Je hebt kinderen die graag tekenen en bouwen, kinderen die graag gamen en dan heb je nog jongens en meisjes die graag fietsen, skeeleren en go-karten. Behalve dat passie voor rijdend speelgoed een uitstekende reden is om je kroost een leuke alternatief te bieden voor schermen, heeft het ook andere grote voordelen voor de ontwikkeling. Denk hierbij aan de motorische vaardigheden, actief deelnemen aan het verkeer, zelfstandig spelen en sociaal sterker worden. Lekker bewegen in de buitenlucht alleen al is een gezonde en stressbestendige activiteit dat het concentratievermogen verbetert. Op zoek naar groot speelgoed voor buiten? Wij hebben de allerleukste voorbeelden voor je uitgelicht.
Trapauto’s
Je hoeft niet perse in een dorp te wonen of op een boerderij op te groeien om graag met agrarisch speelgoed te spelen. Een grote liefde voor de natuur en indrukwekkende machines voldoet. Een traptrekker bijvoorbeeld. Een omvangrijk speelgoed tractor met trappers. Ideaal om de buurt mee te verkennen. Dit stoere vervoersmiddel is over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar tot een jaar of 10. De hele jonge kinderen kunnen vanaf het moment dat ze zelf kunnen trappen starten met een looptractor. Later kunnen zij overstappen op een van kleurvast kunststof gemaakt exemplaar met een verstelbaar zitje dat langer meegaat. De grote wielen kunnen voorzien zijn van luchtbanden met een zeer goede grip, met name op oneffen oppervlaktes. Een andere optie zijn de fluisterbanden. Deze zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat de wielen onnodig veel lawaai maken en dat de kunststof banden snel slijten. Zo kun je in weer en wind op zowel asfalt als in de natuur met de tractor rijden. In geval van sneeuw zijn sneeuwkettingen wel aan te raden. Terrein waar je met de traptrekker op wil rijden speelt nogal een grote rol bij het kiezen van het juiste exemplaar.
Goed om te weten: Tussen de modellen zijn er nogal wat verschillen. Om lang speelplezier te kunnen garanderen is het belangrijk het spelen niet moeilijker te maken dan nodig en een voertuig te kopen dat past bij de leeftijd en capaciteiten van het kind. De prijzen zijn afhankelijk van het merk, formaat, materialen en kwaliteit maar ook accessoires en andere extra’s. Een sound stuurwiel, aanhanger, hooiwagen en zwaailichten zijn hier een voorbeeld van. Het is ook verstandig om vooraf na te denken over de opbergplek en onderhoud van een speelgoeditem als de traptrekker. Kan en mag het kind er zelfstandig bij of is er hulp en toestemming nodig om erop te kunnen? Afhankelijk van het kind en veiligheid in de omgeving is het verstandig om hier samen duidelijke afspraken over te maken.
Schommels
Anders dan skelters, met alle eerder genoemde voordelen en vergelijkbare eigenschappen, heeft dit onderhoudsarm speelgoed een prominente plek in de tuin. In bepaalde opzichten is schommelen wiegen 2.0. Een bijzonder fijne manier voor het kind om prikkels te verwerken, maar ook om de eigen gedachten te sorteren en ontstressen. Het ritmisch heen en weer bewegen waarbij het gelukshormoon Endorfine wordt aangemaakt heeft hier veel mee te maken. Verder versterkt het spel ook verschillende lichaamsspieren op een minder intensieve manier dan bijvoorbeeld een skelter of trampoline en helpt het evenwichtsorgaan van het kind te verbeteren. In principe is het speeltoestel geschikt voor baby’s van een paar maanden, peuters, kleuters, tieners en volwassenen. Door een breed scala aan opties en varianten is er ook altijd een exemplaar dat in jouw tuin past. Een groot voordeel is, afhankelijk van de keus, dat een vaste schommel niet opgeborgen kan of hoeft te worden, voldoende ruimte biedt voor uitbreiding en variatie en het met je kind meegroeit. Denk hierbij aan een schommelnest of ringen.
Goed om te weten: Een van de belangrijke dingen om op te letten bij aanschaf is veiligheid. Daaronder valt onder andere dikte van de te monteren balken die voldoende draagkracht moeten kunnen bieden om jarenlang alle capriolen van de kinderen aan te kunnen. In geval van houten schommels is het soort hout ook belangrijk in verband met kans op splinters en invloed van het weer, maar ook het moeten behandelen. Wil je dit niet? Kies dan voor geïmpregneerd hout. Omdat het hout al onder hoge druk is behandeld is het onderhoudsvrij, althans voor de komende paar jaar. Een metalen versie daarentegen kan erg heet worden in de zomer en moet ook behandeld worden om roest te voorkomen. Verder spelen de ondergrond waar het speeltoestel komt te staan en voldoende ‘schommel’ ruimte eromheen ook een rol bij de juiste keus maken.
Trampolines
Een trampoline is simpelweg een strak gespannen vel dat, net als een schommel, je herhalende bewegingen laat maken. Een regelrechte hit onder jong en oud. Over de vele wetenschappelijk bewezen voordelen van jumpen lees je in dit artikel. Kort samengevat is dit een top workout met fantastische resultaten op je fysieke-, geestelijke,- en emotionele welzijn en is de investering waard. Wil je er zelf ook op kunnen springen dan is het gewicht dat de trampoline moet kunnen dragen iets om van te voren over na te denken. Daarentegen staat dat niet iedereen de nodige ruimte heeft om groot speelgoed van dit formaat in de tuin te plaatsen. Ongeacht of het om een ingegraven exemplaar gaat of een met een veiligheidsnet. Zeker niet wanneer je bedenkt dat er om veiligheidsredenen maar een kind tegelijk erop mag en er om die reden een aantal aandachtspunten zijn waar men niet te laconiek over kan doen. De plek waar dit imposant speeltoestel komt te staan gaat verder dan de beschikbare ruimte. Om wat voor ondergrond gaat het? Komt de trampoline in de tocht te staan? Het zijn allemaal zaken die het speelplezier in meer of mindere maten beïnvloeden. Dat neemt niet weg dat ook dit buitenspeelgoed absoluut de moeite waard is.
Goed om te weten: Hoewel een veiligheidsnet niet altijd verplicht is, is deze ook bij een ingraaf trampoline verstandig. Kinderen kunnen in hun enthousiasme iets te spontane bewegingen maken waar ze niet goed over na hebben gedacht. Acties met minder leuke gevolgen als een botbreuk. Samen met het kind duidelijke afspraken maken en toezicht houden blijft een noodzaak.
Zwembaden
Een zwembad is in dit rijtje een vreemde eend in de bijt, maar hoort er zeker tussen. Zeker nu de Nederlandse zomers warmer zijn dan we gewend zijn is dit met kinderen een must in de tuin. Kleintjes kunnen urenlang genieten van waterpret in een klein badje. Terwijl de oudere kinderen vaak behoefte hebben aan een van groter omvang. En dan heb je niets aan een opzetzwembad van 2 bij 1 meter. Tieners willen het liefst een waar ze een duik in kunnen nemen. Een die de hoge temperaturen dragelijker maakt. Voor de ouders geldt vaak het zelfde. Zeker in geval van een staycation wil je het samen zo leuk mogelijk maken. Een zwembad in de achtertuin voelt dan als een feestje. Maar ook dit is een investering waar van te voren goed over nagedacht dient te worden. Behalve dat de aankoop in je budget moet passen, moet het ook in je tuin passen. En dan het liefst in de zon zodat de zon het water opwarmt. Nederland is niet gezegend met een plek onder de zon waar het grotendeels warm en droog is. Dit betekent dat je ook rekening moet houden over zaken als een opbergplek, zwembadverwarming, waterpomp, ondertegels, zeil voor eroverheen, een trap om in- en uit te klimmen en schoonmaakbenodigdheden, maar ook de waterrekening.
Goed om te weten: Wist je dat voor een baby, peuter of kleuter 10 centimeter water genoeg is om in te verdrinken? Daar wil je als ouder natuurlijk voor geen seconde aan denken maar om iets te kunnen voorkomen wat niet terug te draaien is dit wel nodig. Laat je kind daarom nooit zonder supervisie bij het water.
Speeltoestellen in de tuin
Een kindvriendelijke tuin is er een dat veilig is voor het kind om er in te spelen, maar ook uitnodigend om ze naar buiten te lokken. Een ruimte waar de kinderen urenlang kunnen spelen, lachen, plezier maken, ontdekken, spelend leren, groeien en herinneringen maken. Dat is met alle hierboven genoemde buitenspeelgoed een gegarandeerd succes, maar het kan ook anders. Een voetbaldoel of klimmuur bijvoorbeeld. Een zandbak of glijbaan. Een sportnet voor tennis, badminton of tafeltennis. Een reuze versie van een gezelschapsspel of een klimrek waar je op kunt klimmen, klauteren en ravotten tot je uitgeput naar binnen wordt geroepen om te eten. Aan keus geen gebrek denken wij zo.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024