Gastblogger Daniëlle | Voorkom Decemberstress

Sinterklaas is net de deur uit…en de drukke decembermaand is alweer begonnen. Sommige kinderen (niet alleen kinderen overigens..) hebben deze laatste maand last van ‘decemberstress’.

Als het een beetje tegenzit heb je thuis een kind dat zelfs al vanaf half november tot eind december door het huis aan het stuiteren is en soms niet te genieten is. De decembermaand met de feestdagen en dan ook nog de kerstvakantie met twee weken vrij kan soms echt een opgave zijn, voor zowel het kind als de ouder(s). Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe houd je het toch een beetje ontspannen en vooral hoe kun je met zijn allen genieten van de kerstperiode?

Tip 1 – Voorbereiding

Voor mij staat met stip op 1: hoe willen jullie als gezin de kerst doorbrengen? Wat is voor jullie gezin belangrijk? Hoewel bezoekjes aan (schoon)familie vaak niet te vermijden zijn, en natuurlijk ook gezellig en leuk zijn, valt er vaak wel wat te schuiven in de planning. Je hoeft niet twee kerstdiners bij familie door te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld bij de één een kerstbrunch te doen en bij de ander het kerstdiner. Zo houd je nog een kerstavond over voor alleen met je eigen gezin.

Tip 2 – Rust

Plan echte quality time in met je eigen gezin: hebben jullie zin om de hele dag in jullie pyjama rond te hangen? Doe dat dan ook! Gezellig samen spelletjes doen, voorlezen, een gekke kerstfilm kijken en vooral doen wat goed voelt voor jullie als gezin.

Lees ook: Review | Trolls Trollenboom en Haar in de lucht Poppy speelset
Lees ook: Review | Star Wars Forces of Destiny

Tip 3 – Balans

Rust werkt echt! Dat betekent dat het belangrijk is om genoeg rustmomentjes in te bouwen in deze periode. En in de kerstvakantie betekent dat dat je de kinderen niet iedere dag hoeft bezig te houden en ze van het ene uitje naar het andere uitje hoeft mee te nemen. Voor kinderen is het juist goed om even helemaal niets te doen en te hoeven. Geef je kind de mogelijkheid om zich gewoonweg te vervelen en zich even terug te kunnen trekken uit alle feestvreugde.

Tip 4 – Planning

Maak samen een decemberplanner, waarin je alle activiteiten zet. Veel kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn en wat er allemaal gaat gebeuren.

Tip 5 – Logeerpartijtjes

Stel logeerpartijtjes in de kerstvakantie zoveel mogelijk uit. Hoewel het natuurlijk heel gezellig is om bij elkaar te logeren, zijn kinderen in deze periode al wat geprikkelder dan anders, slaaptekort werkt daar echt niet aan mee.

Lees ook: Tips & Trucs | Leer je kind je niet te onderbreken tijdens het gesprek

Tip 6 – Verwachtingen vs realiteit

Verwacht tijdens de kerstdagen niet van je kinderen dat ze de hele dag ‘netjes moeten opzitten’. Laat ze op deze dagen ook lekker gewoon kind zijn. Zorg dat er genoeg spelletjes in huis zijn en ga ’s middags heerlijk een kerstwandeling met de kinderen maken zodat ze hun energie goed kwijt kunnen en hun hoofd leeg kunnen maken.

Voor het kerstdiner geldt hetzelfde, verwacht niet van je kinderen dat ze uren aan het kerstdiner zitten. Probeer voldoende pauzes tussen de verschillende gangen in te lassen of zorg voor een speciale kindertafel als er meer kinderen zijn.

Tip 7 – Reflectie

Tenslotte, de decembermaand is voor ouders zelf ook extra stressvol, kinderen voelen dat en nemen dat over. Neem als ouder daarom ook extra rust in deze periode. Bouw voldoende momenten in voor jezelf en neem wat gas terug. En vooral geniet van de bijzondere dagen en van elkaar!

Hoe zorg jij voor minder stress in de decembermaand?

Liefs Daniëlle
Kindercoach

11 gedachten over “Gastblogger Daniëlle | Voorkom Decemberstress”

  1. Zo weinig mogelijk kerstfeestjes is hier de truck. Zeker nu ik zwanger ben wil ik gewoon geen drukte maar lekker cocoonen. Gewoon pyjama en koekjes voor de kerstboom hihih

  2. Ik geef je helemaal gelijk. ik voorkom inderdaad zoveel mogelijk december stress. Ik ben namelijk ook nog eens jarig in die tijd, oef Ik pal goed en besteed veel uit, het immers al druk zat

  3. Wij gaan gelukkig uit eten dus dat is al een stress punt minder. Verder laat ik het maar op mij afkomen. Probeer niet te veel te stressen al zou dat voor mij best lastig zijn.

  4. Wij hebben gewoon gezegd dat we niet naar alle familieverplichtingen toe gaan. In ieder geval niet op de kerstdagen zelf. We hebben twee weken, dus we hebben ze daarover uitgespreid. Dat geeft ook al een hoop rust 🙂

  5. Goede tips, hier zorgen we vooral voor weinig afspraken en voldoende rust. Niet eens zo zeer om de feestdagen, maar wel omdat we de dag na nieuwjaar de sleutel van ons nieuwe huis krijgen. Oftewel rust is gewoon nodig.

  6. Ik merk inderdaad aan de kinderen dat ze op zijn en toe zijn aan vakantie. Vanmiddag begint het relaxen en gaan we een heel lang en fijn weekend tegemoet! De kerstress en perikelen laten we van ons afglijden, fris en fruitig het nieuwe jaar tegemoet

Een reactie plaatsen