Giethoorn met kinderen

Giethoorn is vooral bekend om de smalle, houten bruggetjes, autovrije waterwegen, prachtige huizen met rieten daken en veel groen. Dit verklaart waarom het Venetië van het noorden of Hollands Venetië wordt genoemd. Het bijzondere dorp met nog geen 3000 inwoners is al jaren een enorme toeristen trekpleister. Behalve varen in een gehuurd bootje valt hier nog veel meer te beleven. Ook met kinderen. Dit artikel richt zich dan ook op de activiteiten en bezienswaardigheden voor gezinnen in Giethoorn en omgeving.

Bootje varen in Giethoorn

Of een dagje Giethoorn met kinderen de moeite waard is? Absoluut. Het is een fantastisch familie uitje dat in de smaak valt bij jong en oud. Een bootje huren en zelf varen is verreweg de meest bekende attractie van het dorp waar alles en iedereen ingespeeld is op toerisme. Het grote voordeel hiervan zijn de opties die het met zich meebrengt. Zo kun je bij verschillende bedrijven en organisaties een fluisterbootje huren. Hier is geen vaarbewijs of ervaring voor vereist. Meestal krijg je een kaart of een QR-code zodat je uit verschillende routes kan kiezen. Onderweg kun je dan de kleur van je gekozen route volgen. Handig wanneer je geen idee hebt waar je heen moet varen. Het natuur gebied is veel groter dan je wellicht denkt. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden en open water gedeelte is verraderlijk groot bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er in het centrum ook eenrichtingsverkeer stukken waar je beter rekening mee kunt houden.

Met kleine kinderen zou 2 uur bootje varen al genoeg kunnen zijn. Of je wisselt het af met wandelen en spelen. Geloof me, hoe druk je kinderen ook zijn, dit vinden ze geweldig! Van zwemmende eendjes en zwanen bewonderen, naar langsvarende gezinnen zwaaien, de bruggetjes tellen, gieren van het lachen bij super lage bruggetjes waarbij je moet bukken tot vogelnesten langs de kant, hazen, herten en koeien spotten en samen de boot besturen. Besluit je er een dagje uit van te maken, wissel het dan af met andere leuke activiteiten in dit artikel.

[easy_panorama id=”24034″]

Rondvaart door Giethoorn

Een alternatief voor zelf varen door de grachten en kanalen van Nederlands Venetië is een rondvaart. Het pittoreske Overijsselse waterdorp in een uur of twee ontdekken onder begeleiding van een schipper en gids. Vaak onder genot van een bakje koffie en ranja voor de kinderen. Onderweg kom je talloze mooie huisjes tegen, nieuwsgierige koeien en vaar je gedeeltelijk een andere route dan wanneer je zelf een boot huurt zoals het nationaal park weerribben wieden. Leuk om te doen als gezin met kinderen of met een groep tijdens een familiedag bijvoorbeeld.

Kosten

De prijs zit vooral in de uitvoering. Zo kun je een fluisterboot voor 4 tot 8 personen huren maar ook een sloep, (zeil)punter of zelfs een kajak of kano wanneer je alleen of met zijn tweeën bent. In de omgeving is ook suppen mogelijk. Per verhuurder kun je hier eventueel ook zitkussens, dekentjes, reddingsvesten maar ook een picknickmand bijvoorbeeld erbij huren. Ook bepaal je zelf hoe lang je wil varen. Combinatie van je wensen bepaalt de uiteindelijke prijs. Goed vergelijken blijft wel een prioriteit. Zoals eerder genoemd is dit een gewilde attractie onder de vakantiegangers en reizigers. Met vooraf online boeken ben je verzekerd van een fluisterboot op de dag van je bezoek aan Giethoorn. Met name in het hoogseizoen zoals de zomervakantie is dit een noodzaak. Ook een plekje in de rondvaartboot dien je op tijd te reserveren. Het kost ongeveer een tientje per uur. Of in geval van een privé rondvaart een paar honderd euro.

Tip! Voor 5 tientjes kun je al een boot huren mits je in de vroege ochtend of namiddag, wanneer het rustiger is, wil varen met je gezin. Ga voorbereid op pad en neem zelf goede winddichte jassen mee (met capuchon), wat dekentjes en eten en drinken mee. Dit drukt de kosten enorm en maakt je minder afhankelijk van de beschikbare opties of dure verleidingen. In eigen tempo genieten van het uitje als gezin. Even langs de kant voor een picknick met een mooi uitzicht of klimmen om de omgeving vanuit de kijktoren te bewonderen. Het kan! Heerlijk!

[easy_panorama id=”24042″]

Wandelen door Hollands Venetië

Wil je Giethoorn op zijn best zien, echt zien? Dan combineer je varen met wandelend het dorp verkennen. De hoge bruggetjes op en af en varende bootjes vanuit een ander perspectief zien is al erg leuk, vooral met mooi weer. Zeker wanneer je het afwisselt met de talloze activiteiten. Het gemeentehuis is een mooi gebouw om te zien, de cadeauwinkels en souvenirshops zijn een bezoekje waard. Maar ook de museums in het dorp. We helpen je graag op weg.

Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus

Het museum geeft een bijzonder kijkje op het leven in Giethoorn ongeveer 100 jaar geleden. Van een vissershuisje op het erf tot een authentiek boerderij van binnen bewonderen. De verhalen van de locals zijn hier op een waardevolle manier verwerkt en bewaard gebleven. Van een opkamer, bedstee en de tobbe tot turfwinning, botenhuis en eigen gebruiken. Een bezoekje waard. En ja, er is hier ook aan kinderen gedacht.

Museum Giethoorn ‘t Olde Maat uus
Binnenpad 52
8355 ZJ Giethoorn
Meer informatie vind je hier.

[easy_panorama id=”24027″]

Het Edelstenenmuseum De Oude Aarde

Het ruim 50 jaar oude museum waar moeder natuur centraal staat. Het werd gevuld met schatten die de oprichter René Boissevain terugnam van zijn ontdekkingsreizen. En dat zijn er nogal wat. Hier vind je dan ook onder andere een versteende boom uit Amerika, het grootste ei ter wereld, glow in de dark fossielen, de meest bijzondere edelstenen en mineralen. Een redelijk kleine, maar toegankelijke plek waar kinderen een toffe speurtocht kunnen doen en spelenderwijze ontdekken en leren.

Museum De Oude Aarde
Binnenpad 43
8355 BR Giethoorn
Meer informatie vind je hier.

[easy_panorama id=”24028″]

Schelpengalerie Gloria Maris

Ook dit 150 m2 grote museum schenkt de aandacht aan de natuur. In dit geval de onderwater wereld waar schelpen in allerlei soorten, maten en kleuren in de schijnwerpers staan. Van de meest kostbare Gloria Maris schelp tot producten gemaakt van schelpen, koralen, parelmoer, camee en parels. Niet perse de meest kindvriendelijke plek maar zeker bijzonder om eens binnen te lopen. Gratis toegang maakt de drempel wellicht minder hoog. Helaas was het museum tijdens ons bezoek aan Giethoorn dicht voor een verbouwing dus onze ervaring is niet recent.

Schelpengalerie Gloria Maris
Binnenpad 115
8355 BV Giethoorn
Meer informatie vind je hier.

[easy_panorama id=”24066″]

Activiteiten met kinderen in Giethoorn

Dit karakteristieke dorpje is zoveel meer dan waar het om bekend staat. De meest bijzondere pareltjes in de vorm van activiteiten die extra leuk zijn voor ouders met kinderen hebben we voor je op een rij gezet.

Foto in klederdracht maken

Tijdens je bezoek aan Giethoorn verkleed in traditionele klederdracht op de foto? Bij Atelier 66 kun je hier dagelijks voor terecht. In een speciaal ingericht decor kun je met maximaal 6 personen een toffe en tastbare herinnering maken om mee naar huis te nemen. Helaas is de website verouderd en is deze leuke activiteit niet erop terug te vinden, maar de beller is sneller. En anders stuur je een email om een afspraak te maken voor een fotomoment met je gezin.

Atelier 66
Binnenpad 66
8355 BV Giethoorn
info@atelier66.nl

(Kruis)Boogschieten

Een toffe activiteit met oudere kinderen. Een waarbij je pijlen naar een bord schiet met een handboog. Boogschieten kan in Giethoorn op, zover bekend, twee locaties. Extra leuk is dat je hierdoor een deel van het dorp ziet die je anders waarschijnlijk had gemist. En het feit dat er bij Arendshorst nog veel andere activiteiten worden aangeboden die je kunt doen tijdens je dagje uit of vakantie hier. Denk hierbij aan een fiets of solex huren om de omgeving mee te ontdekken of minigolf. Speciaal voor de kinderen is er een speeltoestel en een springkussen. Vooraf reserveren kan per uur en wel online. Natuurlijk kun je ook hier een bootje huren met of zonder een arrangement of een rondvaart reserveren. Het restaurant is een mooi ingerichte eetgelegenheid waar ook een en ander te doen is, zoals boogschieten.

Arendshorst Buitenactiviteiten
Beulakerweg 169B, Giethoorn
Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekenboerderij & brasserie de Witte Hoeve
Zuiderpad 32, Giethoorn
Meer informatie vind je hier.

[easy_panorama id=”24059″]

Interactieve games

In de digitale wereld waarin we leven en onze kinderen opvoeden ontkom je er haast niet aan: schermen. Ook in Geytenhoren, zoals het dorp vroeger heette, wordt hier gebruik van gemaakt. Van gps tracker tot interactieve games waarbij je gebruikt maakt van je smartphone. Alles voor de grote hoeveelheid wereldreizigers die in Giethoorn komen buurten. In ongeveer 2 uur ga je als team van maximaal 6 persoon een fictieve moord oplossen. Op de locatie krijg je het spelmateriaal en ontvang je uitleg over de gratis app die je onderweg gaat helpen om de puzzels en opdrachten uit te voeren. Dit kan op 3 locaties in het dorp. De prijs verschilt per aanbieder. Zo kost het CSI Giethoorn 13 euro per persoon, DetectiveGame Giethoorn €37,50 per team en Kids Boevenspel Giethoorn €22,50 per team. De meest kindvriendelijke van de 3 vind je hieronder. Via de link vind je alle informatie over deze activiteit en kun je extra informatie aanvragen of reserveren.

Kids Boevenspel Giethoorn
Giethoorn – Eetcafé Giethoorn – Burgers & Grill
Binnenpad 49
8355 BR Giethoorn
Meer informatie over deze en andere interactieve games vind je hier.

Escape Room

Vind je het niet erg om een klein half uur te reizen voor een super leuke activiteit met kinderen? En ben je niet claustrofobisch? Dan kun je tijdens je weekend weg of vakantie ook naar een Escape Room. Hier laat je je voor de gelegenheid opsluiten en moet je binnen de tijd samen de cryptische aanwijzingen en puzzels oplossen en de code kraken om eruit te komen. Dit interactieve spel op een fysieke locatie is met name interessant voor ouders met oudere kinderen en tieners.

De Slager van Oldemarkt
Industrieweg 5, Oldemarkt
Meer informatie vind je hier.

Prison Break Paasloo
Binnenweg 12, Paasloo
Meer informatie vind je hier.

[easy_panorama id=”24060″]

Overnachten in Giethoorn

Moet je er lang voor reizen of wil je er even tussenuit met je gezin? Zoals je in dit artikel kan lezen valt er zoveel te ontdekken, daar kun je meerdere dagen mee vullen. Boek voor je weekend weg, midweek of vakantie een huisje bij Vakantiepark Giethoorn. De meest geschikte slaapplek vanwege de aantrekkelijke locatie (hartje centrum aan water gelegen, dichtbij Nationaal Park Weerribben-Wieden), omstandigheden (autovrij, gratis wifi, sfeervolle inrichting, woning van alle gemakken voorzien) en service (fijne huisjes aan water met eigen boot, tafeltennistafel, broodjesservice).

Natuurlijk zijn er ook andere aanbieders in de omgeving. Zoals Villapark De Weerribben. Met een overdekt zwembad, speeltuin, tafeltennis en mogelijkheid om bijvoorbeeld een skelter of fiets te huren. Kortom van alle gemakken voorzien.

Booking.com

[easy_panorama id=”24064″]
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie