Feng Shui in de kinderkamer

De kinderkamer is een van de allerleukste ruimtes om in te richten voor de meeste ouders. De plek waar je kind tot rust komt na een drukke dag vol indrukken. De plek dat vooral rust en veiligheid moet kunnen bieden. Hoe je Feng Shui kunt toepassen in de slaapkamer van je kind?

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse leer. Het is gebaseerd op het Yin Yang principe met als doel harmonie in de leefomgeving. Feng Shui is letterlijk te vertalen als wind en water. Twee belangrijke elementen en verspreiders van Chi. Beide bepalen ze de stroming van (levens)energie. De inrichting van het huis bepaalt hoe de energie stroomt en daarmee wordt de harmonieuze leefomgeving beïnvloed. Het welzijn, rust en geluk kun je sturen, ook via het interieur. Zo ook in de slaapkamer van je kind. Voor wie is Feng Shui geschikt? Deze Oosterse filosofie heeft een positieve invloed op alle kinderen. Met name hooggevoelige kinderen, drukke kinderen, huilbaby’s maar ook kinderen die moeite hebben zich te concentreren op het huiswerk.

De regels van Feng Shui

De vijf elementen van Feng Shui zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze elementen in een cirkel zijn verantwoordelijk voor scheppend cyclus. Dat betekent dat ze, in deze volgorde, in staat zijn het volgende element te creëren en voeden. Zij bepalen hoe objecten, kleuren en materialen moeten worden ingezet om het gewenste soort energie aan te trekken.

Hoe pas je het toe in de kinderkamer?

♦ Zet het bed niet tegenover de deur maar zo dat het kind de deur kan zien. Dit geeft rust en zorgt voor een betere energiestroming.

♦ Kies voor lichte, zachte en warme kleuren in de kinderkamer. Pasteltinten blauw of groen en neutrale kleuren zijn hier heel geschikt voor. Ze werken namelijk rustgevend.

♦ Is je kind wat ouder, gebruik dan twee dezelfde nachtlampen met een zachte licht op de nachtkastjes. Een leeslampje met led tl buis heeft bijvoorbeeld een lange levensduur waardoor het praktisch nooit vervangen hoeft te worden.

♦ Probeer elektronische apparaten zo veel mogelijk te mijden in de slaapkamer. Deze belemmeren de stroming van Chi. Is dat niet mogelijk, dan voor slapengaan opbergen. De straling van apparaten heeft een negatieve invloed op de nachtrust van het kind.

♦ De kinderkamer moet rust uitstralen. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte en leer je kind op te ruimen na het spelen.

♦ Gebruik natuurlijke materialen in de slaapkamer van het kind. Een mooie houten vloer of zacht geluiddempend tapijt, katoenen dekbedden en pyjama. Denk ook hierbij aan het matras.

♦ Kies voor ronde meubelstukken. Deze hebben een positieve invloed op de stroming van Chi. Ook om veiligheidsredenen is dit een super tip.

♦ Gebruik effen beddengoed en gordijnen voor meer Yin oftewel rust.

♦ Hang in de babykamer het mobieltje niet boven het hoofd van het kind maar juist aan het voeteinde. Ook dit zorgt voor minder prikkels en onrust en dus betere nachtrust voor de kleine.

♦ Warmte en veiligheid creëer je door het interieur persoonlijkheid te geven. In de kinderkamer kan dat door bijvoorbeeld een mooie familiefoto neer te zetten of aan de muur te hangen.

♦ Stimuleer gezonde nachtrust voor je kind door het bed niet onder planken, balken of muurkastjes te plaatsen.

♦ Creëer een gezellige plek in de kamer voor jou en je kind samen. Zet een fijne schommelstoel neer bijvoorbeeld voor de nachtelijke voedmomenten of tijdens het voorlezen voor het slapengaan.

♦ Plaats het bureau van je kind zo dat hij/zij zicht op de deur heeft. Het liefst wel op de Oostkant maar gericht naar het Oosten.

♦ Een kamer op het Oosten of Zuid-Oosten stimuleert groei en ontwikkeling.

♦ Druk kind in huis? Draai het bed dan naar het westen voor meer rust.

Lees ook

Alles over kinderyoga

Huiswerk maken | Tips voor ouders

Babykamer inrichten | Waar moet je aan denken?

Eindelijk zomer | Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten

peuter speelt in zijn op Fengshui gebaseerde kinderkamer

Sandra