Geld besparen: overbodige verzekeringen opzeggen

In Nederland kun je verzekeringen in drie categorieën verdelen, namelijk: Verplicht, handig en overbodige verzekeringen. Basis zorgverzekering is bijvoorbeeld verplicht net zoals een opstalverzekering is voor huiseigenaren. Bij een WA verzekering ben je verzekerd voor schade bij anderen, deze is ook noodzakelijk. Een inboedelverzekering is in ons land niet verplicht, maar wel heel handig. Door elk jaar de kosten onder de loep te nemen, houd je geld over. De kosten en dekking vergelijken en kleine letters lezen zijn allemaal fijne bespaartips wat we eerder uitgebreid hebben besproken. Vandaag gaan we echter dieper in op het laatste omdat je veel geld kunt besparen door onnodige verzekeringen op te zeggen.

Lees ook

13 x Geld Besparen op Abonnementen

11 tips om geld te besparen op kleding

Overbodige verzekeringen

Wat zijn dan onnodige verzekeringen? Technisch gezien is een verzekering overbodig wanneer je de dekking en eventuele schade zelf kunt bekostigen. Of wanneer de premie hoger is dan de eventuele dekking waardoor je dus financieel gezien dief bent van je eigen portemonnee. Hetzelfde geldt voor verzekeringen waarvan de voorwaarden voor een eventuele dekking onrealistisch zijn. Ik licht het graag toe.

Telefoonverzekering

Je hebt net je peperdure Iphone aangeschaft. Natuurlijk wil je niet dat er iets mee gebeurd. Toch ben je bang dat je het per ongeluk laat vallen bijvoorbeeld. Je verkoper of provider biedt je een telefoonverzekering aan. Je krijgt helaas geen bedenktijd, maar moet direct beslissen. Je overweegt hiermee akkoord te gaan. Het is natuurlijk helemaal aan jou maar neem dit dan wel mee in je beslissing: Met een van de iphone se hoesjes is je smartphone in ieder geval beschermd tegen schade bij een val. Kans dat je direct een kapotte scherm hebt is vele malen kleiner. Vaak is eigen risico bij een smartphoneverzekering hoog, net zoals de premie die je betaalt. Daarnaast krijg je geen nieuw toestel bij schade of diefstal. En dan het feit dat je waarschijnlijk al verzekerd bent via de inboedelverzekering (valt onder inboedel indien het binnenshuis gebeurd) of via je reisverzekering (tijdens een dagje uit of op vakantie). Kortom het is voordeliger wanneer je je contract van tevoren naleest of de verzekeraar belt om na te vragen hoe je nieuwe mobiele telefoon is verzekerd. Het bedrag dat je bespaart kun je voor andere leuke dingen gebruiken. Tip: Je hebt 14 dagen opzegtermijn om deze overbodige verzekering alsnog te annuleren.

Extra garantie op producten

Stel je koopt een nieuwe wasmachine. Vaak is deze standaard voor 3 jaar verzekerd. Maar je kunt 2 jaar extra erbij kopen. Wanneer je veel euro’s neertelt voor een product welke na een paar jaar ermee ophoudt, ben je praktisch gezien dubbel verzekerd. Behalve dat je van een dergelijk artikel mag verwachten dat het een paar jaar meegaat, heb je wettelijk gezien ook recht op een goed product. Dit noemen we fabrieksgarantie of verkopersgarantie. Ten alle tijd moet er worden bewezen dat schade niet kwam door eigen schuld. Hier helpt zelfs geen extra garantie op. Je doet er daarom goed aan om de voorwaarden goed te lezen tegenover de wettelijke garantie voor je een dergelijke verzekering afsluit. Daarnaast is het zo dat de door jou aangeschafte spullen vaak gewoon onder de inboedelverzekering vallen. En anders onder de reisverzekering. Je betaalt anders voor iets wat al verzekerd is bij een van je andere verzekeringen.

Aanvullende zorgpakketten

Wist je dat je geen tandartsverzekering nodig heb voor de tandartscontrole voor je minderjarige kinderen? Deze wordt namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Net als bijzondere tandheelkunde, waar orthodontie en implantaten onder vallen. Dit is wettelijk bepaald. Wanneer je je bijvoorbeeld wilt verzekeren voor fysiotherapie en anticonceptie kan dat in sommige gevallen alleen duurder zijn omdat je hier een aanvullend zorgpakket voor nodig hebt. Gezien de maximale vergoeding van de zorgverzekeraars en eigen risico, kan het zomaar zijn dat je onnodig veel premie betaald in vergelijk met de ontvangen dekking. Vaak betaal je voor veel meer dan je nodig hebt. Je doet er goed aan om goed te kijken naar dat wat jij nodig hebt, wat er wordt vergoed en hoeveel en dan de kosten te vergelijken met de extra premie die je per jaar betaald.

Huisdierenverzekering

Hoe verstandig is het om de dierenartskosten te verzekeren? Veel mensen vinden de hoge eigen risico, een waslijst aan dingen die niet of deels worden vergoed (zoals sterilisatie, inentingen, dieet aangeboren afwijkingen corrigeren of epidemische ziekte) een reden om geen huisdierverzekering af te nemen. Daarnaast is het zo dat je alleen je viervoeter die niet ouder is dan 7 jaar kunt verzekeren. Valt de behandeling wel onder de huisdierenverzekering, dan is de kans heel groot dat het bedrijf zich met de dierenarts bemoeit om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hoe dan ook, een potje hebben voor dergelijke kosten is super handig. Zet het geld, dat je anders hieraan kwijt zou zijn aan de kant, zodat je de dierenarts kosten makkelijker kunt betalen. Want hoe verleidelijk het ook lijkt, zelf besparen loont meer.

Andere overbodige verzekeringen

Voor de duidelijkheid, de bedoeling van het artikel is om je te laten nadenken over welke verzekeringen je hebt, nodig hebt en welke overbodig zijn. Als onderdeel van besparen op verzekeringen is alle overbodige kosten mijden belangrijk. Gebruik onze bespaar tips om de beste optie voor jou en je gezin te kiezen. Door voorwaarden te lezen van zowel de verplichte als niet verplichte verzekeringen, te vergelijken en te informeren bij twijfel, bespaar je veel geld. Meer overbodige verzekeringen waar je wellicht over na wilt denken zijn:

♦ Regenverzekering (strenge voorwaarden met betrekking tot aantal millimeter regen en plek weerstation)
♦ Tuinverzekering (valt onder inboedel)
♦ Zinloos geweld verzekering (datgene waar je hier verzekerd voor bent krijg je via Slachtofferhulp gratis)
♦ Pech-thuis-verzekering (cv-ketel onderhoud is vaak standaard verplicht bij opstalverzekering en zit standaard bij een huurketel)
♦ Bruiloftverzekering (strenge voorwaarden, gasten al verzekerd via Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering of organisator, niet doorgaan van bruiloft wellicht al verzekerd via annuleringsverzekering via je reisverzekering)
♦ Ongevallen inzittenden verzekering bij een autoverzekering (schadeverzekering inzittenden is uitgebreider en dekt ook bij eigen schuld bestuurder)

geld bezuinigen door onnodige verzekeringen opzeggen mamaplaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie