Gastouderopvang | De kinderopvang van Els Vervlossen

Gastouderopvang | De kinderopvang van Els Vervlossen

Elk jaar, op de derde donderdag van  september valt de dag van de leid(st)ers. Een feestdag in het leven geroepen om het werk van de leiders van de kinderopvang, en dus ook de gastouderopvang, te promoten. Ik wil deze gelegenheid gebruiken om de gastouders in het zonnetje te zetten. 

Introductie

Mijn naam is Els Vervlossen, ik ben 37 jaar oud. Ik ben getrouwd met Jakko en samen hebben wij 2 kinderen. Tijs is 9 jaar en Iris is 7 jaar. Wij wonen in Someren.

Ik ben nu ruim 2 1/2 jaar gastouder. Hiervoor ben ik ruim 15 jaar werkzaam geweest op een kinderdagverblijf. Ik had het niet meer naar mijn zin. Ik zat meer met mijn neus in de papieren om alles te registreren en te observeren als dat ik echt met de kinderen bezig was. Toen ben ik me gaan oriënteren op andere mogelijkheden. Nadat mijn man voorstelde om eens bij een gastouder te gaan kijken was ik om.

Iedere gastouder is anders

Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik cursussen en workshops die aangeboden worden door de gastouderbureau’s. Ik heb de opleiding SPW4 gedaan. Gedurende de jaren dat ik werkzaam ben geweest op een kinderdagverblijf heb ik verschillende cursussen gedaan. Cursussen zoals VVE (vroeg en voorschoolse educatie), VIB (video interactie begeleiding) en spelbetrokkenheid. Ook heb ik de voor kinderopvangmedewerkers verplichte taaltoets 3F gehaald. Ik heb vorig jaar de cursus “Kiki, kansen in kinderen” gevolgd. Dit om meer verdieping te kunnen brengen in het spel van de kinderen. En om beter te leren kijken naar de kinderen en wat zij van mij nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Ik heb ook een workshop babygebaren gevolgd. Momenteel neem ik deel aan intervisiebijeenkomsten met collega gastouders, om samen inhoudelijk in te kunnen gaan op onderwerpen die leven binnen ons vakgebied. Uiteraard vernieuw ik elke 2 jaar mijn EHBO diploma.

Verder wil ik de Pedagogische Component van het KNGO nog gaan doen en de cursus Zaaigoed.

Lees ook: Wat je moet weten over de gastouderopvang

Ik onderscheid mij van andere gastouders door mij te blijven ontwikkelen en mijn opvang professioneel te profileren. Ik bied dezelfde kwaliteit als een kinderdagverblijf, maar met het gevoel van een 2e thuis. De gastkinderen draaien tot op bepaalde hoogte gewoon mee met ons gezin, maar met structuur in de opvangdagen. Hierdoor weten de kinderen wat ze kunnen verwachten en dit draagt bij aan hun gevoel van veiligheid.

Gastouderopvang in het nieuws

In mijn omgeving merk ik dat veel mensen denken dat ik het gastouderschap “er zo maar even bij” doe. “Dat is toch fijn? Je bent toch gewoon de hele dag thuis?” Het is zeker een leuke, uitdagende baan en ik werk inderdaad vanuit mijn eigen huis, maar ik ben bijna 24/7 met mijn opvang bezig. Boodschappen doen, activiteiten voorbereiden, administratie, schoonmaken. Dat doe ik veelal ná mijn werkdagen. Voor mij is het gastouderschap niet “een beetje op kinderen passen”, ik heb een eigen bedrijf, een kleinschalige kinderopvang aan huis en ik neem het zelf in ieder geval erg serieus. Gelukkig hoor ik van mijn eigen vraagouders alleen positieve dingen. Er zijn ook ontzettend veel mensen die niet met me zouden willen ruilen. Voornamelijk omdat zij wel zien hoeveel tijd en energie er in een eigen bedrijf gaat zitten.
De negatieve nieuwsberichten, zoals de tv uitzending van undercover in Nederland, maken mij kwaad, misselijk zelfs. Maar ik vond het ook wel een beetje sensatie tv.  Zoals toen ze met de verborgen camera bij andere zogenaamde gastouders langs gingen.  Het doen overkomen alsof het er zo bij alle gastouders aan toe gaat is niet reeël. Ik ben van mening dat er in ieder beroep rotte appels tussen zitten. Ik kan alleen maar blij zijn met de wetenschap dat zoiets bij mij nooit zal gebeuren.

Het feit dat er door de belastingdienst een klopjacht werd gehouden op gastouders en of zij wel of niet als ZZP’er worden gezien volg ik met veel interesse. Maar ik ben eigenlijk nog geen moment bang geweest dat ikzelf afgewezen zou worden als zelfstandige. Ik heb een goede boekhouder en ik weet dat ik aan alle eisen voldoe om als zzp’er gezien te worden.

De waardering 

Mijn zware baan wordt juist zo mooi door de waardering die ik krijg van de vraagouders. Zij zijn stuk voor stuk tevreden met de kwaliteit van opvang die ik aan hun kinderen kan bieden. Elke jaarlijkse evaluatie die ik terug krijg van de gastouderbureaus is positief. Maar het allermooiste en hetgeen waarvoor ik het roer omgegooid heb en gastouder ben geworden, dat zijn toch wel de kinderen. De band die ik met mijn gastkinderen heb is zo anders dan die ik met de kinderen op het kinderdagverblijf had. Doordat je elke dag met zo’n klein groepje kinderen werkt, leer je de kinderen door en door kennen.  Ik ben dankbaar dat ik deel uit mag maken van de eerste belangrijke jaren van het leven van mijn gastkinderen. Dat ik hun ontwikkeling mag zien, observeren, stimuleren, daar geniet ik van. Het klinkt zo cliché, maar ik krijg er zoveel voor terug!  Een knuffel bij het afscheid nemen aan het einde van een leuke dag, een spontane kus op mijn wang van een dreumes. Of wat dacht je van kinderen die niet mee naar huis willen als ze opgehaald worden? Of dat ik hoor dat een voormalig gastkind, wat nu naar een kinderdagverblijf gaat, nog elke keer vraagt “wanneer mag ik weer naar Els?” Dat is voor mij het teken dat ik mijn werk goed doe. En dat ik daarna soms nog 2 uur bezig ben met opruimen, poetsen en de administratie, dat heb ik er met liefde en plezier voor over.

 Meer informatie over Els, haar opvang, haar visie en beleid vind je op haar website. 

Els Vervlossen
Kinderopvang Klein & Fijn

   

 

8 gedachten over “Gastouderopvang | De kinderopvang van Els Vervlossen”

 1. wat super leuk om te lezen! Wij hebben aan de overkant ook een gastouder en ik zie elke ochtend de kinderen met plezier naar binnen gaan. Ze zijn zo graag bij onze buurvrouw. Het is leuker voor jullie als gastouders, maar ook voor de kinderen omdat er meer aandacht voor ze is!

 2. Wat leuk on jouw kant te horen! Het lijkt me wel degelijk een echte baan maar zoals je zegt echt dankbaar werk als je zoveel terug krijgt van de kinderen, als je het , zoals als jij, goed doet! veel plezier 😉

 3. Mijn beide kinderen van bijna 2 en bijna 4 jaar spelen (en leren) hier 1 dag in de week. Ze gaan er altijd met veel plezier naartoe en komen er altijd vrolijk en voldaan van terug (als ze uberhaubt nog mee willen;)
  Vaak komen ze thuis met leuke knutselwerkjes voor papa en mama, erg leuk om te krijgen, maar vooral als ze vol trots erover vertellen. Er hangt dan meestal een thema aan vast waar de kids wat van opsteken.
  De fantastisch mooie (speel)ruimten en profesionele opvang en omgang verdienen inderdaad grote waardering!

  5 van de 5 sterren, om het eenvoudig uit te drukken!

  Bedankt Els, Jakko, Thijs en Iris!

  Tot gauw!

Een reactie plaatsen