Ben ik zwanger? Herken de eerste zwangerschapssymptomen

Ongeveer twee weken voor je menstruatie, vindt de eisprong of ovulatie plaats. Wanneer er in deze periode een bevruchting heeft plaatsgevonden, vindt vijf tot twaalf dagen later de innesteling plaats. Dat is het proces waarbij het bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies innestelt. Als gevolg hiervan wordt het zwangerschapshormoon hCG (Humaan choriongonadotrofine) aangemaakt. Rond acht dagen na een innesteling is er voldoende zwangerschapshormoon in je urine en bloed aanwezig om een eventuele zwangerschap aan te duiden. Een zwangerschapstest meet namelijk de hoeveelheid van dit hormoon wat aanwezig is in de urine om te bepalen of je zwanger bent.

Ben ik zwanger?

Weten wanneer je vruchtbaar bent en aan het ovuleren kan een grote rol spelen om een kinderwens in vervulling te laten gaan of juist een zwangerschap te voorkomen. Heb je een regelmatige cyclus dan neem je de eerste dag van je laatste menstruatie en telt daar het aantal dagen van cyclus bij op. Haal er vervolgens 14 dagen af. Dit zijn je vruchtbare dagen. Rondom deze datum heb je namelijk je eisprong en is de kans op een zwangerschap groter. Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden (of 28 dagen na het begin van je laatste ongesteldheid) kun je uitslag van een zwangerschapstest als betrouwbaar beschouwen.

Wanneer de zwangerschapstest minder dan 5 IE/L detecteert is de test negatief. Wordt er meer dan 25 IE/L gemeten, dan is de test positief. Naarmate de zwangerschap vordert produceert je lichaam ook meer hCG, wat betekent dat een negatieve streep in de vroege zwangerschap niet direct betekent dat je niet in verwachting bent. Juist daarom is het belangrijk om alert te blijven op de eerste zwangerschapssymptomen.

Bekendste zwangerschapssymptomen

De hormonale veranderingen in het lichaam zijn voor de meeste vrouwen een goede reden om op een stick te plassen. Maar ook wanneer je zwanger wilt worden is het goed om alert te blijven op bepaalde signalen. Sommige vrouwen voelen deze veranderingen vrij snel, omdat ze last krijgen van allerlei kwaaltjes. Andere veel later, omdat de typische signalen uitblijven of niet direct herkend worden. En er zijn ook vrouwen die de zwangerschap fluitend doorkomen, zonder ongemakken.

Hoewel het uitblijven van je menstruatie, ook wel bekend als NOD (Niet OngesteldheidsDag), een van de duidelijkste tekenen kan zijn van een prille zwangerschap, kan dit ook een andere reden hebben. Bij een combinatie van meerdere kwaaltjes is het raadzaam een test te doen.

Het goede nieuws is dat de meeste kwaaltjes in het tweede trimester verdwijnen. Het slechte nieuws is dat de hormoonhuishouding de hele zwangerschap anders is dan anders waardoor het per persoon verschillend is of en wanneer de klachten verminderen of verdwijnen.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen, kwaaltjes die merendeel van zwangere vrouwen ervaart zijn:

Gevoelige borsten

Opgezette buik en borsten

Donkerdere en grotere tepels

Vaker plassen dan anders

Stemmingswisselingen

Opgeblazen gevoel

Gevoeliger voor bepaalde geuren en smaken

Buikpijn

(Ochtend)Misselijkheid

Veranderingen in eetlust

Uitblijven van de menstruatie

Lichte bloeding

Vermoeidheid

Meer (dunnere) vaginale afscheiding

Zwangerschapsgloed

Aambeien

Sterker reukvermogen

Maagzuur

Minder bekende zwangerschapskwaaltjes

Naast bovenstaande symptomen zijn er ook klachten die minder vaak bij zwangere vrouwen voorkomen maar minstens zo vervelend zijn:

Meer last van pukkels — Leestip: 7 Tips voor een mooie en gezonde huid

Vaker een bloedneus

Grotere kans op vaginale schimmelinfectie

Meer kans op ontstoken tandvlees

Loopneus of verstopte neus (maar verder geen griep gerelateerde klachten)

Intensiever dromen

IJzersmaak in je mond

Haargroei op gewenste en ongewenste plekken

Hogere lichaamstemperatuur

Pijnscheuten in je onderrug en buik

Zwanger en nu?

De duidelijk veranderingen in je hormoonhuishouding met alle zwangerschapssymptomen als gevolg en een simpel rekensommetje hebben ervoor gezorgd dat je een zwangerschapstest wil doen. Deze kun je gemakkelijk bij de drogist halen voor een paar euro. De luxere varianten vermelden ook hoeveel weken zwanger je bent. Je hebt de ochtendurine gebruikt en de test volgens de handleiding uitgevoerd. Hieruit blijkt dat je echt zwanger bent. Gefeliciteerd! En nu? Het kan verstandig zijn een afspraak bij de huisarts te maken om de zwangerschap te bevestigen. Daarna zoek je een fijne verloskundige in je omgeving waar je de rest van je zwangerschap onder controle staat. Van de eerste echo en hartje van de baby horen tot de groei van je kleine monitoren, uitgerekende datum berekenen en de bevalling bespreken. Meestal heb je je eerste afspraak wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent.

Zwangerschapskwaaltjes als teken prille zwangerschap mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie