Zo zet je de perfecte espresso thuis

Heb je weleens een kopje espresso gedronken? Een scheut van 30 ml geconcentreerde koffie geserveerd in een kopje van 60 ml, gemaakt in 25 tot 28 seconden, van ongeveer 7 ml fijn gemalen en aangedrukte koffiebonen onder hoge druk van 9 bar geperst door water van zo een 95 graden. Met een hazelnootkleurige laagje romige melkschuim. Klein maar intens. Zo maak je volgens de Italianen de perfecte espresso. Ook wel een shot genoemd. Het is een delicate kunst waar velen voor naar de koffiehuizen gaan. Maar ook thuis kun je een goede espresso zetten. Hoe? Lees vooral verder en leer.

Wat is het verschil tussen koffie en espresso?

Het verschil tussen een bakje koffie en een espresso is de manier waarop het wordt gemaakt. In beide gevallen heb je koffiebonen en heet water nodig. Je kunt hier dezelfde koffiebonen voor gebruiken, maar je kan ook kiezen voor een nog fijner gemalen espressobonen.

Met een koffiezetapparaat kun je geen espresso maken, maar met een espressomachine kun je wel gewone koffie zetten.

Koffie maak je door heet water rustig door de fijn gemalen koffiebonen te filteren. Espresso maak je door heet water binnen 30 seconden onder hoge druk door de gemalen koffiebonen te persen.

Espresso heeft een intensere smaak dan bijvoorbeeld filter- of instantkoffie.

Daarnaast is een lekker bakje koffie zetten een stuk eenvoudiger dan een perfect kopje espresso.

Hoe maak je thuis een goede espresso?

Een lekkere espresso maak je prima thuis. Met een espressomachine dat 9 bar kan leveren. Dat is de ideale druk waarmee het water de bonen bereikt. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Onderhoud van het apparaat speelt nogal een grote rol bij de koffiesmaak.

Het belang van schoonmaken en ontkalken

Het apparaat schoonmaken voorkomt dat de machine verstopt raakt, minder lang meegaat, verspreiding van bacteriën of dat je koffie minder lekker smaakt. Reinig daarom dagelijks de gebruikte onderdelen die in aanraking komen met koffie, melk of water.

In het water zit kalk. Maar te veel (of te weinig) kalk heeft weer invloed op de espressomachine en smaak van je koffie. Het is een no brainer maar met schoon water zet je de lekkerste espresso. Spoel daarom dagelijks het waterreservoir met warm water en wat wasmiddel, net als de lekbak en het rooster waar het kopje op staat. Eens per maand voeg je HG reinigingsmiddel aan het water toe voor het spoelen.

De residubak en het bakje waar de koffiecups in worden opgevangen zijn de ideale plek voor bacteriën en schimmels om zich te verzamelen. Om dit te voorkomen is het verstandig deze dagelijks te legen en schoon te maken met HG.

Stoompijpje kun je het beste na gebruik direct doorspoelen met stoom en afnemen met een schone doek.

Heb je een espressomachine zonder automatische spoelstand, zet de melkslang dan in een bakje schoon water en leeg de kop onder de uitloop. Zet de stoomfunctie tot het water weer helder is.

Vergeet niet om de zetgroep frequent schoon te maken met een vochtige doek.

Een espressomachine ontkalken is een must. Hoe vaak? Dat heeft te maken met de waterhardheid in jou regio. De meeste apparaten hebben een speciaal programma voor het ontkalken waar de frequentie van meldingen op ingesteld kan worden. Via je waterbedrijf zou je teststrip kunnen aanvragen zodat je de waterhardheid kunt meten en instellen op het apparaat. Zo geeft het apparaat zelf aan wanneer het nodig is te ontkalken. Dagelijks en goed onderhouden en schoonmaken van je espressomachine maakt ontkalken minder vaak nodig en gemakkelijker dan wanneer een er dikke laag kalkaanslag op ligt. Voor je hiermee aan de slag gaat is het raadzaam de handleiding te lezen aangezien je beter niet zomaar middelen kunt gebruiken om dit klusje te klaren.

Tips en Trucs

Je hoeft geen professionele barista te zijn om de perfecte espresso te kunnen zetten. Maar naast onderhoud zijn er nog een aantal dingen bepalend voor het eindresultaat.

Een heerlijke espresso zet je zelf

Het beste resultaat krijg je wanneer je de espressomachine aan het eind van de dag goed hebt schoongemaakt en klaargezet voor de volgende dag. Heb je geen verstand van zetten van een espresso, maar wil je wel genieten van een lekkere kop fijngemalen koffie? Dan kies je voor een volautomaat waar je met een druk op de knop wordt bediend. In geval van enige kennis over espresso koffie doe je dat met een halfautomaat. Hiermee zet je in een aantal stappen nog lekkerdere koffie. En zo ga je te werk.

Koop altijd verse bonen die je in een constante temperatuur bewaart en binnen 30 dagen gebruikt. Let hierbij op de branddatum op de zak. Nogal cruciaal voor een espresso vol smaak met goede crema.

Zorg voor de perfecte maling. Want een goede maling staat voor de juiste extractie en dus betere smaak. Nu vraag je je wellicht af: Wat is de perfecte maling? Ervaren barista’s beschrijven het als een soort bloem met een vleugje zout of zand erdoor heen. Hoewel dat natuurlijk redelijk gek klinkt, is het een kwestie van proberen.

Vul het filter voor 3/4 deel met koffie en tik ermee op het aanrecht of tafel om de inhoud goed te verdelen. Gebruik een tamper om de koffiebonen goed aan te drukken en compact te maken in het filter. Dat doe je door de tamper recht op de koffie te zetten en met een rechte arm aan te drukken. Als dit goed is gedaan blijft de koffie erin als je de filter op de kop houdt.

Maak vervolgens de koffie volgens de uitleg aan het begin van het artikel. Let op dat de koffie niet te snel gaat om waterige espresso te voorkomen. Maar ook niet te langzaam, want daardoor smaakt de espresso verbrand. Een mooie crema is een teken dat het eindresultaat goed gelukt is.

Espresso varianten

Wist je dat espresso als sleutelcomponent dient voor veel koffiedranken waaronder:

Dubbele espresso – Ook wel bekend als Doppio wat in het Italiaans dubbel betekent. Twee keer zoveel espresso terwijl de sterkte gelijk blijft als bij een gewone shot.

Ristretto – Een kleinere espresso dan de normale shot.

Caffe lungo – Letterlijk vertaald spreken we hier over lange koffie wat staat voor een uitgerekte espresso gemaakt met meer water.

Espresso Macchiato – Caffè macchiato met een beetje melkschuim.

Cappuccino – Koffie bestaand uit 1/3 espresso shot, 1/3 melk en 1/3 melkschuim.

Caffe latte – Shot espresso met warme melk.

Espreschoc – Shot espresso met cacao en melkschuim.

IJskoffie – Espresso met ijsblokjes

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

 

Redactie

6 gedachten over “Zo zet je de perfecte espresso thuis”

  1. Dankjewel voor deze tips om een Espresso te maken. Zelf heb ik een filterapparaat, en houd ik niet zo erg van hele sterke koffie. Om die reden denk ik dat Espresso voor mij misschien iets te sterk is.

    Beantwoorden
  2. Interessant! Houd zelf niet van koffie in het algemeen, dus espresso is me zeker te sterk, maar vind het wel heerlijk ruiken. En kan me voorstellen dat de perfecte espresso voor koffieliefhebbers een cadeautje is om te drinken.

    Beantwoorden
  3. Ik ben echt verslaafd aan koffie, maar heb nog nooit een espresso gedronken…. meestal neem ik een cappuccino. Ik denk dat een espresso altijd heel sterk is en ben niet zo van de sterke koffie. Misschien toch maar eens één maken of ergens bestellen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie