Genderneutraal gedoe? Stereotypering zul je bedoelen

Het land is in rep en roer omdat HEMA heeft besloten de kledinglabels van meisjes en jongens te vervangen voor ‘kids’. Ramzalig! Schandalig! Er zijn mensen die HEMA massaal willen boycotten. Na wekenlang mij redelijk neutraal (ironie) te hebben opgesteld hierover, wil ik toch mijn ei kwijt.

Vrijheid

De ene dag op eigen verzoek in roze jurkjes blokken bouwen, klimmen en klauteren en met autootjes spelen, de andere dag in spiderman-pak met dinosaurussen spelen en week erop in hun balletjurkjes poppenmoeder spelen. Zo ben ik zelf opgevoed en zo voeden wij onze dochters ook op. Vrijheid jezelf te zijn. De ruimte krijgen je eigen keuzes te maken. En waarom denkt men dat je die vrijheid creëert door alles genderneutraal te maken?

Genderneutrale gedoe

Dat hele genderneutrale gedoe van de laatste tijd begrijp ik niet zo goed. Zelfs als je in een verkeerd lichaam geboren bent, voel je nog steeds een meisje of een jongen. Je bent geen HET! Ja sorry. Wie ben ik om jou te vertellen dat jij als jongen geen roze shirt of een jurk aan mag als je dat graag wilt? Draag de kleding waarin jij je goed voelt. Maar wees eerlijk: Hoe saai is het als er alleen genderneutrale kleuren in de winkelrekken hangen?
De hele gedoe met de wc’s snap ik dus ook echt niet. Als je je vrouw voelt, ga dan naar de dames toilet. Probleem opgelost!

Stereotype

Waar ik wel een grote voorstander van ben is minder stereotypering. Op een blauw shirtje opdrukken als ‘stoere bink’ en op de roze ‘prinses’ hoeft van mij ook niet zo. Ik heb de afgelopen maanden zoveel filmpjes gezien van jongens die vrachtwagens en auto’s worden opgedrongen. Waarom zou een jongen niet een roze verkleedjurk aan mogen? Waarom zou een jongen niet met een pop mogen spelen? Ik vind dit pure stereotypering. En dat moet anno 2017 toch wel anders vind je niet? Ik vraag mij dan ook sterk af of we genderneutraal niet verwarren met stereotypering.

Lees ook: Wat waren ook al weer de voordelen van een zindelijk kind?
Lees ook: Over zeurende vrouwen en vreemdgaande mannen

HEMA

Om terug te komen op HEMA….het enige wat ze hebben gedaan is kinderen een keus geven. Ja ik vind dat jongenskleding anders valt dan de meisjeskleding. Ik bedoel als je zoon een roze shirt (daar is die weer) wil die je op de jongensafdeling niet kunt vinden, dan kijk je toch op de meisjesafdeling? Wat HEMA deed is meer een tussenoplossing bieden. Hierdoor kan je zoon gerust op de meisjesafdeling iets kopen zonder op school gepest te worden dat hij meisjeskleding draagt. Wat is daar mis mee? En misschien kunnen de kinderkledingbedrijven daar wat meer rekening mee houden. Maar hou alsjeblieft toch eens op over dat hele genderneutraal gedoe. De wereld gaat er niet vrolijker van uitzien zo. En ik weet zeker dat er ook veel meer mensen hier niet gelukkig van worden. En hiermee bedoel ik meisjes die wel dolgelukkig worden van meisjesachtige dingen en jongens die daar juist niets van moeten hebben. Mensen die wel van kleurrijke kleding houden. Mensen die geen probleem hebben met de situatie zoals het was.

Hoe denk jij hierover? Ik ben vooral benieuwd naar je argumenten.

7 gedachten over “Genderneutraal gedoe? Stereotypering zul je bedoelen”

  1. Het maakt mij allemaal niet zo heel veel uit. Mijn dochter van 9 vond het wel vreemd dat ze van de week bij speelgoed iets roze en blauw zag, maar er werd bij de reclame gezegd dat het blauwe voor jongens is en het roze voor meisjes. En dat vond ze maar stom, want blauw is haar lievelingskleur 🙂

  2. Iedere zijn ding en mening inderdaad. het blijft een discussie waar je niet uitkomt. Ik weet in ieder geval dat mijn oontje van piraten houdt en er de my little pony’s van zijn zusje bij betrekt. Zijn zusje is een prinses en kijkt gerust jongens films

  3. Mijn zoontje kijkt van kleins af aan al graag naar meisjes tekenfilms, vooral omdat daar vaak een verhaal/boodschap in zit in tegenstelling tot stoere jongens tekenfilms zoals ninjago.. de omgeving keek er wel eens van op als ze mijn zoontje naar Shimmer en Shine zien kijken met plezier. Ook was zijn eerste fietsje roze.. lekker belangrijk toch!

    Ik moet wel zeggen dat ik het woord genderneutraal echt zat ben. Het wordt zo dik benadrukt dat er bijna een probleem lijkt te worden gecreëerd. Een soort hype ofzo..

Plaats een reactie