De plus- en minpunten van een glazen wand overkapping

Een populaire optie die steeds meer huiseigenaren kiezen: een overkapping. Oftewel een overdekt en waterdichte aanbouw aan huis met open zijkanten. Onder overkapping valt ook een veranda, thuiskamer en serre bijvoorbeeld. Wil je liever een glazen wand overkapping, dan noemt men dat een terrasoverkapping. Of tuinkamer wanneer het om een losstaand en niet geisoleerd gebouw gaat. Het gaat hier om waarde vermeerderende constructies waarbij verschillen soms minimaal zijn. In dit artikel richten we ons met name op de glazen varianten. Wat zijn de plus- en minpunten? Waar moet je op letten bij aanschaf? Wat voor fundering is er nodig? Hoeveel kost het gemiddeld? Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor je de definitieve keus maakt? Wij hebben een aantal haalbare voorbeelden voor je verzameld.

Voordelen glazen overkapping

Met een glazen wand overkapping heb je een luxe beschutting tegen invloeden van het weer zoals regen, sneeuw, hagel, wind. Maar ook kou, warme zon en hoeveelheid licht. Met een ruimer budget betekent dit ook gefilterterd UV-straling. Dit zorgt ervoor dat je langer van je tuin en buitenlucht kan genieten. Een investering die tijdens de hittegolf helpt de binnentemperatuur aangenamer te houden en in de winter kou buiten te houden waardoor je bespaart op stookkosten. Een fijn schaduwrijk plekje waar je je tuinmeubelen gewoon kunt laten staan zonder risico te lopen dat ze nat of beschadigd raken doordat het weer erin gaat zitten. Een stimulans om 365 dagen per jaar buiten te vertoeven, zonder in te hoeven leveren op hoeveelheid lichtinval in de koude en donkere maanden, zeker wanneer niet alleen de wanden maar ook het dak van glas is. Desnoods onder een dekentje en een kacheltje erbij. Zet er een glazen schuifwand op maat in en het is voortaan je favoriete plek in huis. Zo kun je het zelf open zetten en dicht laten wanneer het weer plotseling omslaat. Een vaak gezellig verlengstuk van je woonkamer waar verjaardagen gevierd kunnen worden en zomer- of winter barbecue met vrienden en familie. Een glazen overkapping aan huis is ideaal als extra ruimte maar ook een prima smoes om vaker naar buiten te gaan, wat weer goed is voor lichaam en geest. Een praktisch, maar minstens net zo belangrijk, voordeel is het feit dat glazen dak of wanden niet geschilderd of behandeld hoeven te worden wat ze stukken makkelijker in onderhoud maakt maar ook duurzaam.

Nadelen glaswanden

Helaas heeft ieder voordeel ook een nadeel en visa versa, zo ook in dit geval. Gelukkig is de lijst minder lang en blijft een terrasoverkapping een goede investering. Wat de nadelen dan zijn? Prijskaartje dat eraan hangt is natuurlijk hoger dan bij goedkopere alternatieven. Aan de andere kant hangen ook hier genoeg voor- en nadelen aan. Wat zwaarder weegt? Dat is vrij persoonlijk en voor iedereen anders. Daarnaast kan privacy oftewel inkijk een rol spelen bij de juiste keuze maken. Al zijn er voldoende opties die hierbij kunnen helpen. Zoals getint glas, gordijnen ophangen of planten plaatsen bijvoorbeeld. Het laatste punt dat we graag willen benadrukken is kwetsbaarheid. Hoewel niets onbreekbaar is en een glaswand erg veel kan hebben (afhankelijk van de dikte glas), kunnen in geval van een ongelukje de kosten wel flink oplopen. Een van de reden hiervan is dat je de schade niet zelf kunt herstellen maar een vakman ervoor moet inhuren. Al zal dat met gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas dat vaak bij plaatsen gebruikt wordt zelden voorkomen.

Waar op letten bij aanschaf

De genoemde nadelen wegen in de meeste gevallen niet zwaarder dan de vele voordelen op lange termijn, waardoor ze eerder worden gezien als iets waar rekening mee gehouden dient te worden bij aankoop ervan. Onder het mom ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ kunnen we aan dit lijstje nog een aantal punten toevoegen die bijdragen aan langer genieten van je glazen wand overkapping.

Zoals fundering: Het is van essentieel belang dat de ondergrond sterk genoeg is om het gewicht van de wanden te dragen. Je wilt natuurlijk dat de panelen stevig en waterpas staan. Op zware betonzand tegels die ervoor gemaakt zijn extreem gewicht te dragen kan het vaak wel zonder een funderingskoker onder de rail van de glaswanden plaatsen.

Overweeg in dat geval verstelbare wielen onder je schuifwanden om waterpas geplaatste panelen te garanderen. Maar in geval van onstabiel of los straatwerk kan dat niet. Sommige problemen doen zich vrij direct voor, andere pas in de toekomst. Juist omdat het per situatie verschillend is en soms lastig vooraf te bepalen, is advies van een ervaren vakman niet iets waar je op wilt besparen.

Op maat zagen van de onder- en bovenrails, monteren, glas op maat zagen en monteren, sierstrips, afkitten….het is een flinke klus wil je het goed gedaan hebben. Met de ruimte vooraf goed opmeten voorkom je veel ellende, vertragingen en onnodige kosten. Hoeveel panelen er nodig zijn is afhankelijk van de beschikbare breedte bijvoorbeeld.

Hoewel er verschillende maten zijn van glazen wanden is het mooiste om voor een kleine overlap tussen de schuifdeuren van maximaal 15 centimeter te kiezen. Dit helpt regen en wind buiten te houden bijvoorbeeld. Hierbij spelen railsysteem en maten van de glazen panelen een belangrijke rol, wat correct opmeten nogmaals benadrukt. Om de overlapping van de glasplaten te berekenen, deel je het aantal centimeter dat ingekort wordt door het aantal overlappingen.

Vergeet vooral niet te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt voor hetgene wat je wilt. In principe heb je voor een overkapping geen toestemming nodig. Mits de aanbouw niet groter dan 30 vierkante meter groot is, de helft van je tuin in beslag neemt of gebouwd wordt met als bedoeling er te gaan wonen.

Verwachte kosten 

Hoewel de kosten sterk afhankelijk zijn van de type veranda of tuinkamer, oppervlakte, materiaal, fundering en bijkomende wensen ligt de gemiddelde prijs tussen de €5000 en €10000 inclusief montage. Zorg er daarom voor dat dit een weloverwogen beslissing is waar je voorbereidend werk voor wilt doen om de investering iedere cent waard te maken.

 Overkapping met glazen schuifwand inspiratie

Ben je van plan je houten overkapping af te sluiten met glazen panelen die je naar wens kunt openen en sluiten? Wil je je aanbouw voorzien van schuifdeuren en daarmee nog meer betrekken bij het huis? Wanneer je met behulp van bovenstaande tips het een en ander hebt uitgezocht en wat visuele ideeën nodig hebt voor je het plan in werking zet, dan ben je toe aan wat inspirerende voorbeelden zoals deze. Tip! Maak een moodboard als hulpmiddel om de ruimte naar wens in te richten.

ae14744adb2194a97e76e597c84e6a8b

ba8caf8746e3f3be02809e5d4605bc0f

b57dad4b5af792e9b7eddd7ff2b5f75c

30eba725877e13efffc86579fe1b66b3

9e45b79828fcaf598acd32436df899cc

999971cc39215b1313ff6c84d477669c

60b8d1a272ecb115fa6b8991d3a4a8dd

c5f9632140867aa7d5e8621077e1d3f8

9423748a85f4d4d4f1c33d761dcc7bf5

d3ca59196fefdd3fb722c78bb5b7ad58

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

Redactie

Plaats een reactie