5 handige tips voor het perfecte geboortekaartje

Een geboortekaartje is een geboorteaankondiging in de vorm van een kaart. De traditionele manier om de geboorte van je kindje wereldkundig te maken aan familie, vrienden, goede kennissen en bepaalde instanties. Waar moet je allemaal aan denken bij het kiezen en versturen ervan? We delen een aantal handige tips met je.

Wanneer moet je een geboortekaartje uitzoeken?

In het begin van de zwangerschap zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Gaandeweg krijg je als toekomstige moeder vaak ook steeds meer een band, feeling, met je ongeboren kind. Allemaal dingen die helpen beslissingen te maken waar je nog jaren achter staat. Het is dus goed om niet te gehaast keuzes te maken over het geboortekaartje. Natuurlijk doe je er goed aan om je samen met je partner te oriënteren over de mogelijkheden en wensen. Er zijn zo ontzettend veel aanbieders, stijlen en opties waar je draaierig van wordt. Samen met de babykamer inrichten hoort dit bij de leukste taken van zwanger zijn. Neem daarom ook je tijd en geniet ervan. Wanneer begin je met een geboortekaart kiezen? Begin van het derde trimester, tussen week 28 en 30, is het verstandig hier serieus mee aan de slag te gaan.

Hoe kies je een geboortekaart?

Een keus hebben is fijn maar te veel keus kan overweldigend zijn. Er zijn waarschijnlijk zoveel leuke kaartjes waar je enthousiast over bent, waardoor het kiezen lastig wordt gemaakt. Zo moet je keuzes maken over het materiaal van het kaartje, lettertype, lettergrote, kleuren, formaat, mooie tekst, wel of geen foto van je newborn en natuurlijk het budget. Om het perfecte geboortekaartje te creëren dat bij jullie past kun je wat inspiratie opdoen. Een leuk tijdverdrijf overigens! Bekijk de aanbiedingen online en noteer wat je er zo leuk aan vindt. Pin de leukste voorbeelden. Bij de verloskundige en de huisarts hangen ongetwijfeld ook wat geboorteaankondigingen die je kunnen inspireren. Geef jezelf en elkaar de tijd om te ontdekken wat je precies wilt voor je de definitieve keuze maakt. Ben je eruit? Kies of ontwerp dan een proefdruk en laat het thuis bezorgen. De schermkleuren zijn vaak iets anders dan in het echt. Zo kun je zien of je allebei echt tevreden bent over de gemaakte voorkeur of toch verdere aanpassingen moeten maken voor je de daadwerkelijke kaartjes gaat bestellen en de spellingfouten check doen. En als je toch bezig bent, vergeet je de (gekleurde) enveloppen niet?

Hoeveel kaartjes moet je op voorhand bestellen?

Tijdens de zoektocht naar het perfecte geboortekaartje dat bij jullie past is het verstandig na te denken over de mensen naar wie je het wilt sturen. Zo heb je voldoende tijd om adressen te verzamelen die nog ontbreken of bestaande adressen te controleren. Het laatste wat je wilt is dat de post niet bezorgd kan worden, omdat de ontvanger is verhuisd. Een leuke klus tijdens je zwangerschapsverlof is dan ook op voorhand enveloppen schrijven en voorzien van postzegels. Dit is handig vooruit werken, zodat er na de geboorte alleen nog de laatste details toegevoegd kunnen worden en het kaartje op de post kan. Maar het kan ook inzichten geven over de ontvangers die je wellicht bent vergeten. Hoeveel kaartjes je daadwerkelijk moet bestellen is natuurlijk persoonlijk. Het is afhankelijk van je sociale kring maar ook het budget. De een bestelt er 50, de ander 75 en weer een ander 200. Een tip die we je wel mee willen geven is: bestel een aantal extra geboortekaarten. Een eigen kaartje om zelf te bewaren natuurlijk (leuk voor later) en de rest voor de mensen die je bent vergeten of last minute besluit om ook een exemplaar te sturen.

Leestip! Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?

Wat staat er op een geboortekaartje?

Veel dingen kun je al invullen voor je gaat bevallen. Zoals de geboortetekst in de vorm van een lied, quote of gedicht, namen van de ouders en eventuele broertjes en zusjes, geboorteplaats, naam van het kindje indien bekend, je adresgegevens en informatie over het kraambezoek. Met een zin maak je al die lieve mensen die je kleine willen komen bewonderen duidelijk dat ze van tevoren even moeten bellen bijvoorbeeld. Of als je geen kraamvisite wilt, maar in plaats daarvan een kraamfeest organiseer is dit het moment om tijd en plek door te geven. Wil je niet iedereen uitnodigen, dan doe je er goed aan aparte geboortekaartjes te bestellen voor uitgenodigden met details omtrent het feest, en de overige ontvangers. Zodra het kindje is geboren voeg je nog de overige details toe zoals geboortedatum, geboortegewicht, geboortetijd en lengte. Fijne richtlijnen, maar uiteindelijk heb je de vrijheid zelf te bepalen wat je wel en niet neerzet op de geboorteaankondiging van je baby. Gaat de geboorte niet helemaal volgens planning, dan kun je de nodige aanpassingen maken voor je de bestelling plaatst. Geen stress!

Wanneer verstuur je de geboorteaankondiging?

Vlak na de bevalling heb je andere dingen aan je hoofd. Je zit nog lekker in je eigen bubbel met je gezin en moet nog even niet denken aan alle kraambezoek. Dat kan. De meeste mensen versturen het geboortekaartje binnen twee dagen na de geboorte. Alleen mogelijk mits alle voorbereidingen alvast zijn gedaan. De andere zetten het later op de post. Het is afhankelijk van de omstandigheden en de eventuele newbornshoot die gepland staat. In principe worden de geboortekaartjes binnen een week na de geboorte deur uitgedaan.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie