Wist je dat we in Nederland 120 tot 150 liter drinkwater per dag per persoon gebruiken? Het gaat hier om (van ijzer en mangaan) gezuiverd regenwater of grondwater. Hoewel er steeds meer heftige regenbuien vallen, kan er toch watertekort ontstaan in de warme maanden. Hoewel kraanwater niet duur is, kan het ook goedkoper: Gratis zelfs! Besparen op water is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hoe? Door regenwater te hergebruiken door middel van een regenton. In dit artikel vertel ik je hier alles over.
Lees ook
De voordelen van plassen onder de douche
11 tips om geld te besparen op kleding
Wanneer kun je een regenton gebruiken?
We gebruiken kraanwater om te drinken, om etenswaren mee te wassen, koken, schoonmaken, kleding wassen, wc spoelen, planten water geven, tuinvijver bijvullen, waterpret, douchen en meer. Door regenwater te hergebruiken kun je ongeveer 7000 liter water per jaar besparen. Daarnaast voorkom je hier kalkresten op de douchemuur en strepen op ramen. In een regenton opgevangen neerslag kun je namelijk heel goed gebruiken om de te auto wassen, plantjes water geven, schoonmaken, wc spoelen, vloer dweilen en zelfs je tuinvijver bijvullen.
Waarom kun je regenwater niet zomaar drinken?
Regen is niet zo schoon als men soms denkt. Het neemt als het ware allerlei afval en viezigheid met zich mee. Denk hierbij aan uitlaatgassen, metalen en zouten uit fossiele brandstoffen van overal en vogelpoep. Want de regen valt via het dak, dakgoot en regenpijp in de regentonnen. Waar dus metalen als zink in het water terechtkomen. Het neemt dus niet alleen vanuit de lucht alle vuil onderweg mee. Je kunt hier ziek van worden. Denk hierbij aan misselijkheid en diarree op korte termijn en verzwakt immuunsysteem en bloedarmoede op langer termijn. Ook kun je Salmonella infectie krijgen. Om gezondheidsredenen is het daarom sterk af te raden regenwater te drinken of zelf proberen te zuiveren.
Regenwater bevat in tegenstelling tot grondwater geen kalk. Iets wat goed is voor de mens, maar niet voor de planten. Het is daarom juist beter en goedkoper wanneer je opgevangen regenwater gebruikt voor de binnen- en buitenplanten.
Hoe kun je een regenton gebruik om water en geld te besparen?
Wist je dat er jaarlijks zo een 80.000 liter water valt? Door gebruik van een regenton en opgevangen regenwater voor de genoemde toepassingen te gebruiken kun je zo een 7000 liter water per jaar besparen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook fantastisch voor het milieu.
Tijdens een stortbui kan de hoeveelheid water niet altijd even snel afgevoerd worden. Door regentonnen te gebruiken help je dus om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast, door deze aan te sluiten op de regenpijp ontlast je het afwateringssysteem als riool.
Hoewel 3/4 van Nederlandse huishoudens een tuin heeft, heeft er maar 1/3 een regenton. Zonde want er valt steeds meer regen, maar in de zomermaanden is het ook steeds vaker lang droog. Alle zwembaden die dan tevoorschijn komen, extra douchebeurten en sproeimomenten helpen niet mee als het gaat om ons zoetwatervoorraad. Met een regenton van 50 liter kun je jaarlijks 1000 liter water opvangen.
Er zijn steeds meer gemeentes die een subsidie geven voor het kopen van een houten regenton of kunststof regenton. Een aankoop die zich sowieso terugverdient. Maak er gebruik van.
Je kunt een regenton kopen of een wijnvat gebruik. Maar als je een beetje handig bent, dan kun je een regenton zelf maken.
Benieuwd hoe je een waterton als deze zelf kunt aansluiten en monteren, bekijk dit filmpje dan.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024