12x Familiespellen voor de feestdagen

Spelletjesavond tijdens pakjesavond, Kerstavond of Oud & Nieuw? Het is inmiddels een Kersttraditie. Gezelschapsspellen zijn met name tijdens de vieringen erg gewild. Sinds de pandemie zelfs nog meer dan anders. Dit is overigens goed te verklaren. Ouderwetse gezelligheid in combinatie met schermvrij samen zijn en de warme sfeer binnen versterkt de familieband en zorgt voor ontspanning en plezier. Genoeg redenen om de leukste familiespellen voor de feestdagen op een rij te zetten. Game on!

Waar moeten kerst spelletjes aan voldoen?

Waar moet een goed bordspel aan voldoen? Waar moeten kerst spelletjes aan voldoen? Om hier achter te komen is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken.

Wie spelen er mee?

Een gezin met jonge kinderen zal hele andere voorwaarden stellen aan een spel dan wanneer er oudere kinderen meedoen vanaf ongeveer 8 jaar of tieners. Daarnaast verschilt het nog per kind. Het ene 6-jarige is het andere niet. Rekening houden met ieder individu is cruciaal voor de juiste kerststemming.

Speeltijd & Herspeelbaarheid

De meeste spellen, met name wanneer jonge kinderen meedoen, hebben echt een maximale speeltijd van 30 minuten. Tijdens de vieringen is dit een belangrijke voorwaarde. Zeker in combinatie met herspeelbaarheid. Een leuk kerstspelletje kun je en wil je vaker spelen. Strategische, coöperatieve bordspellen met oudere kinderen zijn weer een ander verhaal. Een voorbeeld daarvan is De Legende van Andor: Jonge Helden. Waarom? Omdat de spanningsboog van peuters en kleuters nog niet zo lang is. Zeker wanneer er meer spelers zijn en speeltijd langer is dat een belemmering dat invloed kan hebben op de sfeer. Wil je het dus voor iedereen gezellig houden, dan is het verstandig hier rekening mee te houden.

Spelregels & Moeilijkheidsgraad

In je eigen spelletjeskast heb je ongetwijfeld de meest uiteenlopende spelletjes liggen. Favoriete spellen van de kinderen. Fijn in de kerstvakantie. Eenvoudige, vlotte spellen met een korte speeltijd die je tussendoor kan spelen. Spellen die het kind alleen kan spelen. Bordspellen die met gemak een avond vullen. Kerstmis spelletjes hebben vooral duidelijk en niet al te ingewikkelde spelregels. Juist die eenvoudigheid maakt ze ideaal voor de feestdagen. Met name bij een grote familie. Hoe drukker, hoe beter het is om voor een simpel gezelschapsspel te kiezen. Hoe beter iedereen, jong en oud, de regels snapt des te leuker het spelen. Is alleen je eigen gezin aanwezig, dan kun je best meer tijd nemen voor een ingewikkeld spel met veel spelregels. Of het spel moet bij iedereen inmiddels bekend zijn waardoor het sneller op gang komt.

Interactie

Pakjesavond, Kerst en Oud & Nieuw draaien om verbinding en interactie. Leuke kerst spelletjes bevatten allemaal veel interactie. Dit in combinatie met de hierboven beschreven voorwaarden waar gezelschapsspellen aan moeten voldoen zorgen voor een geslaagde spelletjesavond.

Kwaliteit

Wanneer een familie vol enthousiasme met verschillende leeftijd aan tafel gaat zitten voor een spelletje dan moet deze natuurlijk wel van fatsoenlijk materiaal zijn gemaakt. Je moet het ook vaker kunnen spelen zonder dat het snel beschadigd, op welke manier dan ook.

De leukste familiespellen voor de feestdagen

Er staat een prachtige kerstboom in de woonkamer. Je hebt lichtjes en kerstballen in de boom hangen. Kerstman heeft voor ingepakte cadeautjes gezorgd. Zou je bestelling voor een witte kerst zijn doorgekomen? 😉 Daar laat je de kerstsfeer natuurlijk niet van af hangen. We vieren de kerst al dan niet anders dan anders, maar we laten ons niet tegenhouden om er een gezellige tijd van te maken. De leukste Kerst maak je tenslotte zelf. En daar horen, traditiegetrouw, ook familiespellen bij. Maar welke kerst spelletjes zet je op tafel? Kinderen kunnen nogal de boel op stelten zetten wanneer de volwassenen te lang in gesprek zijn. Ze willen natuurlijk ook meedoen. Dat brengt mij weer op de eerder genoemde verbinding. Om je te helpen hebben we een aantal zeer leuke suggesties voor je die gegarandeerd hoge ogen zullen scoren bij iedereen.

Wijsneus

Het spel bevat vragen in 4 categorieën: Wat ben ik? (blauw) Wie ben ik? (oranje) Waar ben ik? (groen) en Breinbrekers (bruin). De oudste speler (speler 1) mag het spel starten door de gekleurde dobbelsteen te rollen. Hiermee wordt bepaalt uit welke categorie er een vraag wordt gesteld. Speler 1 leest de hints op de kaart een voor een voor. Overige spelers mogen het goede antwoord roepen zodra ze denken het zeker te weten. Je mag maar een keer raden. Heb je het fout, dan mag je even niet meedoen tot de volgende kaart wordt getrokken. Heb je als eerste de vraag goed beantwoord dan mag je de genummerde dobbelsteen laten rollen en het aantal stappen nemen richting de finish. Kom je op een Domoor vak te staan dan sla je een beurt over. Kom je op een breinbreker vak te staan dan mag je als enige een extra vraag beantwoorden en het aantal stappen vooruit maken. Een verkeerd antwoord heeft in dit geval geen nadelen. De eerste die de finish bereikt heeft gewonnen en mag zich de grootste wijsneus noemen.

Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 30-60 min
Leeftijd: 8+
Moeilijkheidsgraad: ♦♦♦◊◊
Merk: Megableu

Halli Galli

Iedere speler krijgt exact dezelfde aantal kaarten. Deze plaats je gedekt voor je neer. Zorg er wel voor dat de omgedraaide kaarten voor iedereen zichtbaar zijn. De hotelbel mag in het midden zodat alle spelers er even makkelijk bij kunnen. Dan draai je allemaal tegelijk een kaart om. Heb je vijf dezelfde vruchten geteld op tafel (dus alle kaarten bij elkaar gezien) dan druk je zo snel als je kan op de bel. Was je de snelste? Dan win je alle omgedraaide kaarten van deze ronde die op dat moment op tafel liggen. Degene die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, mag zich de winnaar noemen.

Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 15 min
Leeftijd: 6+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: 999 Games

Speed Cups

Er zijn 5 bekertjes voor iedere speler in de kleuren rood, zwart, groen, geel en blauw. In het midden ligt een stapel opdrachtenkaarten en een bel. Om de beurt wordt er een kaart omgedraaid en in het midden gelegd zodat het goed zichtbaar is voor iedereen. Vrijwel direct gaan de spelers de afgebeelde kleuren op de kaart met eigen bekertjes namaken. Ben je klaar, dan druk je op de bel. Ben jij de snelste stapelaar? Dan wil je het spel.

Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 15 min
Leeftijd: 6+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: 999 Games

Catan Junior

De vereenvoudigde versie van de welbekende Catan. De speler aan de beurt (de kapitein) bepaalt wie bepaalde fiches krijgt, mag piratenforten en schepen bouwen, ongeschikte fiches ruilen maar ook Coco om hulp vragen. Daarna mag de speler links de nieuwe kapitein zijn met alles privileges. Degene die als eerste de 7 piratenforten op het speelbord heeft gebouwd is de winnaar van het bordspel.

Aantal spelers: 2 – 4
Speelduur: 30 min + voorbereiding
Leeftijd: 6+
Moeilijkheidsgraad: ♦♦♦♦◊
Merk: 999 Games

El Dorado

Een avontuurlijk spel waarbij je op zoek gaat naar de verloren stad El Dorado. Om daar te komen ga je door de Zuid-Amerikaanse jungle waar je verschillende routes vol hindernissen aflegt. Dat doe je door de juiste expeditiekaarten te verdienen en kopen. De eerste avonturier die El Dorado bereikt wint het spel.

Aantal spelers: 2 – 4
Speelduur: 45 min + voorbereiding
Leeftijd: 10+
Moeilijkheidsgraad: ♦♦♦♦◊
Merk: 999 Games

de zoektocht naar el dorado bordspel

Escape Your House

Een spannend spel waarbij je als gezin voor spionnen mag spelen. Je hebt per missie 15 minuten om uit het huis te ontsnappen. Om het doel te bereiken moet je goed met elkaar kunnen communiceren, samenwerken en out of the box denken.

Aantal spelers: 3 – 6
Speelduur: 90 min (6 missies van 15 min)
Leeftijd: 8+
Moeilijkheidsgraad: ♦♦♦◊◊
Merk: Identity Games

Keer op Keer Kids

Om de beurt gooi je de gekleurde dobbelsteen. Je start in het midden met inkleuren van de gegooide kleur. Voor elke volle kolom krijg je punten. Je kunt ook extra punten verdienen. Het spel is afgelopen wanneer iemand als eerste alle vakjes in een kleur heeft gekruist. De speler met de meeste punten heeft het spel gewonnen.

Aantal spelers: 2 – 4
Speelduur: 15 min
Leeftijd: 5+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: 999 Games

Monopoly

Een klassieker met tientallen varianten om uit te kiezen. Van Monopoly valsspelen en slechte verliezers tot internetbankieren en Efteling.

Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: minimaal 45 – 120 min
Leeftijd: 8+
Moeilijkheidsgraad: ♦♦◊◊◊
Merk: Hasbro

Pictionary

Een simpel gezelschapsspel met vaak hilarische uitkomst. Je kunt de opdrachten uitbeelden of tekenen. De kinderversie bepaalt ook hints en twee moeilijkheidsniveaus op de dubbelzijde kaarten.

Aantal spelers: 2 – 12
Speelduur: 30 min
Leeftijd: 6+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: Mattel

Uno

Een kaartspel dat eigenlijk exact hetzelfde werkt als Pesten. De kaarten bestaan uit 2 maal cijfers 0 tot en met 9 in de kleuren rood, geel, groen en blauw. De overige kaarten hebben een andere functie zoals de beurt overslaan, kleur wijzingen etc. Om de beurt leg je een van je kaarten op de stapel. Deze moet wel qua getal of kleur aansluiten op de laatste kaart op de stapel. Wanneer je nog maar één kaart in handen hebt roep je UNO, anders moet je twee strafkaarten van de stapel halen. Roep je wel op tijd UNO, dan heb je het spel gewonnen.

Aantal spelers: 2 – 10
Speelduur: 10 min
Leeftijd: 3+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: Mattel

30 seconds junior

Dit kindvriendelijke partyspel is een leuke variant op de gewone versie. Binnen 30 seconden probeer je de 5 woorden op het kaart zoveel mogelijk te beschrijven. Voor het aantal geraden woorden mag je de stappen zetten op het spelbord. Het team dat als eerste de finish haalt mag zich de winnaar noemen. Een leuke variant hierop is 5 seconden van Megableu.

Aantal spelers: 3 – 23
Speelduur: 30 min
Leeftijd: 7+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: 999 Games

Geen Ja Geen Nee

Een vrij simpel spel waarbij het vooral erom draait dat je tijdens het beantwoorden van een van de 900 vragen geen ja en geen nee zegt. Een uitgebreide review lees je hier.

Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 30 min
Leeftijd: 6+
Moeilijkheidsgraad: ♦◊◊◊◊
Merk: Megableu

Leuke familiespellen voor de feestdagen MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie