Gastouderopvang | De kinderopvang van Angelique Cornelisse

Gastouderopvang | De kinderopvang van Angelique Cornelisse

Elk jaar, op de derde donderdag van september valt de dag van de leid(st)ers. Een feestdag in het leven geroepen om het werk van de leiders van de kinderopvang, en dus ook de gastouderopvang, te promoten. Ik wil deze gelegenheid gebruiken om de gastouders in het zonnetje te zetten. 

Introductie 

Mijn naam is Angelique Cornelisse. Ik ben 41 jaar en heb een dochter van bijna 8 jaar oud.

Ik ben begonnen in 2006 als gastouder. Vrij snel had ik meer dan genoeg aanvragen en ben ik sinds 1 januari 2007 zelfstandig ondernemer. Door RSI ben ik niet meer in staat om mijn oude werk (management assistent/directie secretaresse) uit te voeren, en werd de noodzaak tot omscholen erg groot. Begin 2006 ben ik begonnen met de opleiding activiteiten begeleider, maar na 2 modules geswitcht naar kinderleidster omdat ik steeds vaker met de gastkinderen van de buurvrouw aan het knutselen en spelen was. Zij wilde graag stoppen als gastouder, dus waren de eerst kinderen al snel geregeld. Ik haal met kinderen zo veel meer voldoening uit mijn werk.

Professionalisering

Ik lees graag vakliteratuur, grijp de kansen aan om trainingen en cursussen te volgen via gastouderbureaus, maar volg ook zelfstandig opleidingen en of workshops. Vorig jaar VVE- methode Kiki gedaan en start up intervisie. Dit jaar baby & kind gebaren, babymassage (ben nu officieel een docente) en een aantal losse workshops over rouwverwerking, scheiden en ga zo maar door. Op de planning staat nog zwangerschapsmassage, sensopatische prikkelverwerking en vervolg intervisie. Ook het geven van introductie baby massage en opzetten van massage programma’s voor grotere kinderen die elkaar masseren zit nog in mijn hoofd maar moet nog concrete vorm krijgen.

Ik noem mezelf eigenlijk nooit gastouder, maar een zelfstandige met kinderopvang aan huis. Ik heb een duidelijke dagindeling. Ook werk ik met thema’s met waar mogelijk een uitje, maak ik gebruik van een digitaal overdracht systeem, te weten bitcare en ik heb op alle kamers een camera hangen. Ik heb een in hoogte verstelbaar aankleedmeubel, een hoge kinderopvang box en een stapelledikant met dak. Ik organiseer ouderavonden met een thema, gebruik een kind volgsysteem en na de jaarlijkse observatie welbevindingen hou ik 10 minuten gesprekken met de ouders. Ik werk met stagiaires en ik steek veel tijd in de begeleiding van de stagiaires en hun ontwikkeling. Ik maak graag mijn eigen ontwikkelingsgerichte materialen, teken zelf verhalen na voor in de Kamishibai om zo interactief voor te lezen.

Koude koffie? Lekker

De grootste misvatting is dat wij de hele dag op de bank zitten koffie te drinken. Ik zit inderdaad op de bank, de kinderen voor te lezen of bitcare bij te werken. Koffie… dat drink ik bijna altijd lauw of koud omdat ik mezelf er geen tijd voor gun om het warm op te drinken. Ik weet dat er ook collega’s zijn die niet zo actief met de kinderen zijn, waar de tv regelmatig wordt aangezet om hen bezig en mogelijk rustig te houden. Ik post regelmatig iets op Facebook om te laten zien hoe ik werk en wat we doen. Ik ben trots op mijn actieve opvang!

De waardering

Knuffelende kindjes, kinderen die apetrots laten zien dat ze kunnen lopen, fietsen of zich zelf kunnen aankleden. Oude opvangkinderen die nog steeds graag langskomen om gedag te zeggen. Hetzelfde heb ik regelmatig meegemaakt met staigiares. Ouders die blij zijn met je advies en kennis en laten merken dat ze je waarderen. Dat voelt goed. Het motiveert mij door te gaan. Mij te blijven verbeteren. Het niveau hoog te houden.

Meer informatie over Angelique, haar opvang, haar visie en beleid vind je op haar website. 

Angelique Cornelisse
www.kinderopvanghetkroontje.nl

5 gedachten over “Gastouderopvang | De kinderopvang van Angelique Cornelisse”

Een reactie plaatsen