Genderneutraal: Opvoeden zonder stereotypen of in hokjes denken 2.0?

Je ziet het steeds vaker. Ouders die besluiten om hun newborn genderneutraal op te voeden. In de maatschappij worden steeds meer veranderingen doorgevoerd naar aanleiding van deze ‘trend’. Zelf prins Harry en Meghan Markle hebben schijnbaar besloten hun kind genderfluïde op te voeden. En toch, als je onder het gewone volk erover hebt, weet men niet precies wat het inhoud. Zo geeft iedereen een eigen draai aan unisex opvoeden. Maar wat betekent het eigenlijk, genderneutraal opvoeden? Waarom zou je ervoor kiezen? Wat zijn de verschillen met opvoeden zonder stereotypen? En hoe denken we er echt over?

Op ze.nl lees je 11 goede definities van de gendertermen. De drie belangrijkste termen die in dit artikel worden besproken worden hieronder kort uitgelegd.

Genderneutraal ofwel gendervrij betekent simpelweg dat het geslacht er niet toe doet. Bij een genderneutrale opvoeding krijgt het kind de ruimte zichzelf te ontwikkelen zonder dat het geslacht in de weg staat.

Genderfluid betekent letterlijk vloeibaar geslacht wat in Nederland beter bekend staat als multigender. Genderfluid persoon voelt zich de ene dag een vrouw en de andere dag als man.

Stereotype betekent feitelijk in hokjes denken. Een roze jurk is voor meisjes, een stoere blauwe jas voor de jongens. Voor een meisje koop je poppen, autootjes koop je voor een jongen.

Vrijheid jezelf te zijn

De ene dag op eigen verzoek in roze jurkjes blokken bouwen, in de bomen klimmen en met autootjes spelen. De andere dag in spiderman-pak met dinosaurussen spelen en de week erop in de balletjurkjes poppenmoeder spelen. Zo ben ik zelf opgevoed en zo voeden wij onze dochters ook op. Met vrijheid jezelf te zijn. De ruimte krijgen je eigen keuzes te maken. Zonder in hokjes te denken. Anno 2019 denken we de seksistische problemen op te lossen door de genderneutrale benadering.

Genderneutraal betekent letterlijk geen onderscheid tussen seksen. Ik heb er alleen helemaal niets mee. Het kan mij niets schelen of de kleding op de jongens of de meisjesafdeling staat. Als mijn dochter het leuk vindt staan, dan koop ik dat. De gedoe met de wc’s is ook niet aan mij besteed. Het interesseert niemand wat er op de voordeur staat. Voel je je een man, dan ga je toch naar het heren toilet. En andersom. Geen probleem. Als een van de meiden naar de wc moet, gaat mijn man ook naar de dames wc.

Ik heb het niet zo met labels. Ik ben een grote voorstander van je kind volgen in de opvoeding. Ieder kind is uniek. In zijn ontwikkeling maar ook doen en laten. Wij voeden onze meiden dan ook op zonder stereotypen. Zo is de jongste kleuter dol op poppen en jurkjes. Van de week mocht ze een speeltje kiezen in de winkel. Ze koos voor een stel autootjes. Helemaal happy. Kwam huppelend de winkel uit omdat ze nieuwe autootjes heeft gekregen. Dat is voor mij gender neutraal. Je kind volgen en zonder stereotypering opvoeden. Zonder daar wie dan ook mee lastig te vallen. De scheve blikken en kortzichtige gedachten verander je helaas niet door de wereld te dwingen unisex te zijn.

Minder in hokjes denken

Waar ik wel een grote voorstander van ben is minder stereotypering. Op een blauw shirtje opdrukken als ‘stoere bink’ en op de roze ‘prinses’ hoeft van mij ook niet zo. Ik heb de afgelopen maanden zoveel filmpjes gezien van jongens die vrachtwagens en auto’s worden opgedrongen. Waarom zou een jongen niet een roze verkleedjurk aan mogen? Waarom zou een jongen niet met een pop mogen spelen? Aan de andere kant zijn er ook meisjes die wel dolgelukkig worden van meisjesachtige dingen. En jongens die daar juist niets van moeten hebben. Mensen die geen probleem hebben met de situatie zoals het was. Moeten deze kinderen dit gevoel straks onderdrukken omdat het niet gendervrij zou zijn? After all bij geboorte hebben de meeste mensen een vrouwelijk of een mannelijk geslachtsdeel. Denken we in onze poging unisex te zijn niet weer in hokjes? Het gaat immers niet om de verschillen maar de verschillende gewichten die eraan worden gehangen. Gaat het juist niet om vrijheid jezelf te zijn in plaats van iets opgedrongen krijgen? Gaat het niet om respect voor elkaars verschillen? Is dat juist niet de hele bedoeling van genderneutraal?

Lees ook

Eerlijk over moederschap | En toen had ik een genderkind

Maar 5 % van gescheiden stellen blijft vrienden | Is dit bij jullie geregeld?

Eerlijk over moederschap | Werkende moeder vs thuisblijfmoeder

Zo leer je je kind steviger in zijn schoenen te staan

Eerlijk over moederschap | Gay zijn is geen lifestyle

Eerlijk over moederschap | Herseninfarct tijdens zwangerschap

Leraren over werkdruk in het onderwijs, lerarentekort en lerarenstaking

 

Meisje in een roze prinsessenjurk houdt een parelketting vast tijdens verkleden tijdens spelen

9 gedachten over “Genderneutraal: Opvoeden zonder stereotypen of in hokjes denken 2.0?”

  1. Het maakt mij allemaal niet zo heel veel uit. Mijn dochter van 9 vond het wel vreemd dat ze van de week bij speelgoed iets roze en blauw zag, maar er werd bij de reclame gezegd dat het blauwe voor jongens is en het roze voor meisjes. En dat vond ze maar stom, want blauw is haar lievelingskleur 🙂

  2. Iedere zijn ding en mening inderdaad. het blijft een discussie waar je niet uitkomt. Ik weet in ieder geval dat mijn oontje van piraten houdt en er de my little pony’s van zijn zusje bij betrekt. Zijn zusje is een prinses en kijkt gerust jongens films

  3. Mijn zoontje kijkt van kleins af aan al graag naar meisjes tekenfilms, vooral omdat daar vaak een verhaal/boodschap in zit in tegenstelling tot stoere jongens tekenfilms zoals ninjago.. de omgeving keek er wel eens van op als ze mijn zoontje naar Shimmer en Shine zien kijken met plezier. Ook was zijn eerste fietsje roze.. lekker belangrijk toch!

    Ik moet wel zeggen dat ik het woord genderneutraal echt zat ben. Het wordt zo dik benadrukt dat er bijna een probleem lijkt te worden gecreëerd. Een soort hype ofzo..

  4. Hoe jij het omschrijft hierboven, is juist precies hoe ik genderneutraliteit zou definiëren. Het draait er in de kern namelijk vooral om dat je kind de vrijheid krijgt te kiezen waar hij of zij zich goed bij voelt – ondanks stereotypen die je meekrijgt vanuit de maatschappij.

    Ik voel me er goed bij. Onze dochter spelen met Barbies, maar schuiven ook aan wanneer hun vader iets in elkaar zet. En zelf laten we ook zien dat het allemaal niet zo zwart-wit is: we koken allebei, helpen mee in het huishouden, ik schroef weleens iets in elkaar…

    Het belangrijkste is voor ons dat onze dochters straks opgroeien en dichtbij zichzelf blijven – wie ze ook willen zijn. Ik vind het dan ook een goede ontwikkeling dat meer mensen kiezen voor een open benadering in de opvoeding. Of je daar nu een labeltje op plakt (onder de noemer genderneutraliteit) of niet 😉

Plaats een reactie