Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger

Degenen die mij beter kennen weten dat ik nogal een poetsmiep ben. In de tijd dat ik dagelijks een huis vol kleine kinderen had stond mijn stoomreiniger altijd paraat. Ik gebruikte het meerdere keren per dag. Het is handig, makkelijk, duurzaam en veelzijdig.  Ik word blij van een opgeruimd en schoon huis. En ik hou van een efficiënt huishouden. Daar heb ik overigens vrij weinig voor nodig. Met een multifunctioneel apparaat zoals de stoomreiniger van ColliShop kom je namelijk een heel eind. Waarom dit apparaat bij mij met stip op 1 staat en waar ik het allemaal voor gebruik?

De stoomreiniger

Het lijkt vaak op een stofzuiger maar is het niet. Een stoomreiniger is een schoonmaakapparaat, vaak zonder zuigkracht, dat op hete stoom werkt en waarmee je alle bacteriën doodt. Je kunt er vloeren mee schoonmaken, maar ook ramen, tegels, vloerbedekking, banken, gordijnen, matrassen, douchecabine’s, spiegels, wastafels, afzuigkappen en zelfs schoenen. Dat met alleen water 😃

Harde vloeren

Een lastige dit. Hoewel de meeste specialisten je een stoomreiniger zullen afraden bij het reinigen van laminaat en parketvloeren, is reinigen van tegelvloeren daarentegen volkomen veilig. Laminaat vloeren kunnen de warmte vaak niet aan waardoor bijvoorbeeld de toplaag los kan laten. Of je het voor je houten vloer of laminaat veilig kunt gebruiken is afhankelijk van hoe warm het apparaat kan worden. In ons oude huis hadden wij een houten vloer. Tegenwoordig hebben wij laminaat. Hoewel ik al jaren meerdere malen per dag stoom, is mijn ervaring positief.

De tegels

Tegelvloeren, wandtegels in de keuken en badkamertegels in een ommezwaai schoon, inclusief de voegen. Ideaal! Het is vaak een tijdrovende rotklus om de (keramische) tegels vlekvrij en echt schoon te krijgen. Sinds ik de stoomreiniger daarvoor gebruik scheelt het mij veel tijd en veel irritaties. Het enige wat ik hoef te doen is eventueel voorhand stofzuigen en het hulpstuk van de stoomreiniger aanpassen zodat ik de klus makkelijker kan klaren.

De keuken & badkamer

Van het ovenrooster tot het werkblad, (keramisch of gas) kookplaat, keukenkastjes, kranen en douchecabines. Hygiënisch schoonmaken kost veel tijd en geld. Zeker wanneer het dagelijks nodig is zoals in de keuken. Of plekken waar snel kalk ontstaat zoals in de badkamer. Meer dan water en verschillende opzetstukken heb ik niet nodig om het grondig schoonmaken minstens twee keer sneller te doen. Inclusief hardnekkig vuil en kalk. Na afloop met een microvezel doekje afnemen en klaar. Ideaal! Wat ook zo is, sinds ik met de stomer schoonmaak, hebben wij minder kalk in huis. Op deze manier krijg ik meestal zonder boenen ook de vetvlekken uit de oven weg.

Ramen zemen

Ergens las ik dat jaarlijks twee maal de ramen zemen voldoende is. Dat kan wel zo zijn, maar wanneer je uitzicht door de vieze regendruppels, vogelpoep op de ramen en kinderhandjes wordt belemmerd is twee maal per jaar veel te weinig. Het is absoluut niet mijn favoriete schoonmaakklusje maar het voelt veel minder als straf sinds ik de stoomreiniger gebruik. Geen natte vloer of vensterbank en geen strepen. Geen strepen! Het wassen van de ramen doe je met de stoomreiniger zelf. Van boven naar beneden en van links naar rechts. Daarna pak je de aftrekker om de door stoom ontstane strepen weg te halen. Bij sommige stoomreiniger zit er een raamtrekker bij. De hoekjes kun je het beste met de krant of een vocht opnemende doek afnemen.

De bank

Fijn als alle vuil en geurtjes weg zijn. De bankstel in je woonkamer of de auto. Een stoffen bank kan in principe prima met de stoomreiniger schoongemaakt worden. Waar je echter rekening mee moet houden is het feit dat niet alle stoffen de hitte van 100 graden aan kunnen. Katoen en microvezel bijvoorbeeld kan door de hoge temperatuur verkleuren of vervormen. Kan het materiaal wel gestoomd worden? Zorg er dan wel voor dat vooraf alle vuiltjes met de stofzuiger weggehaald zijn.

Het matras

Regelmatig afzuigen is een must. Wanneer je zelf het matras probeert schoon te maken loop je risico dat je te veel water gebruikt met schimmel en muffe geurtjes tot gevolg. Met een stoomreiniger heb ik dat niet. Daarnaast weet ik dat deze diepe reiniging ook sneller droogt. Zeker in de warme maanden.

Gordijnen & kledingstukken

Met een textielmondstuk fris ik regelmatig de gordijnen op. Ik hou ervan als het fris ruikt en niet naar eten, rook of huisdieren. De eventuele kreukels, haartjes en pluisjes verdwijnen ook als sneeuw voor de zon. Overigens gebruik ik dit opzetstuk niet alleen voor de gordijnen maar ook bijvoorbeeld voor de winterjassen, pakken en vergelijkbare kledingstukken.

Schoenen

Liefde voor sneakers is bij ons duidelijk aanwezig. Maar na een dag spelen of school zien de schoenen er uit alsof ze nooit schoon zijn geweest. In de wasmachine gooien doe ik niet meer. Dat heb ik ooit eens met mijn eigen sneakers gedaan die ik erna kon weggooien. Zonde! Van te hard boenen beschadig ik de schoentjes. Stomen kost minimale moeite met een groots effect. Hetzelfde geldt voor de suède schoenen. Hou er wel rekening mee dat ook hier niet alle materialen tegen oververhitting kunnen.

Gezond, duurzaam & geldbesparend

Er is feitelijk maar weinig wat je niet schoon krijgt met een stoomreiniger. Door het feit dat er geen chemische schoonmaakmiddelen of extra afval aan te pas komt, is stomen milieuvriendelijk. Daarnaast maak je met 1 liter water maar liefst 1700 liter stoom. Een anti-bacteriële manier van reinigen dat ook heel goed is voor je portemonnee. Met stip op 1 voor mij. Niet alleen hierom maar ook omdat het gebruiksvriendelijker is dan welk multifunctioneel apparaat ook.  Ik hou niet van het huishouden en schoonmaken, maar wel van een schoon en opgeruimd huis. Jaren geleden maakte ik kennis met deze alleskunner en ik zweer er nog steeds bij.

Hoe houd jij rekening met deze 3 dingen bij het kopen van huishoudelijke apparaten en schoonmaakmiddelen?

Lees ook: Mijn huis is opgeruimd. Ben ik nu een slechte moeder?

Lees ook: Budgetteren op zijn Japans | Maak het simpel en spaar je rijk

Lees ook: 10 keer gezond eten met een klein budget

schoonmaken met stoomreiniger in de keuken, badkamer en meer
PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

5 gedachten over “Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger”

Plaats een reactie