Geen Ja Geen Nee | Hilarisch familiespel van Megableu

Sta je er wel eens bij stil hoe vaak we ja en nee zeggen in het dagelijks leven? En dan vooral hoe lastig het is niet met een ja of nee te mogen antwoorden op een ja/nee vraag. Dit hilarische familiespel is het perfecte medicijn op een grijze dag.

Lees ook

Bank Attack van Megableu | Bank beroven was nog nooit zo leuk

Kneedfeest familiespel | Kleien voor gevorderden

5 Seconden | Het razendsnelle woordspel voor snelle denkers

Geen Ja Geen Nee

Doel van het spel is simpelweg ervoor zorgen dat de tegenstander door de mand valt. Dit doe je door alledaagse vragen te stellen waarop we meestal met een ja of nee antwoorden. Voorkomen dat je door de mand valt is alleen stuk lastiger wanneer je geen ja geen nee mag zeggen.

Inhoud doos

♦ Speelbord
♦ 6 pionnen in de kleuren rood, oranje, blauw, geel, paars en groen
♦ Bel
♦ 55 kaarten met vragen voor kinderen
♦ 55 kaarten met vragen voor volwassenen
♦ Een reisspel (doosje met kaarten voor onderweg)
♦ Handleiding

Hoe speel je het spel?

Als eerste leg je het bordspel op tafel met de bel in het midden zodat het voor iedereen even makkelijk bereikbaar is. Alle spelers kiezen een kleur en zetten de bijbehorende kleur pion op zijn plaats. De jongste speler start Geen Ja Geen Nee spel door op de bel te drukken. En dan kan de uitdaging beginnen.

De vraagsteller leest de vragen op de meest natuurlijke toon voor met als doel de tegenspeler zover te krijgen dat hij ja of nee zegt. Voor de andere spelers (die op een DING-veld staan) loont het op zo een moment goed op te letten. Mocht de medespeler per ongeluk toch het verboden antwoord geven dan is het aan hen om als eerste op de bel te drukken. Hierdoor mogen ze namelijk hun pion een veld vooruit zetten.

Hoewel iedereen een eigen doel heeft iedere keer, heeft degene die moet antwoorden het moeilijkst. Je mag namelijk geen ja of nee antwoorden maar ook niet schudden of knikken. Verder mag je ook niet te lang wachten met antwoorden of twee keer hetzelfde antwoord geven. Geen Ja Geen Nee is gewonnen door degene die als eerste het middelste veld op het spelbord bereikt.

Geen Ja Geen Nee reisspel

Bij de reisvariant van dit spel gebruik je geen spelbord of bel. Ook dit spel is officieel geschikt voor 2 tot 6 mensen. Eigenlijk zijn er minimaal 3 spelers nodig om het spel echt te spelen. De een stelt de vraag. De ander moet antwoorden. En de rest moet zo snel mogelijk ‘verloren’ roepen bij het verboden woord om een kaart te krijgen. Blijft degene die moet antwoorden in zijn rol, dan krijgt hij aan het eind van de vragen de kaart zelf. De winnaar is degene die als eerste 5 kaarten heeft. Simpel maar erg leuk!

Wat wij ervan vinden

Wat een heerlijk spel. Hoewel het spel officieel geschikt is vanaf 7 jaar, speelden wij het met onze dochters van 4 en bijna 6. De eerste ronde vond de jongste het wel lastig. Daarna werd het steeds makkelijker en de stapel vragen steeds kleiner. Wij hebben het spel een aantal keer gespeeld en iedere keer zorgt het voor hilarische momenten.

Wat voor vragen kun je verwachten? Heb je broers? Heb je veel speelgoed? Ken je het alfabet? Is A een klinker? Heb je al eens op een paard gezeten? Een pony is groter dan een paard, niet? Zou je graag zwemmen met een dolfijn? Vind je picknicken leuk? Doe je dat wel eens met je ouders? Zei je ja?

Simpele vragen maar de stralende oogjes van de kinderen die dolgraag ja willen roepen. Maar een andere antwoord moeten bedenken omdat ze woorden  als ‘zeker’ en ‘absoluut’ al hebben gebruikt. Om achteraf keihard in lachen uit te barsten. Geweldig!

Wat ik persoonlijk erg handig vind is dat de kaarten subtiel genummerd zijn. Zo hoef je de 55 kaarten niet zelf te tellen om te checken of de stapel nog compleet is.

Geen Ja Geen Nee is onder andere hier te koop.

Geen Ja Geen Nee Megableu familiespel

MamaPlaneet logo

Redactie