Ruim 50 Energie besparen tips

Besparen op je energierekening is soms makkelijker dan men denkt. Daarnaast heeft minder energie en gas verbruiken ook een positief effect op je financiële situatie en het milieu. Je houdt immers meer geld over voor leukere dingen in het leven terwijl je je CO2 uitstoot vermindert. Hoe onder andere de wandverlichting en deurbel hier een invloed op hebben, dat lees je in dit uitgebreide artikel met ruim 50 bespaartips.

Leestip!

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

Stroom

Ieder jaar gaat de energiebelasting omhoog. Ook wordt duurzame energie en verduurzamen steeds meer gestimuleerd vanuit de overheid en gemeentes. Dit in de vorm van verschillende subsidies. Energieverbruik moet namelijk naar beneden om de hoeveelheid broeikasgassen terug te dringen. En daar kan iedereen een steentje aan bijdragen. Ook jij en ik. Hoe jij stroom kunt besparen?

♦ Een inkoppertje dit, maar zet de verlichting uit als je de ruimte verlaat. Het zal je verbazen hoeveel geld je hiermee bespaart op jaarbasis.

♦ Vervang gloeilampen en halogeenlampen door led verlichting. Hoewel deze duurder zijn in aankoop gaan ze 9 keer langer mee en zijn ze maar liefst 85% zuiniger. Een investering die dus snel terug te verdienen is.

♦ Combineer het bijvullen van de cv-ketel met ontluchten. Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat in principe door de luchtbellen. Iets wat niet alleen slecht is voor je cv-ketel maar ook voor je energieverbruik. Doordat de radiator deels gevuld is met lucht geeft het minder warmte af waardoor je minder profiteert van de verwarming. Een goedwerkende ketel verbruikt vaak tot 10% minder energie. Meer geld besparen met je CV-ketel? Controleer of je dit op orde hebt.

♦ Bespaar op je energierekening door de radiatoren te laten inregelen. Hierdoor stroomt er in iedere ruimte de juiste hoeveelheid warm water dat nodig is.

♦ Investeer stapje bij stapje in A+++ huishoudelijke apparaten. Vervang oude apparaten die je al jaren hebt. Zuinig? Misschien toen, maar in de loop der tijd zijn dit energiesluipers. Een energiezuinige koelkast bijvoorbeeld verbruikt maar liefst 80% minder stroom.

♦ Minimaliseer sluipstroom door stekkerdozen met schakelaars aan te schaffen. Met een druk op de knop zet je de ongebruikte apparaten uit. Want ook op stand-by gebruiken elektrische apparaten veel stroom en dat is ontzettend zonde.

♦ Ga je een weekend weg of op vakantie? Loop voor vertrek een rondje door het huis om er zeker van te zijn dat alles uit staat.

♦ Hang de was buiten om te drogen op mooie dagen en minimaliseer het gebruik van de droger. Dit is niet alleen beter voor je energierekening maar ook voor de kleding.

♦ Was op lagere temperatuur. Door vaker de eco-stand op de wasmachine, maar ook vaatwasser, te gebruiken kun je ruim €100 per jaar besparen. De wasmachine gebruikt immers het meeste stroom voor het verwarmen van water. Een wasbeurt op eco-stand duurt langer, maar is desondanks vele malen goedkoper.

♦ Toe aan een nieuw televisie? Overweeg dan een led tv. Deze verbruikt ongeveer 50% minder stroom dan bijvoorbeeld een plasma of LCD-tv.

♦ Ontdooi de vriezer regelmatig. Hoe dikker het laag ijs op het vrieselement des te meer stroomverbruik.

♦ Investeer in zonnepanelen en wek je eigen groene stroom op.

♦ Zet de wasmachine en vaatwasser pas aan als deze echt vol is.

♦ Een waterbed klinkt fantastisch maar is een energieslurper, net als een beertender en tropisch aquarium.

♦ Door de deurbel te vervangen door bijvoorbeeld een deurklopper bespaar je ongeveer €8 per jaar op je energierekening.

♦ Door ieder jaar op het juiste moment over te stappen naar een andere energieleverancier kun je honderden euro’s besparen. Zeker wanneer je gaat onderhandelen over de energiekosten.

♦ Wist je dat veel plafondventilators een zomer- en winterstand hebben? Doordat de ventilator warme lucht naar beneden blaast (en de koude lucht omhoog zuigt) warmt de kamer sneller op.

♦ Houd rekening met je enkel- en dubbeltarief bij verbruik. Met enkel tarief betaal je 24 uur per dag hetzelfde voor energie, maar met dubbeltarief is deze juist goedkoper in de avond of ‘s nachts, weekend of op feestdagen je. Mits je zonnepanelen hebt, want dan zet je wasmachine en vatwasser gewoon aan als de zon schijnt.

♦ Laat je droger uit staan en hang je was buiten te drogen. Niet alleen is het beter voor je kleding maar ook je rekening zal je dankbaar zijn. Zelfs de zuinigste droger verbruikt 1 tot 3 kWh per beurt. Met de energieprijzen van september 2022 is dat al gauw 50 tot 70 eurocent per kWh. Dat betekent dat je met 1 droogbeurt per week jaarlijks ruim 100 euro aan stroom verbruikt.

Verwarming

Wanneer zet jij de verwarming aan? En hoe hoog? Dit kan nogal per huishouden verschillen. Het heeft niet alleen te maken met persoonlijke wensen maar ook met je woning. Lees hier bespaartips die jou gaan helpen geld te besparen op verwarming en gas.

♦ Door verwarming aanzetten uit te stellen tot het echt koud is kun je veel geld besparen. Trek een dikke trui aan, gooi een dekentje over je heen en maak een heerlijk bakje thee of warme chocolademelk voor jezelf. Meer tips hierover lees je hier.

♦ Zet de temperatuur een graadje lager in huis .

♦ Zet de verwarming alleen aan in ruimtes waar je veel bent.

♦ Gebruik tochtstrips bij ramen en deuren om te verkopen dat je onnodig warmte verliest. Dit kan nogal veel schelen op de energierekening.

♦ Door buis isolatie oftewel cv buizen te isoleren in onverwarmde ruimtes voorkom je warmteverlies wat je weer helpt om op energie te besparen.

♦ Alle maatregelen die je treft doe je voor een hoger rendement, hoe klein of groot deze ook zijn, invloed op je energieverbruik zal je hoe dan ook positief opvallen. Ook verbeter je hiermee het wooncomfort en daarmee stijgt de waarde van je huis.

♦ Investeer in isoleren van je huis. Door dak-, spouwmuur- en vloerisolatie kun je vaak tussen de €600 en €2000 besparen op je energieverbruik. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe goed je woning is gesoleerd en hoe groot de maatregelen zijn.

♦ Kies voor dubbel glas HR++ of HR+++ in je woning.

♦ Ben jij iemand die regelmatig vergeet de verwarming ‘s nachts uit te zetten? Gebruik een geprogrammeerd systeem waarmee je dit van te voren kunt instellen of vanaf een afstand kunt doen. Soms kost dit een paar euro per maand maar hierdoor bespaar je wel geld.

♦ Zet de verwarming ‘s nachts op 15 graden. Doet dit ook als er overdag niemand thuis is. In geval van vloerverwarming is dit vaak niet in je voordeel omdat het dan langer duurt voor deze weer warm wordt.

♦ Laat de gordijnen niet voor de radiator hangen als de verwarming aan staat.

♦ Heeft jouw combiketel een comfortstand? Zet deze uit als je op vakantie gaat.

♦ Gebruik radiatorfolie tegen de buitenmuur of aan de achterkant van de radiator om warmteverlies te minimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de uitgestraalde warmte de kamer in wordt gereflecteerd.

♦ Upgrade je radiatoren met een radiatorventilator. Zo haal je meer warme lucht uit de radiatoren waardoor je minder gas verbruikt om de ruimte op te warmen.

♦ Heb je al zonnepanelen? Overweeg dan ook te investeren in een warmtepomp. Hiermee recycle je als het ware de warmte in je huis waardoor je en kosten bespaart en voor een gezonder klimaat zorgt.

♦ Je huis ventileren is niet alleen goed voor de gezondheid maar het helpt je ook energie te besparen. Buitenlucht is immers droger dan binnenshuis waardoor deze sneller opwarmt.

♦ Geen zin in hoge energierekening? Wie wel? Maar in een slecht geïsoleerde woning kun je het beter niet kouder dan 15 graden laten worden. Dit in verband met schimmel. Dat betekent dat je een andere oplossing zult moeten bedenken om je woning te verwarmen. Van dikke gordijnen, warme kleed, pantoffels en dikke truien tot bijvoorbeeld een petroleumkachel.

Warm water bespaartips

Er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat water niet opraakt. Dat is helaas niet helemaal waar. Er moet steeds harder worden gewerkt om voor voldoende schoon water voorzieningen te zorgen. Zeker in de warme maanden is dit het geval. Daarnaast kost warm water ook energie. Het is dus beter voor het milieu en je portemonnee om te kijken hoe jij kan besparen op (warm)water.

♦ Gebruik een waterbesparende douchekop die niet meer dan 7 liter water per minuut doorlaat.

♦ Kies vaker om onder de douche te stappen dan een bad te nemen. Het kost namelijk drie keer zoveel water en energie.

♦ Probeer wat korter en minder vaak te douchen. Gebruik desnoods een douchetimer.

♦ Investeer in een zonneboiler en produceer zelf warm water door middel van zonne-energie. Hiermee kun je de helft van je warm water energieverbruik besparen. Aangezien dit een vorm van verduurzaming is kun je hier een subsidie voor krijgen.

♦ Gebruik in je huishouden wat vaker de eco-stand van de elektrische apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser.

♦ Laat de kraan niet onnodig doorlopen.

♦ Zet de temperatuur wat lager (maar niet lager dan 60 graden wegens legionella).

♦ Zet de kraan uit wanneer je tijdens douchen iets anders doet zoals scheren of tanden poetsen.

♦ Gebruik een afwasteil wanneer je handmatig je afwas doet.

♦ Overweeg samen douchen.

♦ Instaleer een thermostaatkraan waardoor kraanwater snel op gewenst temperatuur is.

♦ Overweeg een douche warmteterugwinning in je nieuwe badkamer. Doordat je wegstromend warm water gebruikt om koud water sneller op te warmen hoeft de CV-ketel minder hard te werken.

Hoeveel van deze bespaartips kun jij toepassen om minder elektriciteit en gas te verbruiken in je huishouden?

Energie besparen tips MamaPlaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie