende psychologen waaronder D. W. Winnicott hebben knuffels een onmisbare rol in het leven van een kind. Het biedt ze troost en steun in moeilijke situaties, moed, zekerheid, veiligheid en warmte maar helpt ze ook in hun zelfstandigheid. Het kind geeft de knuffel als het ware bepaalde karaktereigenschappen die hij of zij nog niet onder de knie heeft, zoals in het donker over de gang lopen.

Muziek

Muziek heeft een rustgevend effect op de baby en jonge kinderen. Door naar muziek te luisteren, muziek te maken en te zingen leert de dreumes het ritme van taal, het verschil tussen klanken en woorden. Dit heeft een positieve invloed op zijn of haar spraak- en taalontwikkeling. Ook de motorische ontwikkeling plukt hier de vruchten van door te klappen en bewegen op muziek. Verder kan muziek troost bieden en beïnvloedt het emoties, stimuleert creativiteit en groeit het zelfbeeld van de 1 jarige die de show probeert te stelen met zijn moves.

Puzzels

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de breintraining. Puzzelen heeft voordelen voor zowel de cognitieve- als motorische ontwikkeling. Mits je de juiste puzzels in de juiste fase aanbiedt. Met name houten puzzels met grote stukken, grote blokkenpuzzels en noppenpuzzels zijn geschikt voor deze startende fase.

Speel- en bouwtafel

Een speel- of activity tafel is super leuk voor een 1- jarige. Wederom een praktisch cadeau dat wel even mee kan. Dat ook deze cadeautip waardevol is voor de ontwikkeling van het kind hoef ik er denk ik niet meer bij te vertellen. In dit geval ligt de nadruk op keus. Er zijn namelijk veel opties en variaties. Wil je een tafel waar de dreumes op een stoel bij kan zitten en bouwen of spelen? Of liever een exemplaar waar standaard allerlei kleurrijke activiteiten en bouw- en speelplaten bij zitten? Of misschien een waar het kind met sensomotorisch materiaal als zand en water kan spelen? Het is sowieso goed om over de praktische zaken na te denken bij het uitkiezen van het juiste speelgoed. Want aan het eind van de dag is het wel zo prettig als de ouders het ook een leuk cadeau vinden.

Interactief speelgoed

Van Fisher Price, Hasbro en Clementoni tot Little People en Happy Horse. Allemaal top speelgoedmerken die bijzonder veel interactieve knuffels, speelsets en speeltjes op de markt brengen speciaal voor jonge kinderen. Behalve top vermaak zijn cadeautjes met geluidjes en lichtjes ook, je raadt het al, hartstikke goed voor de groei van het kind. Zo wordt creativiteit gestimuleerd, fijne motoriek en ruimtelijke inzicht. Ook hierbij willen we graag benadrukken dat de leukste cadeaus ook bij de ouders in smaak vallen. Kies daarom voor iets waar een volumeknop op zit of het geluid gemakkelijk uitgezet kan worden.

[easy_panorama id=”24369″]

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie