Autorijden is, op zijn zachts gezegd, prijzig. Denk hierbij aan brandstof, verzekeringen, belastingen, onderhoudsbeurten en parkeren. De gemiddelde bestuurder is er honderden euro’s per maand aan kwijt. En dan nu het goede nieuws: Net als met overige kosten in het leven zoals boodschappen, heb je ook hier veel invloed op. Dit zijn onze favoriete tips waar ook jij enorm veel geld mee bespaart.
1. Tweedehands
Mede door gestegen kosten van onderdelen, materialen en energie zijn nieuwe auto’s nog duurder geworden. Een bijkomend groot nadeel is dat waardeverlies na aanschaf heel hard gaat. Beter voor je portemonnee en het milieu is een gebruikte voertuig aanschaffen. Investeer wat tijd vooraf en zoek uit wat de geschiedenis is van de kar die je op het oog hebt. Ga ook altijd kijken met iemand die veel verstand heeft, zoals een automonteur, als je de kennis en ervaring niet zelf in huis hebt. Doe altijd een proefrit, stel kritische vragen (zoals vragen naar de mankementen), weet wat de garantie inhoud en onderhandel.
2. Ga voor een kleinere, lichtere en zuinigere auto
Het gewicht van je bolide weegt nogal zwaar als het gaat om de wegenbelasting. Net als het soort vierwieler, brandstof dat je gebruikt, de uitstoot en provincie waar je woont. Een kleinere auto is vaak lichter en heeft een kleinere cilinderinhoud. Zo is een 3 cilinder in de loop der jaren verbeter. Deze is kleiner dan de 4 cilinder, maar ook krachtiger, stiller en zuiniger dan vroeger. Hierdoor verbruik je dus minder brandstof tijdens het rijden en betaal je minder wegenbelasting. Hetzelfde geldt voor een brandstof wagen. Deze is in vrijwel alle opzichten voordeliger dan een diesel variant. Je geliefde bak omruilen levert je met gemak een flink aantal tientjes per jaar op.
3. Loont elektrisch rijden wel?
De overheid probeert zuiniger rijden aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld volledig elektrische auto” geen motorrijtuigenbelasting te laten betalen en ook geen aanschafbelasting. Daarnaast betaal je minder bijtelling wanneer er sprake is van een auto van de zaak. Deze regel geldt tot sowieso 2025. Daarna wordt de korting op de bijtelling voor elektrische auto’s in 2 jaar afgebouwd tot het reguliere bijtellingstarief van 21%. Rijd je in een hybride variant, en dus op benzine en stroom, dan betaal je in diezelfde periode de helft van de verplichte kosten. Mits je minder dan 50 gram CO2 uitstoot hebt per gereden kilometer.
4. Ga voor een oldtimer
Dat een oude wagen rijden niet altijd duurder is bewijzen de klassiekers. Wil je het liefst helemaal geen mrb (motorvoertuigenbelasting) betalen, dan kies je voor een oldtimer van 40 jaar of ouder. In principe gaat de vrijstelling automatisch, maar je kunt het ook zelf aanvragen. Hierbij wordt gekeken naar de datum van het eerste toelating op het kentekenbewijs. Een belangrijke eis is wel dat deze alleen voor privé gebruik dient en dus geen zakelijke ritjes, in welke vorm dan ook, ermee gemaakt worden. Een bijkomend voordeel is dat je vaak ook een goedkopere autoverzekering kunt lospeuteren. Een nadeel is echter dat deze nogal veel brandstof verbruikt en duur is in onderhoud. Dus rijd je niet veel kilometers en ben je zelf handig, dan zou het zeker een interessante optie kunnen zijn.
5. Autoverzekering vergelijken
Leg al je verzekeringen regelmatig, maar sowieso 1 keer per jaar, onder de vergrootglas. Dit vergelijken loont altijd. Want wist je dat de prijzen en bijbehorende premies soms wel dagelijks veranderen? Evalueer daarom of de opgegeven details nog actueel zijn. Rijd je minder kilometers dan eerder opgegeven? Heb je geen dubbele dekkingen zoals rechtsbijstand? Kun je de kosten van kleine schades zelf ophoesten? Of de premie per jaar in plaats van maandelijks betalen? Is de all-risk of WA beperkt casco verzekering voor je oudere auto echt nodig? Ben je onlangs verhuisd? Het antwoord op iedere vraag kan je geld besparen. Net als het feit dat zowel jij als je kar ouder worden.
Leestip!
Dezelfde autoverzekering voor een andere prijs. Hoe zit dat?
Autoverzekering vergelijken | Je auto slim verzekeren doe je zo
6. Met constante snelheid rijden loont
Wist je dat je heel veel centen kunt besparen door bijvoorbeeld eerder te schakelen en langzamer op te trekken? Hoe hoger je toerental, des te meer benzine of diesel de auto verbruikt. Probeer daarom je benzineauto tussen 2000 en 2500 toeren te houden en je diesel tussen 1500 en 2000 toeren. Eerder op de situatie inspelen kan ook een onwijs groot verschil maken. Nader je een rotonde, stoplicht of een lange rij bijvoorbeeld, laat dan op tijd je gaspedaal los en laat je wagen uitrollen. Al dat remmen, gassen en schakelen verhoogt je verbruik maar heb je zelf in de hand. Net als de constante snelheid. Heeft de auto cruise control, gebruik het. Zeker op de snelweg scheelt dat aanzienlijk veel brandstof en dus geld.
7. Voorkom stationair de motor laten draaien
Laat je in de koude maanden je voertuig stationair draaien tijdens het krabben? Stop ermee. Behalve dat dit niet helpt (nee, echt niet!) doet het de motor meer kwaad dan goed aangezien het 2 keer zo snel slijtage aan onderdelen kan veroorzaken. Dit heeft alles te maken met het feit dat motorolie tijdens het rijden opwarmt. Behalve schade die ermee wordt veroorzaakt, is uitstoot van fijnstof 4 tot 8 maal groter dan in geval van een warme motor. En je gebruikt onnodig brandstof (ongeveer een half liter per uur). Heb je geen garage, gebruik dan een anti-ijsdeken of karton om je auto ijsvrij te houden. Om dezelfde reden is het ook raadzaam om bij bijvoorbeeld lang wachten bij een open brug de motor uit te zetten.
8. Ken je wagen
Hoeveel brandstof je verbruikt heeft alles te maken met de auto waar je in rijd en je rijstijl. Om hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan is het belangrijk je auto te kennen. Oudere voertuigen werken op bepaalde vlakken anders dan de nieuwere exemplaren. Zo is het in geval van een nieuwere wagen beter als je gas los laat voor een rotonde maar niet schakelt. Terwijl je in geval van een ouder model de schakeling in zijn vrij kunt zetten. Rijd je in een automaat? Probeer dan zoveel mogelijk in de eco-stand te rijden om minder brandstof te verbruiken tijdens autorijden. Mijd zoveel mogelijk de sportstand.
9. Wees zuinig met airco
Niets zo fijn als airco onderweg op een bloedhete zomerdag. Maar wist je dat je airco ook in de koude maanden kunt gebruiken om beslagen ruiten te voorkomen? Ideaal! Toch zijn er een aantal tips die de levensduur verlengen en beter zijn voor je portemonnee. Zo kun je de klimaatregelaar op korte ritten beter uitlaten en in plaats daarvan de warmte via de ramen vrijlaten. Sowieso is het verstandig om deze niet direct aan te zetten maar pas na 5 tot 15 minuten rijden. Uitzetten doe je ook 5 tot 15 minuten voor je je eindstation bereikt. Zo voorkom je bijvoorbeeld schimmel en dus een stinkende airco. Ook is het verstandig het systeem niet op de hoogste stand te zetten. Maximaal 5 graden verschil met buiten is voldoende. Zo voorkom je ook dat je een flinke klap krijgt door grote temperatuurverschil wanneer je wil uitstappen. We vertelden al dat je de klimaatregeling in de auto ook in herfst en winter kunt gebruiken. Maar om ervoor te zorgen dat alle benodigde onderdelen naar behoren blijven functioneren is het zelfs raadzaam om dit zeker 1 keer per maand een half uur of wekelijks 10 minuten te doen. Een voorbeeld hiervan is lekkage van het koelmiddel of schimmelvorming. Goed om te weten: De airconditioning verbruikt brandstof om te kunnen doen waar het voor bedoeld is. Dit verbruik komt bovenop je eigen verbruik. Op de juiste manier ermee omgaan helpt jou geld besparen. Oftewel: Wees er zuinig mee.
10. Betrouwbaar merk
De ene autofabrikant heeft een betere reputatie dan een ander. Volgens Consumentenbond uitgevoerd onderzoek door middel van een enquête zijn de meest betrouwbare automerken: Onder andere Suzuki, Mitsubishi, Toyota, BMW, Honda, Mazda en Subaru bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook scoren deze auto’s hoog als het gaat om gemaakte kosten bij reparaties. Het resultaat is iets wat de deskundigen onder ons al jaren weten: Voertuigen uit Japan en Zuid-Korea laten hun bestuurders en eigenaren niet zo snel in de steek en domineren (terecht) al jaren de statistieken. Een feit die je in je voordeel kunt gebruik wanneer je op zoek gaat een nieuw vervoersmiddel om te kopen.
11. Zorg voor de juiste bandenspanning
De juiste bandenspanning is heel belangrijk voor alle voertuigen, zo ook personenauto’s. Dat terwijl meer dan de helft van alle automobilisten in Nederland met te zachte banden rijdt. Met te zachte banden rijden zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt en de banden sneller slijten. Het kan ook hartstikke gevaarlijk zijn doordat je een langere remweg hebt. Aquaplaning is hier een voorbeeld van. Wat het juiste aantal bar is voor jouw vierwieler staat in bijvoorbeeld het onderhoudsboekje of onder de tankdop. Dit is wel de bandenspanning van gekoelde banden. Aangezien de temperatuur tijdens het rijden stijgt (is normaal), is het raadzaam de auto een half uur te laten afkoelen voor het checken of oppompen. Of je telt 0,3 tot 0,6 bar erbij op. Houd er rekening mee dat in geval van winterbanden de adviesspanning ook anders is. In principe is het zo dat een gemiddelde auto 2 tot 5% per maand leegloopt. Maandelijks controleren is dan ook raadzaam.
12. Investeer in een set zomer- en winterbanden
Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat winterbanden alleen nodig zijn in geval van echt winters weer zoals sneeuw. Dat is niet zo. Bij temperaturen onder 7 graden zorgen deze voor meer grip doordat ze zachter zijn en daardoor veiliger. Ze zijn ervoor gemaakt om ervoor te zorgen dat de rubbersamenstelling beter tot zijn recht komt bij lage temperatuur. Iets waar de zomerbanden minder goed in slagen. In sommige landen is dit zelfs verplicht, zoals in Duitsland. In Nederland is dat niet het geval en ben je dus vrij om de beslissing zelf te maken of je het gebruikt of niet. Een bijkomend nadeel heeft invloed op je brandstofverbruik en dus hoe zuinig je rijdt. Zo verbruik je onnodig veel brandstof wanneer je in de zomermaanden op winterbanden rijdt en andersom. Daarnaast slijten de banden sneller, wat op lange termijn het tegenovergestelde is van voordelig.
13. Tanken bij het goedkoopste tankstation
Hoewel tanken overal wel duur is, is het niet overal even duur. Vergelijk daarom de tankstations in de buurt. Wij doen dat met de DirectLease app in Nederland, omdat deze het meest accuraat is. Voor bijvoorbeeld Duitsland gebruiken we Billig-tanken.de. Daar loont het om de autohof borden te volgen voor flink goedkopere prijzen dan langs de snelweg. Neem de afstand die je ervoor moet rijden in je berekening mee. Maar zo bespaar je een paar euro op een tank tot soms wel 20 euro. No brainer toch?! Er zijn ook veel plekken die op bepaalde dagen extra korting bieden. Daar tegenover staat immense drukte en urenlang wachten als je pech hebt. Maar het neemt niet weg dat het interessant kan zijn voor jezelf om na te gaan of dit loont.
14. Schaf een autohoes aan
Heb je ook zo een hekel aan ijs van je ruiten krabben op de vroege ochtend of in de hete auto stappen? Wanneer je auto onder een overkapping staat of op straat is een waterdichte autohoes een kleine maar goede investering. Het beschermt je auto tegen diverse weersomstandigheden als regen, hagel, zand, vorst, wind en zon. Maar ook voor vogelpoep, insecten, rondslingerende takken en boomhars bijvoorbeeld. En goed voor je eigendommen zorgen, zoals in dit geval je wagen, verlengt de levensduur, voorkomt bepaalde kosten en maakt het leven makkelijker.
15. Stel reparaties niet te lang uit
Bij een Algemene Periodieke Keuring zoals APK ook wel wordt genoemd wordt er gekeken naar de banden(profiel), remmen, wielophanging, schokdempers, carrosserie, stuurinrichting en verlichting, roetfilter, katalysator, kilometerstand en brandstof. Weet je vooraf dat bijvoorbeeld de banden aan vervanging toe zijn, regel dit dan zelf. De autobanden die de garage biedt en jij noodgedwongen moet aanschaffen zijn vaak niet de meest voordelige optie. Onder andere dit soort dure kosten kun je voorkomen door regelmatig zelf je auto na te kijken op gebreken of niet te lang te wachten wanneer je merkt dat iets niet naar behoren werkt.
16. Carpoolen
Vaak zijn het collega’s met wie je kunt carpoolen naar je werk. Maar ook ouders die kinderen van school halen met de auto bijvoorbeeld staan er vaak voor open om en om te rijden. Dat vermindert de file, is over het algemeen gezelliger maar scheelt ook aan kosten. Hoewel er regels zijn over de reiskostenvergoeding als het gaat om gezamenlijk naar het werk rijden is dit absoluut overwegen waard. Simpelweg omdat je de gemaakte kosten deelt. Een bijkomend voordeel is dat je samen minder CO2 uitstoot veroorzaakt wat voordelen heeft voor het milieu.
17. Rijd minder
Gaan de kinderen 3 straten verderop naar school of werk je in de buurt? Pak de fiets, loop of maak gebruik van openbaar vervoer. Rijd alleen de noodzakelijke kilometers met de auto. Hierdoor gaat een volle tank langer mee, zijn er onderdelen die minder onderhoud nodig hebben en scheelt het een fortuin aan verzekeringen die goedkoper uitpakken door minder gemaakte kilometers. Daarnaast ben je in beweging en pik je de gratis vitamine D zonnestralen wat een positieve invloed heeft op je gezondheid.
18. Was zelf de auto
Een beetje vieze auto is normaal en niet erg. Maar wist je dat diezelfde viezigheid op lange termijn schade aan je wagen kan veroorzaken? Behalve dat regelmatig wassen een onderdeel is van goed onderhoud en de levensduur verlengt, is het ook belangrijk voor de veiligheid. Zo maakt het je goed zichtbaar in het verkeer bijvoorbeeld. Het is dus extra belangrijk om onder andere de ruiten, spiegels en koplampen maar ook je kenteken schoon te houden. Wekelijks door de wasstraat kost al gauw 20 euro per keer. Kies voor de zelf service carwash. Van het aantal tientjes dat je ermee bespaart kun je prima uit eten.
19. Voorkom omrijden
Er wordt vaak aan de weg gewerkt waardoor straten of hele stukken snelweg worden afgesloten. Met als gevolg dat je in de file komt te staan of moet omrijden. Dit is niet alleen tijdrovend maar ook duur. Door voor je vertrek te checken of de route die je moet hebben open is bespaar je op brandstofverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door het nieuws te luisteren of van A naar beter te checken. Indien mogelijk het spitsuur mijden hoort ook in dit rijtje thuis. Wat ook kan helpen is geüpdatete navigatie gebruiken die jou onderweg de nodige ondersteuning biedt.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024