Fors besparen op je zorgverzekering tips

De zorgverzekeraars hebben hun tarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. Kortingen via collectieve verzekeringen worden gehalveerd waardoor we meer premie gaan betalen dan van tevoren was voorspeld. Voor de meeste mensen loont het over te stappen. Wie zijn huiswerk goed doet kan zo fors besparen op de zorgverzekering. Maar liefst 72 tot 90% van de mensen is bij overstappen goedkoper uit met zijn of haar zorgverzekering. Maar 7% deed dat ook het afgelopen jaar. Waarom? Wees geen dief van je eigen portemonnee en neem deze tips mee in je beslissing.

Leestip

Tips om te besparen op de inboedelverzekering

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

Maar 5 % van gescheiden stellen blijft vrienden | Is dit bij jullie geregeld?

Low budget trouwen in stijl

Goedkoper uit met je zorgverzekering

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. In ieder geval een basispakket. Deze wordt door de Rijksoverheid bepaalt en verandert ieder jaar. Op Zorginstituut Nederland kun je de inhoud van het basispakket inzien. In de voorwaarden van je zorgverzekeraar kun je lezen onder welke voorwaarden er wat wordt vergoed. Dit kan namelijk enorm verschillen per verzekeraar. Door hier jaarlijks naar te kijken, vergelijken en uiterlijk 31 december over te stappen kies je voor een verzekering die bij jou past. Onnodig betalen voor de zorg waar je nooit gebruik van maakt kost geld.

Kies een verzekering die bij jou past

Wist je dat er 4 soorten ziektekostenverzekeringen zijn? Namelijk naturapolis, combinatiepolis, restitutiepolis en budgetpolis. Ik licht ze hieronder kort toe.

Naturapolis – De zorgverzekeraar betaalt direct de zorgkosten.  Volledige vergoeding alleen mogelijk bij zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Neem je zorg af bij een niet gecontracteerde zorgverlener dan kun je rekenen op een factuur waarvan jij tot wel 35% zelf moet dokken. Bij naturapolis ligt de nadruk op kwalitatieve zorg.

Restitutiepolis – De zorgverzekering lijkt op de naturapolis met meer zorgvrijheid. Wanneer je met een niet gecontracteerde zorgverlener te maken hebt, moet je de kosten zelf voorschieten maar kun je het vaak achteraf wel declareren bij je verzekeraar. Bij restitutiepolis ligt de nadruk op vergoeding.

Combinatiepolis – Een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een gecontracteerde zorgverlener krijg je het gehele bedrag vergoed en bij een niet gecontracteerde zorgverlener gedeeltelijk of niet.

Budgetpolis – Wanneer je praktisch nooit gebruik maakt van je zorgverzekering of de op een hand te tellen zorgrekeningen zelf kan betalen, kan een budgetpolis aantrekkelijk zijn. Bij deze soort verzekeringen is je zorgvrijheid zeer beperkt net als de vergoedingen. Maar je maandelijkse premie is vele malen lager terwijl de eigen risico niet hoger is dan anders.

Door je goed in te lezen, laten informeren, de kleine lettertjes te lezen en de juiste vragen te stellen kun je veel geld besparen puur doordat je een zorgverzekering neemt die bij jou en je situatie past.

Weg met de collectiviteitskorting

Zo een 65% van de Nederlandse bevolking heeft een collectieve zorgverzekering. Dit is vaak een basisverzekering met of zonder een aanvullende zorgverzekering afgesloten met een grote groep. Denk hierbij aan werkgevers die een collectieve verzekeringen bieden aan hun personeel of een sportschool die hetzelfde doet voor alle leden. Zo een verzekering is niet verplicht maar het kan je wel veel geld besparen op je premie.

De maximale wettelijke toegestane korting op je premie via zo een collectieve verzekering was tot nu toe 10%. Volgend jaar wordt deze korting gehalveerd. Hierdoor wordt de collectiviteitskorting duurder en loont het vaak meer om een individuele verzekering te nemen. Kortom wat goedkoper lijkt hoeft niet goedkoper te zijn.

Neem een online verzekering

Stel je bent nu verzekerd bij 1 van de 4 grootste zorgverzekeraars van ons land. Wanneer je bij dezelfde verzekeraar blijft maar een vergelijkbare online basisverzekering neemt, kan dit je honderden euro’s op jaarbasis schelen. Wat het voordeliger maakt? Geen post meer ontvangen maar alleen online contact met je verzekeraar. Anno 2020 moet dat voor de meeste mensen te doen zijn toch?

Heb je wel een aanvullende verzekering nodig?

Ik noemde het al eerder maar waarom zou je voor dingen betalen waar je geen gebruik van gaat maken. Kijk goed naar de dekking. Is je gezin compleet en is een zwangerschap uitgesloten, dan is het natuurlijk onzin om te betalen voor onder andere prenatale testen zonder indicatie. Heb je volwassen kinderen? Waarom zou je dan voor een lactatiekundige betalen? Kortom kijk naar wat jij nodig hebt en of het wel nodig is een aanvullende verzekering af te sluiten. Soms komen de vergoedingen uit de basisverzekering en is een aanvullende zorgverzekering overbodig. Daarnaast betaal je elke maand, twaalf keer dus, een bedrag ervoor. Als je het optelt kan het misschien voordelig zijn het bedrag, indien nodig, uit eigen zak te betalen. Een tandartscontrole is daar een uitstekend voorbeeld van. Maximaal twee keer per jaar de rekening uit eigen zak betalen is goedkoper dan welke tandartsverzekering ook.

Zorgtoeslag

Op de site van de belastingdienst kun je kijken of je recht hebt op zorgtoeslag. Zo ja, vraag het aan. Dit is een vast bedrag dat je maandelijks op je rekening krijg om je zorgpremie mee te betalen. Afhankelijk van je inkomen kan dit behoorlijk schelen in de kosten. Ontvang je al zorgtoeslag, vergeet dan niet om te controleren of je gegevens en inkomsten nog correct zijn om terugbetalen te voorkomen.

Samen is niet altijd beter

Als gezin ben je waarschijnlijk samen verzekerd. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Het is verstandig dit te doen bij de ouder met de hoogste dekking. En als je naar de eerder genoemde punten kijkt, is je partner dan niet ‘oververzekerd’? Dit is namelijk vaak wel zo. Kans is groot dat je voordeliger uit bent wanneer bijvoorbeeld je partner elders een passende zorgverzekering afsluit. Samen verzekerd zijn kan overzichtelijker zijn maar is vaak niet goedkoper.

Tijd is geld

Heb je je eigen risico voor dit jaar al opgemaakt en heb je in de laatste maanden nog zorg nodig? Stel de behandeling dan niet uit. Waarschijnlijk betaalt je zorgverzekering de zorgkosten. Volgend jaar mag je dat zelf doen.

Kun je het zelf ophoesten?

Stel je kunt het geld missen en maak je niet veel zorgkosten? Kun je het zo nodig zelf ophoesten? Ja? Schroef je vrijwillige eigen risico dan op. Je zorgpremie, en daarmee je maandelijkse lasten, gaan hierdoor omlaag. Maximale eigen risico is wel €885 dus in het ergste geval is dat wat je uit eigen zak moet betalen.

Als je toch bezig bent, neem dan ook meteen een budgetpakket. Je hebt weliswaar minder zorgvrijheid maar wanneer je weinig tot geen zorgkosten maakt is dat een noodkwestie en dan is keus hebben misschien ook van minder belang. Hou er wel rekening mee dat je weet met welke zorgverleners je verzekeraar een contract heeft om extreem hoge kosten te voorkomen. Laat je goed informeren of dit voor jou de juiste keuze is.

Wanneer je een spaarrekening hebt en geld geen issue is kan het misschien ook interessant zijn de zorgpremie in één keer te betalen. Je krijg wat korting en verlaagd hiermee je vaste lasten per maand.

Hoe bespaar jij op je zorgverzekering?

bezuinigen op zorgverzekering

Redactie

19 gedachten over “Fors besparen op je zorgverzekering tips”

 1. Minimaal last? Ik vind het echt belachelijk dat we p.p 400 euro per jaar zelf moeten gaan betalen naast de al hoge premie die we betalen. We kunnen beter gelijk het salaris naar al die specialisten overmaken… Zonde dat het in andere landen wel beter en goedkoper kan, maar bij ons in Nederland er een potje van gemaakt wordt!

  Beantwoorden
 2. Baal best wel dat het weer stijgt 🙁 Je hebt het er trouwens over om bedragen in één keer te betalen, maar er zijn genoeg mensen die dat financieel gezien niet kunnen daar voor is het al geen opties.

  Beantwoorden
  • Dat klopt! Maar er zijn ook mensen die dit wel kunnen betalen. De tips zijn niet alleen gericht op mensen die het financieel niet kunnen betalen.

   Beantwoorden
 3. Het is inderdaad een flinke stijging en ik val ook een beetje over jou artikel. Als mensen het niet kunnen betalen, kun je het ook niet in 1 keer betalen om procenten te besparen.. Ook het in maand termijnen betalen is dan vrijwel onmogelijk, dat is een grote hap uit je inkomsten. Ook dat ”actie ondernemen” heeft echt niet zo veel zin als je denkt en levert alleen maar meer frustratie op..

  Beantwoorden
  • Het artikel en de tips zijn niet alleen gericht op mensen die de zorgverzekering niet kunnen betalen. Haal eruit wat op jou van toepassing is. Zo simpel is het.

   Beantwoorden
 4. Aan de ene kant is zo’n stijging pijnlijk in de portemonnee, maar wat is nou 15 euro op een eigen risico? Zorgpremie omhoog voel je ook meer, maar wat je zegt is dat de zorgtoeslag ook omhoog gaat wat betekent dat de laagste inkomens niet zo erg getroffen worden als ze nu doen lijken…

  Beantwoorden
 5. Tja, het is zuur, maar we zullen het toch moeten betalen. Ik denk dat we vooral ook even moeten kijken naar hoe goed we het hebben. Volgens mij hebben we een prima zorgstelsel en krijgen we alle zorg die we nodig hebben, dat kost nu eenmaal geld.

  Beantwoorden
 6. Belasting en de zorg verzekering vind ik vreselijk in vergelijking met Spanje waar ik woonde. ZZPer werd daar nog gezien als echt een ondernemer en volwaardig, je kreeg zorgverzekering en dat koste ongever 40€ pm. Dan kreeg ik geen extra rekeningen of naheffingen, kreeg ik netjes ziekteverlof, en was mijn hele gezin meeverzekerd. Niks geen eigen risico of torenhoge premies.

  Beantwoorden
 7. De zorgverzekering blijft elk jaar maar stijgen :(. Ik moet het voor dit jaar nog eens goed uitzoeken..ik kwam er al wel achter dat ik teveel betaal omdat ik maar heel weinig nodig heb. Ik heb nu een basis verzekering + aanvullende en tand 2. De aanvullende heb ik niet nodig en tand 2 is ook te hoog, dus kan best wat besparen maar nu is nog de vraag..waar ben ik het goedkoopst uit naar mijn wens..wordt een klusje

  Beantwoorden

Plaats een reactie