Essentiële olie | Wonderolie voor je gezondheid, huid en haar

Etherische olie, ook wel bekend als essentiële olie of aromatische olie is een cadeau van moeder natuur. Deze snel verdampende olie is afkomstig van allerlei plantaardige materialen zoals de blaadjes van een bloem of plant, het hout, maar ook zaadjes en de schil.

Etherische olie kan vrij goedkoop maar ook erg duur zijn. Dit is afhankelijk van het product waar het van gemaakt wordt. Sinaasappelolie is bijvoorbeeld een van de goedkoopste omdat het gemaakt wordt van de schil van een sinaasappel wat een afvalproduct is. Rozenolie bijvoorbeeld is een van de allerduurste ter wereld. Dat komt omdat hier schijnbaar speciale rozen voor worden geplant. Om een liter rozenolie te kunnen produceren zijn er duizenden van deze bijzondere rozen nodig.

etherische olie flesjes met wat bloemen ernaast

Wat kun je ermee?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten essentiële oliën. Vaak vind je ze in een bruin of blauw flesje omdat deze het zonlicht filteren en de olie zo zijn kwaliteit behoud. De aromatische olie kan lucht zuiverend werken maar er is ook nog een waslijst aan andere voordelen waar jij en ik baat bij kunnen hebben. Zo kan essentiële olie baat hebben voor je lichamelijke, geestelijke en emotionele welzijn. De meeste bekende essentiële oliën heb ik hieronder op een rij gezet, inclusief een aantal tips voor het gebruik.

1. Tijm olie

Heb je maandelijks heftige krampen en menstruatieklachten? Doe 10 druppels van de tijm olie in bijvoorbeeld zonnebloemolie en masseer daar je buik mee.

2. Lavendel olie

Door maximaal 2 druppels van de lavendelolie op je kussen te doen slaap je rustiger. Of een paar druppels in je (bij voorkeur neutrale) shampoo wanneer je last van roos hebt.

3. Kruidnagelolie

Kruidnagelolie kan helpen bij kleine pijntjes zoals tandpijn, maar ook bij griep en verkoudheid. Net als de meeste etherische oliën is ook deze olie niet bestemd voor inwendig gebruik. In de bovengenoemde gevallen voldoet masseren van de pijnlijke plek.

kruidnagel olie heeft veel voordelen

4. Jojoba olie

Gebruik Jojoba olie als een serum voor je haar. Het geeft je haar niet alleen glans maar het bevordert ook de groei.

5. Theeboomolie

Ook wel bekend als Tea Tree Oil en antibacterieel middel. In combinatie met Bio-Oil heel effectief bij ‘puffy eyes’. Wanneer je weinig hebt geslapen of iets te diep in het glaasje hebt gekeken, is de kans groot dat je met puffy eyes wakker wordt. Deze theemboomolie werkt huidverzorgend terwijl Bio-Oil het (ouder wordende) huid voedt, helpt herstellen en hydrateert.

6. Frankincense olie

Net als de meeste etherische olie heeft ook Frankincense olie vele voordelen. Zo is het mogelijk je innerlijke rust te beïnvloeden door de onderkant van je voeten ermee in te smeren.

7. Citroenolie

Het zal geen verrassing zijn dat citroenolie een van de beste is bij bestrijden van griep en verkoudheid. Verder kan het helpen bij bijvoorbeeld spijsvertering.

8. Kokosolie

Mijn persoonlijke favoriet. Het is ideaal te gebruiken als aftersun, bij een droge huid, maar ook als tandpasta (samen met baking soda) maar ook bij luieruitslag van jonge kinderen. Kokosolie kun je ook bij koken en bakken gebruiken.

kokosolie in een glazenpotje met een lepel erin en roze rozen eromheen

9. Geraniumolie

Deze aromatische olie helpt met ontspannen. Sta je onder druk? Heb je veel stress? Dan is het inademen van de geur die geraniumolie verspreid een aanrader.

10. Sandelhout olie

Sandelhout olie wordt vaak gebruikt bij keelpijn, maar ook voor een betere nachtrust. Verder kan het een positief effect hebben voor mensen met angstaanvallen en depressie.

11. Wortelzaadolie

Behalve dat het je haar sterker maakt en daarmee fijn is indien je last hebt van haaruitval, is wortelzaadolie ook ideaal bij detoxen. Deze olie kan namelijk je darmen, nieren, de lever maar ook spieren en weefsel ontgiften.

12. Kamille olie

Kamille olie kan erg aangenaam zijn voor de vrouwen die de menopauze naderen. Het verlicht namelijk de onregelmatigheden en hormonale onevenwichtigheden in deze periode.

13. Rozenbottelolie

Deze etherische olie is rijk aan vitamine A en E, maar ook linolzuur, die belangrijke huidvoedingsstoffen zijn. En is dus goed voor de beschadigde huid.

14. Olijfolie

Waarschijnlijk de bekendste olie voor het dagelijks gebruikt. Onverzadigd vet doet niet alleen wonderen voor je hart en geheugen, maar helpt bijvoorbeeld ook bij verstopping.

15. Rozemarijn olie

Doe 5 druppels rozemarijn olie in je shampoo voor een gezonder uitziend haar. Verder kan deze aromatische olie fijn zijn wanneer je snel afgeleid bent en moeite hebt met concentreren.

rosmarijn plant

16. Pepermuntolie

Pepermuntolie kan erg aangenaam zijn na een intensieve sportoefening. Het koelt de spieren namelijk af. Verder kan het baat hebben bij onder andere prikkelbaar darmsyndroom en griepverschijnselen.

17. Eucalyptus olie

Zeker in een huishouden met kinderen is een Eucalyptus olie onmisbaar. Het is namelijk erg handig bij koorts, verkoudheid, loopneus, hoofdpijn, spierpijn en meer.

Belangrijk

Hoewel essentiële olie veel voordelen kunnen hebben voor je gezondheid en huidverzorging, is het verstandig hier met zorg mee om te gaan. Het kan zomaar zijn dat een bepaalde olie niet geschikt voor je  is. Onderschat de mogelijke gevolgen niet. In geval van twijfel is het verstandig voor het gebruik een arts of een andere expert te raadplegen. Dit geldt zeker voor zwangeren.

De meeste oliën zijn niet geschikt voor oraal gebruik. De geur inademen of inhaleren, masseren of een aantal druppels in de badkuip is in de meeste gevallen meer dan voldoende. Verder is het belangrijk de essentiële te verdunnen met een basisolie zoals bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie. Deze kan je puur gebruiken maar ook als draagolie om essentiële olie mee te verdunnen.

Alles over zwangerschapsstriemen
Celebs zweren bij deze huidolie 

vrouw smeer essentiële olie op haar polsen

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

1 gedachte over “Essentiële olie | Wonderolie voor je gezondheid, huid en haar”

Plaats een reactie