De invloed van voetontwikkeling op goede kinderschoenen kopen

In principe is het zo dat het kind in de eerste twee jaar van zijn leven leert lopen. Dit gebeurt pas wanneer zijn voet- en beenspieren hieraan toe zijn. Niet forceren is hierbij cruciaal net als binnenshuis op blote voeten lopen of sokken dragen. Waarom? Het helpt voeten en spieren op de meest natuurlijke manier ontwikkelen en groeien. Daarbuiten is voetbescherming wel nodig. Tot ongeveer 6 jaar zijn voeten continu in de ontwikkeling. Zo veranderen ze langzaam van platte voeten met vetkussentjes eronder in voeten met voetholte. Tijdens deze periode is het belangrijk om de 2 á 3 maanden de schoenmaat van het kind te controleren. Tijdig vervangen van de sokken en schoenen biedt de voet de ruimte gezond te groeien. Maar ook goede schoenen kopen is hierbij van groot belang.

Waar moeten goede kinderschoenen aan voldoen?

Beste kinderschoenen zijn schoenen die de ontwikkeling van kindervoeten de juiste steun bieden en het kind niet belemmeren tijdens het spelen en ravotten doordat ze aan deze voorwaarden voldoen:

♦ Stevige schoenen die wel tegen een stootje kunnen
♦ Verstevigde hiel zodat het kind niet zomaar kan schuiven of zwikken
♦ Een soepele, flexibele zool met profiel die natuurlijke loopbeweging bevorderen en de voetjes goed afwikkelen
♦ Een lichte schoen dat voldoende bewegingsruimte biedt
♦ Gemaakt van ademend materiaal om zweetvoeten, blaren en schimmels te voorkomen
♦ De juiste maat en pasvorm (dus niet te groot, te klein of te strak) om vergroeien of vervorming te voorkomen
♦ Verstelbare sluiting (klittenband of veters) voor betere loopcomfort
♦ Zonder hak om voetproblemen op latere leeftijd te voorkomen
♦ Het kost geen rib uit je lijf

Regenlaarzen

Ouders van jonge kinderen kiezen vaak voor regenlaarsjes. Het is een comfortabele schoen die de dreumes of kleuter zelfstandig (en snel) kan aan- en uitdoen dat geschikt is voor spelen in het zand, stampen in regenplassen, boswandelingen met de hond en samen tuinieren. Fashionable en praktisch. Ideaal! Mits ze niet altijd en overal worden gedragen. Daar zijn ze namelijk niet voor gemaakt.

Het probleem is dat regenlaarzen vaak gemaakt worden van niet-ademend materiaal zoals PVC plastic en latex rubber. Dat betekent dat ze vocht van buitenaf tegenhouden en binnenin hetzelfde doen met transpiratie. Bij dagelijks dragen heeft dit zweetvoeten en blaren als gevolg maar ook bijvoorbeeld voetschimmel.

Het verschil tussen PVC en natuurrubber

Het beste voor de kindervoeten is om voor een ademend maar waterdichte schoen te gaan en het daarvoor te gebruiken waar het voor bedoeld is. Dat is in geval van een regenlaars niet anders. Daarbij is een zeer betaalbaar exemplaar gemaakt van natuurrubber van Shoesme een betere keus. Qua looks zie je nauwelijks tot geen verschil maar qua kwaliteit, duurzaamheid en loopcomfort maakt het een wereld van verschil.

PVC is allesbehalve soepel. Om het materiaal toch buigzaam te maken worden er weekmakers gebruikt. Dit doet wat het hoort te doen tot het in contact komt met warmte en de UV- straling. Het gevolg is dat de rek uit de laars dan verdwijnt. Door het proces waarop een paar van natuurrubber wordt gemaakt heeft de zool een steviger profiel en dempende werking. Bovenstuk van de regenlaars, schacht genoemd, zorgt voor meer stabiliteit van de hiel, neus en enkel. Het is lichter en gaat langer mee. En in de koude maanden, draag je gewoon een gevoerd paar om de voetjes lekker warm te houden.

Tweedehands schoenen kind

Om de kindervoetontwikkeling in de goede banen te leiden is enige kennis van zaken belangrijk. Er komt vaak meer bij kijken dan vooraf ingecalculeerd. Veel ouders kiezen om economische en ecologische redenen dan ook voor al gedragen kinderschoenen. Maar is dat wel verstandig?

Podotherapeuten zijn van mening dat peuters en kleuters prima tweedehands schoenen dragen mits de zool niet versleten is en de schoen geen schade heeft die loopcomfort belemmeren. Met een aantekening uiteraard. Als je het bovenstaande lijstje met voorwaarden hierin meeneemt is het lastig om hygiëne en pasvorm weg te denken. Zweetvoeten, wratjes, schimmels…jak. Hoe maak je het schoon? Kan de schoen niet in de wasmachine? Laat het dan staan. Daarnaast past de schoen zich altijd aan de voet aan. Je zou het een aantal weken de tijd kunnen geven voor hervormen, maar zorg er wel voor dat de laars, sandaal of gympen nooit voor pijn of klachten zorgen. Het is de onomkeerbare gevolgen die het kan veroorzaken nooit waard. Om deze redenen wordt schoeisel delen dan ook sterk afgeraden.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

1 gedachte over “De invloed van voetontwikkeling op goede kinderschoenen kopen”

Plaats een reactie