Gastouderopvang | De kinderopvang van Daphne Swart

Gastouderopvang | De kinderopvang van Daphne Swart

Elk jaar, op de derde donderdag van september valt de dag van de leid(st)ers. Een feestdag in het leven geroepen om het werk van de leiders van de kinderopvang, en dus ook de gastouderopvang, te promoten. Ik wil deze gelegenheid gebruiken om de gastouders in het zonnetje te zetten. 

Introductie

Mijn naam is Daphne Swart-Bakkers, 60 jaar, woonachtig in Berkhout Noord-Holland en al bijna 37 jaar gehuwd met Rob. We hebben 3 kinderen die allemaal hun vleugels hebben uitgeslagen en hun eigen leven leiden.

Uit liefde voor kinderen

In oktober van dit jaar ben ik 22 jaar werkzaam als gastouder. Ik ben dit vak gaan beoefenen nadat ons jongste kind naar de basisschool ging en ik vanwege haar slechte gezondheid, niet buiten de deur mocht gaan werken. In Veldhoven, waar wij toen woonden, zag je regelmatig advertenties staan in de krant waarin gevraagd werd om gastouder te worden. Ik vond het zo zielig dat ouders gingen werken en de kinderen naar een kinderdagverblijf moesten. Ik wilde kinderen graag meer persoonlijke aandacht geven en zo is kinderopvang ’t Vlaggetje ontstaan.

Ik ben geen oppas!

Al vlot kwam ik er destijds achter dat mijn beroep werd gezien als ‘oppas’ en dat stuitte mij enorm tegen de borst. Via het gastouderbureau heb ik regelmatig een training of workshop gevolgd. Ook gaf ik zelf workshops omdat ik één van de weinige mensen was die meerdere kinderen uit diverse gezinnen opving, die geen familie van elkaar waren.

Bij de LOI heb ik mijn SPW 3 gedaan met de daarbij behorende stage bij kinderdagverblijven. Bij de GGD volgde ik cursussen over autisme, over druk gedrag en over ‘moeilijke’ kinderen. Ook kinder EHBO had ik al lang voordat het verplicht werd. Naast kindercoach ben ik ook KOMOP-coach (steun bieden bij pesten) en ik geef opvoedondersteuning vanuit de Opvoedparty waar ik ambassadeur van ben. Alles zodat ik een kind beter kan begeleiden en ouders kan helpen bij hun vragen.

Lees ook: Wat je moet weten over de gastouderopvang

Ik onderscheid mij van andere gastouders, omdat ik tijdens mijn opvangwerk ook kinderen coach. Bij mij in de opvang krijgen ouders en kinderen een compleet plaatje. Opvang, hulp bij niet lekker in je vel zitten, bij pesten en gepest worden en opvoedondersteuning.

De grootste misverstanden

Een van de grootste misverstanden is dat dit is beroep is wat je er zo maar even bij doet. Het is een dagtaak en zelfs wel een passie/missie. Je kunt het niet even tijdelijk gaan doen, between two jobs. Daarmee doe je jezelf te kort en de kinderen, want die moeten dan weer aan iemand anders gaan wennen.

Er zijn helaas verhalen in de loop der jaren in de media gekomen, waarbij dit beroep niet zo mooi werd afgeschilderd en ‘men’ is maar wat bereid om dit te blijven oprakelen en te onthouden.

Het feit is dat zelfs de mensen bij ministeries niet weten wat een gastouder nou eigenlijk doet zegt al genoeg. Er zijn ook helaas nog gastouders die zich als oppassers gedragen en zo’n beeld verdwijnt ook niet gauw van de printplaat.

Kinderdagverblijven houden ook maar wat graag in leven dat wij als gastouders eigenlijk
maar tweederangs kinderopvangbedrijven zijn

Toen ik zelf stage liep bij kinderdagverblijven, bleek ik meer ervaring en wijsheid te hebben dan de pedagogisch medewerkers en dat vonden ze zelf toen ook verbazingwekkend. Ze vonden me zo goed zelfs, dat mijn begeleiders zeiden dat ik alles allang wist en het bijna zonde van mijn tijd was om daar stage te lopen. Dat was ook zo, maar ja…ik moest het wel doen anders kreeg ik geen diploma.

Wat ik er nu aan doe? Ik heb samen met Ottavia van den Broek stichting Nysa opgericht. Wij willen ervoor zorgen dat gastouders gezien worden, ergens terecht kunnen met hun vragen over het onderwijs maar ook klachten.

De media hoort graag wat mis gaat. Dat trekt publiek. Of je daar ook een beroepsgroep mee steunt is maar de vraag. Zou het helpen als jij als omroep misstanden aan de kaak kan stellen? Ga je er dan ook mee aan de slag? Of rakel je het maar alleen op?

Wij van stichting Nysa proberen in ieder geval om de gastouders te helpen om beter in hun schoenen te staan en er aan te werken om dit mooie vak naar een hoger plan te trekken. We hebben daar vele kanalen voor en mooie mensen die we hiervoor kunnen en mogen benaderen. En nog steeds worden we door mensen benaderd die ook daadwerkelijk kunnen helpen om hier aan te werken.

Meer informatie over Daphne, haar opvang, haar visie en beleid vind je op haar website.

Daphne Swart

Kinderopvang ’t Vlaggetje

 

 

 

8 gedachten over “Gastouderopvang | De kinderopvang van Daphne Swart

  1. De media is op zoek naar sensatie om zo veel mogelijk kijkers te trekken, het gaat niet meer om echt nieuws brengen… althans dat is mijn mening. Ik vind dat jullie super goed bezig zijn en ga vooral zo door!

  2. Waarom is het zielig als ouders gaan werken en de kinderen naar de opvang brengen? Onze kinderen zijn altijd een paar dagen naar de kinderopvang gegaan waardoor ik kon blijven werken en hierdoor een veel leukere moeder werd.

  3. Toen ik op zoek moest gaan naar opvang voor mijn zoontje heb ik zowel kinderdagverblijven als gastouders gecontacteerd. Mij maakte het eigenlijk niet uit of het een opvang of onthaalmoeder, zoals ze dat bij ons zeggen, werd. Nu zit in de opvang bij een vriendin van mijn tante en hij wordt daar heel goed opgevangen.

Een reactie plaatsen