Je ziet het steeds vaker. Ouders die besluiten om hun newborn genderneutraal op te voeden. In de maatschappij worden steeds meer veranderingen doorgevoerd naar aanleiding van deze ‘trend’. Zelfs prins Harry en Meghan Markle hebben schijnbaar besloten hun kind genderfluïde op te voeden. En toch, als je onder het gewone volk erover hebt, weet men niet precies wat het inhoud. Zo geeft iedereen een eigen draai aan unisex opvoeden. Maar wat betekent het eigenlijk, genderneutraal opvoeden? Waarom zou je ervoor kiezen? Wat zijn de verschillen met opvoeden zonder stereotypen? En hoe denken we er echt over?
Lees ook
Eerlijk over moederschap | En toen had ik een genderkind
Maar 5 % van gescheiden stellen blijft vrienden | Is dit bij jullie geregeld?
Eerlijk over moederschap | Gay zijn is geen lifestyle
Genderneutraal
Op ze.nl lees je 11 goede definities van de gendertermen. De drie belangrijkste termen die in dit artikel worden besproken worden hieronder kort uitgelegd.
Genderneutraal ofwel gendervrij betekent simpelweg dat het geslacht er niet toe doet. Bij een genderneutrale opvoeding krijgt het kind de ruimte zichzelf te ontwikkelen zonder dat het geslacht in de weg staat.
Genderfluid betekent letterlijk vloeibaar geslacht wat in Nederland beter bekend staat als multigender. Genderfluid persoon voelt zich de ene dag een vrouw en de andere dag als man.
Stereotype betekent feitelijk in hokjes denken. Een roze jurk is voor meisjes, een stoere blauwe jas voor de jongens. Voor een meisje koop je poppen, autootjes koop je voor een jongen.
Vrijheid jezelf te zijn
De ene dag op eigen verzoek in roze jurkjes blokken bouwen, in de bomen klimmen en met autootjes spelen. De andere dag in spiderman-pak met dinosaurussen spelen en de week erop in de balletjurkjes poppenmoeder spelen. Zo ben ik zelf opgevoed en zo voeden wij onze dochters ook op. Met vrijheid jezelf te zijn. De ruimte krijgen je eigen keuzes te maken. Zonder in hokjes te denken. Anno 2019 denken we de seksistische problemen op te lossen door de genderneutrale benadering.
Genderneutraal betekent letterlijk geen onderscheid tussen seksen. Ik heb er alleen helemaal niets mee. Het kan mij niets schelen of de kleding op de jongens of de meisjesafdeling staat. Als mijn dochter het leuk vindt staan, dan koop ik dat. De gedoe met de wc’s is ook niet aan mij besteed. Het interesseert niemand wat er op de voordeur staat. Voel je je een man, dan ga je toch naar het heren toilet. En andersom. Geen probleem. Als een van de meiden naar de wc moet, gaat mijn man ook naar de dames wc.
Ik heb het niet zo met labels. Ik ben een grote voorstander van je kind volgen in de opvoeding. Ieder kind is uniek. In zijn ontwikkeling maar ook doen en laten. Wij voeden onze meiden dan ook op zonder stereotypen. Zo is de jongste kleuter dol op poppen en jurkjes. Van de week mocht ze een speeltje kiezen in de winkel. Ze koos voor een stel autootjes. Helemaal happy. Kwam huppelend de winkel uit omdat ze nieuwe autootjes heeft gekregen. Dat is voor mij gender neutraal. Je kind volgen en zonder stereotypering opvoeden. Zonder daar wie dan ook mee lastig te vallen. De scheve blikken en kortzichtige gedachten verander je helaas niet door de wereld te dwingen unisex te zijn.
Minder in hokjes denken
Waar ik wel een grote voorstander van ben is minder stereotypering. Op een blauw shirtje opdrukken als ‘stoere bink’ en op de roze ‘prinses’ hoeft van mij ook niet zo. Ik heb de afgelopen maanden zoveel filmpjes gezien van jongens die vrachtwagens en auto’s worden opgedrongen. Of juist ouders die koste wat het koste genderneutraal willen opvoeden dat ze hun dochter bepaalde dingen weigeren zonder poppen en roze jurkjes.
Waarom zou een jongen niet een roze verkleedjurk aan mogen? Waarom zou een jongen niet met een pop mogen spelen? Aan de andere kant zijn er ook meisjes die wel dolgelukkig worden van meisjesachtige dingen. En jongens die daar juist niets van moeten hebben. Mensen die geen probleem hebben met de situatie zoals het was. Moeten deze kinderen dit gevoel straks onderdrukken omdat het niet gendervrij zou zijn? After all bij geboorte hebben de meeste mensen een vrouwelijk of een mannelijk geslachtsdeel. Denken we in onze poging unisex te zijn niet weer in hokjes? Het gaat immers niet om de verschillen maar de verschillende gewichten die eraan worden gehangen. Gaat het juist niet om vrijheid jezelf te zijn in plaats van iets opgedrongen krijgen? Gaat het niet om respect voor elkaars verschillen? Is dat juist niet de hele bedoeling van genderneutraal? En is het niet aan ons ouders om onze kinderen de vrijheid te bieden zichzelf te ontwikkelen in plaats dingen op te dringen of juist te weigeren? Want in mijn ogen is je dochter een bal en vrachtauto’s weigeren net zo erg als wanneer je je dochter de roze jurk en pop weigert waar ze zelf voor heeft gekozen.
Genderneutraal opvoeden
Een wereld vol unieke mensen met een eigen kijk op de opvoeding houdt helaas ook niet dat mensen genderneutraal opvoeden totaal verkeerd begrijpen. Daarmee is de hele beweging net zo seksistisch en vol stereotypen als de ouderwetse manier van opvoeden. Het was een mooi idee maar naar mijn mening is de missie mislukt.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
Het maakt mij allemaal niet zo heel veel uit. Mijn dochter van 9 vond het wel vreemd dat ze van de week bij speelgoed iets roze en blauw zag, maar er werd bij de reclame gezegd dat het blauwe voor jongens is en het roze voor meisjes. En dat vond ze maar stom, want blauw is haar lievelingskleur 🙂
Goed artikel heb je geschreven! Ik deel eigenlijk dezelfde mening als jouw! 🙂 Laat iedereen gewoon lekker vrij.
ik heb daar ook mijn bedenking bij waarom moet dat gender neutraal – toch zeker niet voor kleding 😮
Ik vind het van de Hema op zich wel prima. Je kunt dan gewoon zelf kiezen wat je mooi vindt. Afgezien daarvan vind ik het genderneutrale gedoe erg opgelegd en gekunsteld.
Iedere zijn ding en mening inderdaad. het blijft een discussie waar je niet uitkomt. Ik weet in ieder geval dat mijn oontje van piraten houdt en er de my little pony’s van zijn zusje bij betrekt. Zijn zusje is een prinses en kijkt gerust jongens films
Mijn zoontje kijkt van kleins af aan al graag naar meisjes tekenfilms, vooral omdat daar vaak een verhaal/boodschap in zit in tegenstelling tot stoere jongens tekenfilms zoals ninjago.. de omgeving keek er wel eens van op als ze mijn zoontje naar Shimmer en Shine zien kijken met plezier. Ook was zijn eerste fietsje roze.. lekker belangrijk toch!
Ik moet wel zeggen dat ik het woord genderneutraal echt zat ben. Het wordt zo dik benadrukt dat er bijna een probleem lijkt te worden gecreëerd. Een soort hype ofzo..
Mee eens. Het wordt te pas en te onpas gebruikt helaas.
Hoe jij het omschrijft hierboven, is juist precies hoe ik genderneutraliteit zou definiëren. Het draait er in de kern namelijk vooral om dat je kind de vrijheid krijgt te kiezen waar hij of zij zich goed bij voelt – ondanks stereotypen die je meekrijgt vanuit de maatschappij.
Ik voel me er goed bij. Onze dochter spelen met Barbies, maar schuiven ook aan wanneer hun vader iets in elkaar zet. En zelf laten we ook zien dat het allemaal niet zo zwart-wit is: we koken allebei, helpen mee in het huishouden, ik schroef weleens iets in elkaar…
Het belangrijkste is voor ons dat onze dochters straks opgroeien en dichtbij zichzelf blijven – wie ze ook willen zijn. Ik vind het dan ook een goede ontwikkeling dat meer mensen kiezen voor een open benadering in de opvoeding. Of je daar nu een labeltje op plakt (onder de noemer genderneutraliteit) of niet 😉
Het leven is niet zwart wit, eerder grijs. En daar mocht Disney zich even in verslikken toen een jongen op de foto wou met de prinsessen met kleedje. Want meisjes mogen bij captain Jack Sparrow ook om een handtekening vragen. Zo geschiedde het.