Nederlanders staan bekend als een zuinig volk. We halen doorgaans meer voldoening uit sparen dan uitgeven. Een groot deel heeft niet zozeer behoefte aan meer inkomen maar aan lagere kosten. Zolang er minder uitgaat dan er binnenkomt is er ruimte om te sparen. Sparen voor grote uitgave, vakantie, oude dag. We worden ons steeds bewuster van hoe we geld kunnen besparen. Maar we zijn er nog lang niet. Daarom bespreken we in dit artikel besparen op abonnementen. Waarom dit nodig is?
De laatste jaren neemt het aantal abonnementen toe. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 65% van de mensen het ziet als een afschrijving van de vaste lasten. Terugkerende uitgaven waar de meesten mensen hypotheek, elektra en water onder zetten. Deze mensen betalen de abonnementskosten maandelijks via automatisch incasso en vinden opzeggen vaak een gedoe (of zijn het contract kwijt) waardoor ze het vaak zo lang mogelijk uitstellen. De helft van de abonnees weet niet precies hoeveel abonnementen ze hebben of wat ze precies eraan kwijt zijn. Weet jij hoeveel geld je maandelijks eraan kwijt bent? Ik wil je laten zien hoe je hier 300 per maand mee kunt besparen door je simpelweg anders te laten kijken naar je uitgaven.
Voor- en nadelen van abonnementen
Een abonnement is een overeenkomst tussen een leverancier of provider en de klant, abonnee. De leverancier levert een product of dienst aan de klant, abonnee en wordt hiervoor betaald. Dit komt steeds vaker voor in de zogenaamde subscription economy waarin steeds meer producten en diensten een abonnement aanbieden. Een dergelijke afspraak heeft voor- en nadelen. Gemak, verleiding en het feit dat een dergelijke verplichting voordeliger lijkt dan een losse aankoop, kunnen ieder op hun beurt als een voordeel en als een nadeel worden gezien. In de praktijk kunnen we het gebruik flink onder- of overschatten. Met als gevolg dat je of te veel betaald of dat je moet bijbetalen. Aan de andere kant raken we regelmatig contracten kwijt, lezen we de kleine letters niet bij tekenen en vergeten we op tijd het lidmaatschap stop te zetten. Dat kost geld! Onnodig veel geld.
Geld besparen op abonnementen
Scientia potentia est is een Latijnse uitspraak die we in het Nederlands het beste vertalen als ‘kennis is macht’. In veel gevallen kan kennis van bepaalde wetgeving en regels je veel misleiding, vuilkuilen en geld besparen.
Internet, televisie, telefoon
Een tv abonnement, internet, telefoon. Hoewel losse abonnementen voor de genoemde diensten soms kwalitatief beter zijn, bespaar je elke maand een paar tientjes door ze als een bundel af te nemen. Een van de grote voordelen van een alles-in-een pakket is het feit dat je te maken hebt met maar een bedrijf in plaats van 3. Dat maakt communiceren vaak stukken makkelijker. Daarnaast zijn er minder contracten, papierwerk, data om te onthouden. Met een alles-in-een pakket profiteer je verder van een korting en kun je op extra’s rekenen. Aan de andere kant stap je juist om al deze redenen minder snel over. Desondanks is het verstandig jaarlijks een telefoontje naar je provider te plegen voor je verlengt of overstapt.
Mobiele telefoon met internet
In de digitale tijdperk zijn er maar weinig mensen die hier niet aan meedoen. Je hebt het nodig voor je opleiding, werk of hobby. Thuis en onderweg. Het is niet eens een kwestie meer of je een mobiel neemt, maar welke hoge eisen je aan het abonnement stelt. Door de aanbieders te vergelijken, de voorwaarden goed te lezen en eigen behoeftes goed in kaart te brengen maak je de beste keuzes. Vergeet niet dat je een BKR-registratie krijgt bij afsluiten van een telefoonabonnement ter waarde van €250 of meer die je vervolgens in termijnen betaalt. Overweeg daarom een sim-only in combinatie met een refurbished model of een ouder mobieltje. Of betaal het toestel bij aanschaf in het geheel.
Streamingdiensten
Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, HBO, NPO Start Plus, NLZiet, AppleTV+, DisneyPlus, MUBI…Een beetje film- en serieliefhebber kan met zoveel aanbod moeilijk kiezen. Afgelopen tijd werd het ook pijnlijk duidelijk hoe fijn het is om genoeg kijkkeuze te hebben met kinderen in huis en beperkte mogelijkheden buiten de deur. Hoe je geld bespaart? Maak slim gebruik van de proefperiodes. Vaak kun je een maand gratis kijken. Bekijk goed of het aanbod jou aanstaat en wacht tot je favoriete bingewatch serie in zijn geheel online staat voor je een proefperiode afsluit. Een andere manier is een jaar vooruit betalen. Bij Disney+ scheelt dit 2 maandtermijnen. Deze bespaartips helpen je ook weer maandelijks tientallen euro’s te besparen op abonnementen.
TIP! Wees voorzichtig met verschillende emailadressen gebruiken om zo langere proefperiodes af te sluiten. Ook je rekeningnummer, naam en adres moeten per keer anders zijn. Je account delen met anderen kan aantrekkelijk lijken maar wordt steeds meer beboet.
Loterijen
Kansspelen zijn sinds tijden een verleiding die velen niet kunnen weerstaan. Je zou weleens de Jackpot kunnen winnen. Zou ja. De kans dat dit gebeurt is 1 op 49 miljoen met 1 lot en 1 op 4,4 miljoen met 50 loten. Bedenk voor jezelf hoeveel je op jaarbasis kwijt bent aan loterijen en geniet van een besparing waarmee je op vakantie kan of je huis duurzamer maakt.
Kranten & tijdschriften
Ergens is dit een stukje nostalgie. Want wie las vroeger geen Donald Duck, Tina en andere tienertijdschriften? Tegenwoordig past een tijdschrift lezen wellicht meer onder me-time. Voor een liefhebber is er veel leuks: Linda, Happinez, Grazia, Flair, Vriendin, Fabulous mama, VTwonen, Eigen huis…maar ook Volkskrant, Telegraaf en andere kranten. Let op de aanbiedingen (met cadeau). Ook hiermee kun je nogal wat centjes besparen. Bepaal je voorkeur, deel abonnementen met vrienden en lees je favoriete krant en tijdschrift online om nog goedkoper te blijven lezen.
Sportabonnement
Ben je heel enthousiast gestart en ging je braaf 2 maal per week naar de sportschool om vervolgens wekenlang niet te gaan. Je bent de sportschool aan het sponsoren. Fijn voor de ondernemer, maar niet zo fijn voor je eigen portemonnee. Betaal je voor onbeperkt sporten maar ga je eens per week dan is het verstandig bij verlengen naar de prijzen te kijken en je abonnementsvorm aan te passen aan gebruik. Ga je soms maandenlang niet sporten? Dan is opzeggen misschien een betere optie. Ga gratis sporten. Wandelen of thuis voor de tv met een YouTube filmpje.
Opslagruimte in de cloud
Uit angst dat je laptop op een dag crasht en jij al je foto’s kwijt raakt betaal je een hoop geld voor Opslagruimte in de cloud. Ook in dit geval is het goedkoper om te kijken naar je eigen ‘verbruik’ en prijzen te vergelijken. Bij Google Drive zijn de eerste 15 GB gratis. Stack, Dropbox, iCloud en andere bieden veel opslagruimte gratis aan. Daarnaast kun je onnodige GB’s voorkomen door foto’s en bestanden op te ruimen, uit te zoeken en op grootte te sorteren. Door automatische back-ups te beperken, email bijlages niet op te slaan en bestanden die je niet vaak gebruikt op een harde schijf op te slaan kun je best wat opslagruimte besparen.
Museumkaart
Een museumkaart voor een gezin bestaand uit twee volwassenen en twee kinderen onder de 12 jaar kost al snel €195. Wanneer je graag en vaak verschillende musea bezoekt kan dit inderdaad goedkoper zijn dan entreeprijzen los te betalen. Hier komen wel extra kosten bij. Inschrijfgeld maar ook parkeerkosten en misschien wat voor eten en drinken. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere het aantal bezoeken. Je kunt hierop besparen door eigen eten en drinken mee te nemen en met openbaar vervoer, fiets of de benenwagen te reizen. Maak je er niet vaak genoeg gebruik van om je investering eruit te halen dan is afschaffen of niet verlengen een slimmere optie. Dat geldt overigens ook voor de dierentuin en speelparadijs abonnement.
Maaltijdbox
Gevarieerd en gezond eten terwijl je niet hoeft na te denken over de recepten en niet naar de supermarkt hoeft om de ingrediënten te halen. Dit geeft vaak rust. Dat kan met een maaltijdbox. Fijn wanneer je beide een drukke baan hebt en kinderen om voor te zorgen. Maar als je niet oplet ben je zo honderden euro’s kwijt. Wanneer je het vergelijkt met afhaal is dit inderdaad een betere en gezondere optie. Het is echter niet te vergelijk met boodschappen doen bij Lidl of Aldi. Daarnaast maak je het eten nog altijd zelf. Heb jij twee linker handen in de keuken en wordt er veel eten weggegooid? Dan kan een maaltijd box als een stapje vooruit voelen. Ben jij goed in gezonde maaltijden betaalbaar houden? Dan is dit niets voor je. Maak een maaltijdplanner en kijken hoe het goedkoper (maar minstens even gezond) kan.
Wegenwacht
Het grootste en bekendste bedrijf dat pechhulp aanbiedt is natuurlijk ANWB. Maar ze zijn niet de enige en zeker niet de goedkoopste aanbieder. Vergelijk alle alternatieve en lees de voorwaarden. Krijg je vervangend vervoer? Hoe zit het met eigen risico? Zijn de kosten hoger voor je oudere auto? Wat zijn de extra kosten voor partnerdekking? Rijd je veel stadsverkeer dan wil je weten of er een goede woonplaatsdekking is. Is per hulpverzoek betalen meer wat voor jou? Het zijn allemaal overwegingen die meespelen in je beslissing en keuze. Een keuze waarmee je veel geld bespaart.
CV-onderhoudscontract
De CV-ketel heeft regelmatig onderhoud nodig. Om defecten, storingen en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, voor meer veiligheid, maar ook om te kunnen profiteren van het maximale rendement. Hierdoor bespaar je op je energierekening. Een CV-onderhoud is niet wettelijk verplicht, maar wordt door fabrikanten wel vaak verplicht. Een losse onderhoudsbeurt is duurder. Bovendien moet je hier zelf aan denken. Dus sluit een meerderheid een abonnement die dit allemaal uit je handen neemt. Wil je hierop geld besparen dan vergelijk je de aanbieders en let je op de dekking en service. De CV-ketel ontluchten en bijvullen zou je eventueel zelf kunnen doen maar voorkom goedkoop duurkoop en laat een erkend installateur de periodieke check uitvoeren.
Online muziek & audio boeken
Voor de boeken- en muziekliefhebber die veel onderweg is, is toegang tot online muziek en audioboeken belangrijk. Het scheelt ook nogal wat ruimte en bagage. Daartegenover staan de hoge prijzen. Toch kan het ook gratis. De lokale bibliotheek of luisterbieb moet je hiervoor hebben. Zelfs de niet leden kunnen gebruik maken van de laatstgenoemde. Gewoon de app downloaden op de mobiel of tablet. De leden hebben daarentegen wel meer keuze uit oudere en nieuwere audioboeken. Je kunt ook kiezen om gebruik te maken van de proefperiode bij de meer bekende aanbieders. Vergeet alleen niet direct na aanmelden abonnementen op te zeggen.
Bibliotheek
Tot 18 jaar is de openbare bibliotheek gratis. Een compleet rijk tot je beschikking. Van informatieve boeken, strips en leuke leesboeken tot tijdschriften, muziek en luisterboeken. Maak er vooral gebruik van. Als ouder zijnde geniet je ook van deze voordelen. Wanneer je meegaat kun je in de bibliotheek zelf lezen of luisteren. Ben je uitgelezen of vind je het niet leuk? Dan leg je het boek weer terug. Het scheelt thuis ook veel ruimte.
Conclusie
Dit waren de 13 meestvoorkomende abonnementen inclusief de tips hoe je op ieder abonnement geld kunt besparen. Waar het op neerkomt is:
♦ Beslis voor je zelf of en waarom je het nodig hebt
♦ Overweeg een goedkopere alternatief
♦ Vergelijk prijzen
♦ Lees de overeenkomst en voorwaarden heel goed en stel de nodige vragen bij onbegrip
♦ Bewaar de contracten digitaal of in een map
♦ Houd overzicht en weet waar je geld aan uitgeeft door regelmatig afschrijvingen te checken
♦ Zeg abonnementen op tijd op (noteer het in je agenda)
♦ Pas de abonnementsvormen aan op gebruik
♦ Overweeg overstappen (geef eerst je huidige provider een belletje)
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024