Effectief afvallen? 5 praktische tips

Afvallen is altijd een uitdaging. Je moet je eetpatroon en daarmee je leefstijl aanpassen. Dat kan best pittig zijn, zeker als je het in je eentje gaat doen. Wil je effectief afvallen en ook blijvend van je kilo’s af komen? Check deze 5 praktische tips.

Tip #1 Werk samen

Dit is echt de belangrijkste tip als je effectief wilt afvallen: werk samen. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken met je partner of je hele gezin. Licht je omgeving in en laat je niet uit het veld slaan. Samenwerken zorgt allereerst voor meer motivatie: je wilt het volhouden omdat iedereen weet wat je voornemen is. Daarnaast kan je omgeving je helpen door te zorgen voor minder verleidingen. En ze weten waaróm je het lekkers regelmatig links laat liggen.

Tip #2 Zoek een coach

Is jouw omgeving niet zo steunend? Ben je alleen? Of is de steun niet voldoende en heb je een extra steuntje in de rug nodig? Kijk dan of je een goed afval programma met een coach kunt vinden. Bijvoorbeeld bij BMI24 worden hele goede resultaten geboekt op deze manier. Je persoonlijke coach steunt je niet alleen, maar helpt je ook om concrete plannen en doelen op te stellen. Zo blijf je beter gemotiveerd en is de kans groter dat je slaagt.

Tip #3 Verander je leefstijl

Je kunt natuurlijk proberen af te vallen door minder tussendoortjes te nemen. Maar in de praktijk is dat meestal niet voldoende. Bovendien is het risico dat je weer terugvalt ook vrij groot. Je kunt beter je leefstijl veranderen. Bouw bijvoorbeeld ‘beweeg-momenten’ in. Je kunt thuis dagelijks een reeks oefeningen doorlopen. Of een uurtje gaan wandelen – wat niet alleen lichamelijk gezond is, maar ook geestelijk erg goed is. Een halfuur wandelen per dag is net zo effectief als het slikken van een anti-depressivum – en er zijn ook geen vervelende bijwerkingen!

Tip #4 Verander je eetpatroon

Kijk eens naar je eetpatroon. Schrijf een paar dagen op wat je eet. Bekijk dan of je je eetpatroon moet aanpassen. Houd rekening met deze tips:

  • Eet niet meer dan 7x per dag, want anders is het slecht voor je gebit
  • Ga voor gezonde tussendoortjes, liefst in de vorm van een mini-maaltijd
  • Eet goede maaltijden, maak ze niet te klein want anders krijg je tussendoor meer honger
  • Kijk eens of je een of meer superfoods kunt toevoegen aan je eetpatroon

Tip #5 Stel jezelf realistische doelen

Weet je waarom veel diëten mis gaan? Dat komt omdat mensen meestal geen realistische doelen stellen. Ze willen wel afvallen, maar hebben geen idee wat haalbaar is. De doelen staan meestal veel te hoog, waardoor je al snel je motivatie kwijt kunt raken. Daarom is het goed om eens te kijken hoe je het beste je doel kunt opstellen met de SMART methode:

  • Wees zo specifiek mogelijk. Niet ‘ik wil afvallen’, maar geef aan hoeveel je wilt afvallen, hoe je dat gaat doen, wanneer je het gaat meten en welke datums in je plan belangrijk zijn.
  • Afvallen is natuurlijk vrij eenvoudig te meten. Je gaat gewoon regelmatig op de weegschaal staan. Weersta de verleiding om dat dagelijks te doen, maar kies bijvoorbeeld één vast moment per week.
  • Het doel moet voor jou acceptabel zijn. Je moet er echt aan willen werken en bereid zijn er wat voor te doen om het te halen.
  • Hier gaan veel plannen mis. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om meer dan twee kilo per week af te vallen. Ga daarom voor een plan dat ook echt realistisch is – inclusief af en toe een kleine terugval. Hoe realistischer, hoe groter de kans dat het ook echt gaat lukken.
  • Een plan zonder vaste meetpunten en een eindpunt is erg moeilijk vol te houden. Stel daarom een duidelijk tijdplan op. Maak er bijvoorbeeld een 8-weken challenge van.

Afvallen hoeft niet perse moeilijk te zijn. Het is wel goed om je bewust te zijn van je zwakke punten. Daar kun je gelukkig altijd wat aan doen! Met deze 5 tips kan iedereen afvallen: jij ook! Doe je best!

Lees ook

Veel afvallen zonder operatie | 3 dames delen hun ervaring

Effectief afvallen tips en adviezen MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie