Wist je dat één derde van alle verkochte fietsen in Nederland een elektrische is? Al jaren is er een duidelijke stijging wat betreft de populariteit rondom de elektrische fiets met 2018 als absoluut hoogtepunt. Naar verwachting zet dit de komende jaren door, want de elektrische fietsmarkt is booming. Waarom de e-bike steeds populairder wordt en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst? Ik zocht het uit.
E-bike is hip en duurzaam
Fietsen bevordert je vitale gezondheid. Voor veel mensen ideaal voor woon- en werkverkeer binnen een uur, maar ook schoolgaande kinderen die wat verder weg moeten voor hun middelbare school. De elektrische mamafiets is superfijn voor de drukke moeders die veel onderweg zijn met de kinderen. Elektrisch fietsen biedt dezelfde voordelen als de gewone fiets, maar zorgt er ook voor dat je niet uitgeput en bezweet op plaats van bestemming aankomt. Daarnaast is de kans groot dat je reistijd een stuk korter is dan met de auto. Je hoeft immers niet in de file te staan of over te stappen. Daarbij komt dat autorijden over het algemeen slecht is voor het milieu.
Elektrische auto’s zijn de toekomst. Geldt dat voor de elektrische fiets ook? Het antwoord is volmondig ja. Laatst las ik in een artikel dat automakers massaal kiezen voor de elektrische fiets. Beide vervoersmiddelen zijn zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu. Een e-bike is immers goedkoper in aanschaf, je betaalt geen wegenbelasting of parkeerplaats of brandstof. Je veroorzaakt geen CO2-uitstoot (wanneer je gebruikt maakt van groene stroom bij opladen van de fietsaccu) of fijnstof en bespaart daarmee het milieu enorm.
Tips langere levensduur fietsaccu
Bij de fietsenwinkel kan je het aanbod elektrische fietsen bekijken, testen en de nodige vragen stellen. Maar wat kost het allemaal in onderhoud? Behalve een onderhoudsbeurt om de zoveel tijd kan de fietsaccu een kostenpost worden. Maar door verantwoord omgaan met de batterij is de levensduur langer. Met deze praktische tips moet dat wel lukken.
♦ De accu de eerste keer volledig opladen voor gebruik
♦ Tussentijds opladen van de nog niet lege accu kan nadelig zijn voor de levensduur van de batterij
♦ Net als bij een auto schakel je pas naar een hogere versnelling wanneer je op snelheid bent
♦ Is de fietsaccu los te koppelen? Zo ja, op kamertemperatuur bewaren.
♦ Een langere periode de elektrische fiets niet gebruiken (en dus de accu niet volledig opladen) kan voor blijvende schade zorgen
♦ Dagelijks met maximale ondersteuning fietsen zorgt voor een kortere levensduur van de fietsaccu
♦ De handleiding lezen is altijd een goed idee omdat de ene accu de andere niet is en tips per model verschillen
♦ Net als de auto vraagt ook de fietsaccu in de winter om extra aandacht en zorg
Oplossing voor de lange files
Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller de elektrische fiets pakken dan de gewone fiets. Ook komen er steeds meer laadpalen waar je onderweg, net als elektrische auto’s, je e-bike kunt opladen. Korte autoritten vervangen door elektrisch fietsen heeft niets meer dan voordelen. Dat zien steeds meer mensen en bedrijven in. Zou dit kunnen betekenen dat fietsen met trapondersteuning de oplossing is voor de lange files? Zouden mensen sneller de fiets pakken nu we weten dat elektrisch fietsen voor iedereen aantrekkelijk is? Ik hoop het. De toekomst zal het leren.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
Elektrisch fietsen is prima zo lang ze er geen racefiets van maken. Vele oude mensen gebruiken de fiets fout door de grootste versnelling en de hoogste ondersteuning te gebruiken. Ze zijn een gevaar voor anderen en zichzelf omdat ze vaak de snelheid waarmee ze fietsen niet meester zijn. Ik vraag me af of het niet mogelijk is, zonder zonnepanelen te moeten leggen, om de batterij op te laden met een mini zonnecel.